Pregled bibliografske jedinice broj: 381081
Kriprotektosko djelovanje polidekstroze i k- karagena na surimi srdele
Kriprotektosko djelovanje polidekstroze i k- karagena na surimi srdele // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 10 (2008), 5; 352-355 (recenziran, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 381081 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kriprotektosko djelovanje polidekstroze i k-
karagena na surimi srdele
(Cryoprotective effects of polydextrose on pilchard
surimi)
Autori
Mastanjević, Krešimir ; Kovačević, Dragan ; Suman, Kristina ; Lenardić, Mirjana
Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 10
(2008), 5;
352-355
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
početna temperatura zamrzavanja ; DTA ; surimi srdele ; polidekstroza ; κ -karagen
(Initial freezing point ; DTA ; surimi ; polydextrose ; κ - carrageenan)
Sažetak
Diferencijalnom termičkom analizom (DTA) određena je početna temperatura zamrzavanja Ti uzoraka surimija srdele koji su pomiješani s κ -karagenom (w = 0, 5%) i u različitim masenim omjerima s polidekstrozom (w = 1 - 10%). Povezanost mjernih uređaja s računalom omogućilo je neposredno on- line praćenje procesa odmrzavanja uzorka s velikom osjetljivošću mjerenja temperature (10 mK), frekvencijom uzorkovanja (3, 5 kHz) i statističkom filtracijom izmjerenih vrijednosti temperature i vremena (pravilo ), te jednostavnu obradu i grafičku interpretaciju podataka. Maseni udio vode u uzorku surimija srdele prije miješanja s dodanim tvarima iznosio je 79, 05%. Početna temperatura zamrzavanja uzoraka surimija srdele određena je iz DTA krivulja. Linearnom regresijom određena je funkcionalna ovisnost masenog udjela dodanih tvari w i početnih temperatura zamrzavanja Ti. Za sve uzorke određeni su koeficijenti determinacije koji za uzorke surimija srdele pomiješane s κ - karagenom i u različitim masenim omjerima s polidekstrozom iznose R2 = 0, 62. Najveće krioskopsko sniženje početne temperature zamrzavanja pokazuju uzorci surimija srdele s dodatkom κ -karagena (w = 0, 5%) i 10 % polidekstroze te iznosi -2, 75 º ; C. Eksperimentalni rezultati uspoređeni su s literaturnim podacima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
Napomena
Engleska verzija rada str. 376-379
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZOS-113-1130471-0338 - Modeliranje i simuliranje procesa sušenja i ekstrakcije u proizvodnji hrane (Tomas, Srećko, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Poveznice na cjeloviti tekst rada:
Pristup cjelovitom tekstu rada hrcak.srce.hr hrcak.srce.hr hrcak.srce.hrCitiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts
- Zoological Record