Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 380403

Utjecaj roka košnje travno-djetelinske smjese na ad libitum konzumaciju, in vivo probavljivost i balans dušika silaže


Vranić, Marina; Knežević, Mladen; Bošnjak, Krešimir; Perčulija, Goran; Kutnjak, Hrvoje
Utjecaj roka košnje travno-djetelinske smjese na ad libitum konzumaciju, in vivo probavljivost i balans dušika silaže // Mljekarstvo, 58 (2008), 4; 357-369 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 380403 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj roka košnje travno-djetelinske smjese na ad libitum konzumaciju, in vivo probavljivost i balans dušika silaže
(Voluntary intake, digestibility and nitrogen utilization by sheep fed ensiled grass clover mixture harvested at three stages of maturity)

Autori
Vranić, Marina ; Knežević, Mladen ; Bošnjak, Krešimir ; Perčulija, Goran ; Kutnjak, Hrvoje

Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 58 (2008), 4; 357-369

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
silaža travno-djetelinske smjese ; fenološka zrelost tratine ; ad libitum konzumacija ; in vivo probavljivost ; N balans
(forage production ; grass-clover silage ; maturity stage ; ad libitum intake ; N balance)

Sažetak
Cilj ovih istraživanja bio je utvrditi ad libitum konzumaciju i in vivo probavljivost silaže travno djetelinskih smjesa (TDS) košenim u različitim stadijima fenološke zrelosti. TDS-a je spremljena u tri različite faze fenološkog razvoja klupčaste oštrice (Dactylis glomerata L.) kao dominantne trave u tratini: kasno vlatanje (TDS 1), metličanje (TDS 2) i cvatnja (TDS 3). Udio suhe tvari (ST) u TDS 1, TDS 2 i TDS 3 je iznosio 396, 408 i 463 g kg-1 svježeg uzorka, respektivno, a sirovih proteina (SP) 119.6, 98.0, i 90.3 g kg-1 ST respektivno. Odgađanjem roka košnje TDS-a za proizvodnju silaže statistički značajno (P<0.001) se povećao udio ST u TDS 3, kao i organske tvari (P<0.001), neutralnih detergent vlakana (NDF) (P<0.05) i kiselih detergent vlakana (ADF) (P<0.001) u odnosu na TDS 1. Silaža ranog roka košnje je sadržavala više sirovih proteina (P<0.001) u odnosu na silažu srednjeg i kasnog roka košnje. Odgađanjem roka košnje TDS-a došlo je do linearnog smanjenja (PL<0.01) ad libitum konzumacije ST, organske tvari (OT) i NDF, kao i do lineranog smanjenja (PL<0.01) probavljivosti ST, OT, SP, NDF i ADF . Zaključeno je da rok košnje TDS značajno utječe na kemijski sastav, ad libitum konzumaciju, in vivo probavljivost i balans dušika silaže. Ukoliko stočarska proizvodnja zahtjeva voluminoznu krmu visoke kvalitete, TDS je potrebno kositi u ranijoj fazi fenološke zrelosti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
MZOS-178-1780458-0411 - Ekološki prihvatljivo gospodarenje organskim gnojivima u proizvodnji krme (Vranić, Marina, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Vranić, Marina; Knežević, Mladen; Bošnjak, Krešimir; Perčulija, Goran; Kutnjak, Hrvoje
Utjecaj roka košnje travno-djetelinske smjese na ad libitum konzumaciju, in vivo probavljivost i balans dušika silaže // Mljekarstvo, 58 (2008), 4; 357-369 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
Vranić, M., Knežević, M., Bošnjak, K., Perčulija, G. & Kutnjak, H. (2008) Utjecaj roka košnje travno-djetelinske smjese na ad libitum konzumaciju, in vivo probavljivost i balans dušika silaže. Mljekarstvo, 58 (4), 357-369.
@article{article, author = {Vrani\'{c}, Marina and Kne\v{z}evi\'{c}, Mladen and Bo\v{s}njak, Kre\v{s}imir and Per\v{c}ulija, Goran and Kutnjak, Hrvoje}, year = {2008}, pages = {357-369}, keywords = {sila\v{z}a travno-djetelinske smjese, fenolo\v{s}ka zrelost tratine, ad libitum konzumacija, in vivo probavljivost, N balans}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {58}, number = {4}, issn = {0026-704X}, title = {Utjecaj roka ko\v{s}nje travno-djetelinske smjese na ad libitum konzumaciju, in vivo probavljivost i balans du\v{s}ika sila\v{z}e}, keyword = {sila\v{z}a travno-djetelinske smjese, fenolo\v{s}ka zrelost tratine, ad libitum konzumacija, in vivo probavljivost, N balans} }
@article{article, author = {Vrani\'{c}, Marina and Kne\v{z}evi\'{c}, Mladen and Bo\v{s}njak, Kre\v{s}imir and Per\v{c}ulija, Goran and Kutnjak, Hrvoje}, year = {2008}, pages = {357-369}, keywords = {forage production, grass-clover silage, maturity stage, ad libitum intake, N balance}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {58}, number = {4}, issn = {0026-704X}, title = {Voluntary intake, digestibility and nitrogen utilization by sheep fed ensiled grass clover mixture harvested at three stages of maturity}, keyword = {forage production, grass-clover silage, maturity stage, ad libitum intake, N balance} }

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Science Citation Index Expanded (SCI-EXP)
    • SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
  • Scopus





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font