Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 381081

Kriprotektosko djelovanje polidekstroze i k- karagena na surimi srdele


Mastanjević, Krešimir; Kovačević, Dragan; Suman, Kristina; Lenardić, Mirjana
Kriprotektosko djelovanje polidekstroze i k- karagena na surimi srdele // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 10 (2008), 5; 352-355 (recenziran, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 381081 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kriprotektosko djelovanje polidekstroze i k- karagena na surimi srdele
(Cryoprotective effects of polydextrose on pilchard surimi)

Autori
Mastanjević, Krešimir ; Kovačević, Dragan ; Suman, Kristina ; Lenardić, Mirjana

Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 10 (2008), 5; 352-355

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
početna temperatura zamrzavanja ; DTA ; surimi srdele ; polidekstroza ; κ -karagen
(Initial freezing point ; DTA ; surimi ; polydextrose ; κ - carrageenan)

Sažetak
Diferencijalnom termičkom analizom (DTA) određena je početna temperatura zamrzavanja Ti uzoraka surimija srdele koji su pomiješani s κ -karagenom (w = 0, 5%) i u različitim masenim omjerima s polidekstrozom (w = 1 - 10%). Povezanost mjernih uređaja s računalom omogućilo je neposredno on- line praćenje procesa odmrzavanja uzorka s velikom osjetljivošću mjerenja temperature (10 mK), frekvencijom uzorkovanja (3, 5 kHz) i statističkom filtracijom izmjerenih vrijednosti temperature i vremena (pravilo ), te jednostavnu obradu i grafičku interpretaciju podataka. Maseni udio vode u uzorku surimija srdele prije miješanja s dodanim tvarima iznosio je 79, 05%. Početna temperatura zamrzavanja uzoraka surimija srdele određena je iz DTA krivulja. Linearnom regresijom određena je funkcionalna ovisnost masenog udjela dodanih tvari w i početnih temperatura zamrzavanja Ti. Za sve uzorke određeni su koeficijenti determinacije koji za uzorke surimija srdele pomiješane s κ - karagenom i u različitim masenim omjerima s polidekstrozom iznose R2 = 0, 62. Najveće krioskopsko sniženje početne temperature zamrzavanja pokazuju uzorci surimija srdele s dodatkom κ -karagena (w = 0, 5%) i 10 % polidekstroze te iznosi -2, 75 º ; C. Eksperimentalni rezultati uspoređeni su s literaturnim podacima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija

Napomena
Engleska verzija rada str. 376-379



POVEZANOST RADA


Projekti:
MZOS-113-1130471-0338 - Modeliranje i simuliranje procesa sušenja i ekstrakcije u proizvodnji hrane (Tomas, Srećko, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Citiraj ovu publikaciju:

Mastanjević, Krešimir; Kovačević, Dragan; Suman, Kristina; Lenardić, Mirjana
Kriprotektosko djelovanje polidekstroze i k- karagena na surimi srdele // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 10 (2008), 5; 352-355 (recenziran, članak, znanstveni)
Mastanjević, K., Kovačević, D., Suman, K. & Lenardić, M. (2008) Kriprotektosko djelovanje polidekstroze i k- karagena na surimi srdele. Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 10 (5), 352-355.
@article{article, author = {Mastanjevi\'{c}, Kre\v{s}imir and Kova\v{c}evi\'{c}, Dragan and Suman, Kristina and Lenardi\'{c}, Mirjana}, year = {2008}, pages = {352-355}, keywords = {po\v{c}etna temperatura zamrzavanja, DTA, surimi srdele, polidekstroza, κ -karagen}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {10}, number = {5}, issn = {1332-0025}, title = {Kriprotektosko djelovanje polidekstroze i k- karagena na surimi srdele}, keyword = {po\v{c}etna temperatura zamrzavanja, DTA, surimi srdele, polidekstroza, κ -karagen} }
@article{article, author = {Mastanjevi\'{c}, Kre\v{s}imir and Kova\v{c}evi\'{c}, Dragan and Suman, Kristina and Lenardi\'{c}, Mirjana}, year = {2008}, pages = {352-355}, keywords = {Initial freezing point, DTA, surimi, polydextrose, κ - carrageenan}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {10}, number = {5}, issn = {1332-0025}, title = {Cryoprotective effects of polydextrose on pilchard surimi}, keyword = {Initial freezing point, DTA, surimi, polydextrose, κ - carrageenan} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts
  • Zoological Record





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font