Pregled bibliografske jedinice broj: 380834
UTJECAJ POLOŽAJA LISTA DUHANA NA STABLJICI I KEMIJSKOG SASTAVA NA VODODRŽNU SPOSOBNOST
UTJECAJ POLOŽAJA LISTA DUHANA NA STABLJICI I KEMIJSKOG SASTAVA NA VODODRŽNU SPOSOBNOST // Works of the Faculty of Agricultural and Food Science University of Sarajevo,, VIII 59 (2008), 1; 157-166 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 380834 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
UTJECAJ POLOŽAJA LISTA DUHANA NA STABLJICI I KEMIJSKOG SASTAVA NA VODODRŽNU SPOSOBNOST
(Impact of stalk postitioon and chemical composition of tobacco on its moisture holding capacity)
Autori
Vladimir, Ivan ; Bauman, Ingrid ; Đaković Zorislav
Izvornik
Works of the Faculty of Agricultural and Food Science University of Sarajevo, (0033-8583) VIII 59
(2008), 1;
157-166
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
duhan; insercije; dušične tvari; alkaloidi; ugljikohidrati
(tobacco; stalk position; nitrogen compounds; alkaloid; carbohydrates)
Sažetak
U ovom radu istražiti će se kako položaj lista duhana na stabljici i kemijska svojstva duhana utječu na sposobnost zadržavanja vlažnosti i u kojoj mjeri (vlaga, sadržaj i struktura šećera, sadržaj nikotina, klorida, nitrata i amonijaka). Uočivši očigledne razlike kako u kemijskom sastavu tako i u sposobnosti zadržavanja vlažnosti duhana zaključeno je da se različite duhanske insercije ne bi smjele istovremeno obrađivati, kao ni duhan nejednake zrelosti. Sposobnost zadržavanja vlažnosti jedno je od najvažnijih fizičkih svojstava duhana o kojem u znatnoj mjeri ovisi efikasnost procesa obrade i prerade duhana. Istražen je kemijski sastav duhana obzirom na položaja lista na stabljici (insercije), kod duhana potpunog stupnja zrelosti. U svim uzorcima određen je sadržaj ugljikohidrata kao i ovisnost sposobnosti zadržavanja vlage o navedenim tvarima. Iz dobivenih rezultata eksperimentalnog dijela zaključeno je da najveću sposobnost zadržavanja vlažnosti ima duhan gornjih pozicija na stabljici, ubran u trenutku tehnološke zrelosti te da najveći utjecaj na to svojstvo imaju ugljikohidrati
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0581846-2810 - Karakterizacija i određivanje stupnja izmiješanosti praškastih materijala (Bauman, Ingrid, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts