Pregled bibliografske jedinice broj: 380403
Utjecaj roka košnje travno-djetelinske smjese na ad libitum konzumaciju, in vivo probavljivost i balans dušika silaže
Utjecaj roka košnje travno-djetelinske smjese na ad libitum konzumaciju, in vivo probavljivost i balans dušika silaže // Mljekarstvo, 58 (2008), 4; 357-369 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 380403 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj roka košnje travno-djetelinske smjese na ad libitum konzumaciju, in vivo probavljivost i balans dušika silaže
(Voluntary intake, digestibility and nitrogen utilization by sheep fed ensiled grass clover mixture harvested at three stages of maturity)
Autori
Vranić, Marina ; Knežević, Mladen ; Bošnjak, Krešimir ; Perčulija, Goran ; Kutnjak, Hrvoje
Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 58
(2008), 4;
357-369
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
silaža travno-djetelinske smjese ; fenološka zrelost tratine ; ad libitum konzumacija ; in vivo probavljivost ; N balans
(forage production ; grass-clover silage ; maturity stage ; ad libitum intake ; N balance)
Sažetak
Cilj ovih istraživanja bio je utvrditi ad libitum konzumaciju i in vivo probavljivost silaže travno djetelinskih smjesa (TDS) košenim u različitim stadijima fenološke zrelosti. TDS-a je spremljena u tri različite faze fenološkog razvoja klupčaste oštrice (Dactylis glomerata L.) kao dominantne trave u tratini: kasno vlatanje (TDS 1), metličanje (TDS 2) i cvatnja (TDS 3). Udio suhe tvari (ST) u TDS 1, TDS 2 i TDS 3 je iznosio 396, 408 i 463 g kg-1 svježeg uzorka, respektivno, a sirovih proteina (SP) 119.6, 98.0, i 90.3 g kg-1 ST respektivno. Odgađanjem roka košnje TDS-a za proizvodnju silaže statistički značajno (P<0.001) se povećao udio ST u TDS 3, kao i organske tvari (P<0.001), neutralnih detergent vlakana (NDF) (P<0.05) i kiselih detergent vlakana (ADF) (P<0.001) u odnosu na TDS 1. Silaža ranog roka košnje je sadržavala više sirovih proteina (P<0.001) u odnosu na silažu srednjeg i kasnog roka košnje. Odgađanjem roka košnje TDS-a došlo je do linearnog smanjenja (PL<0.01) ad libitum konzumacije ST, organske tvari (OT) i NDF, kao i do lineranog smanjenja (PL<0.01) probavljivosti ST, OT, SP, NDF i ADF . Zaključeno je da rok košnje TDS značajno utječe na kemijski sastav, ad libitum konzumaciju, in vivo probavljivost i balans dušika silaže. Ukoliko stočarska proizvodnja zahtjeva voluminoznu krmu visoke kvalitete, TDS je potrebno kositi u ranijoj fazi fenološke zrelosti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZOS-178-1780458-0411 - Ekološki prihvatljivo gospodarenje organskim gnojivima u proizvodnji krme (Vranić, Marina, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Goran Perčulija
(autor)
Mladen Knežević
(autor)
Marina Vranic
(autor)
Krešimir Bošnjak
(autor)
Hrvoje Kutnjak
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Web of Science Core Collection (WoSCC)
- Science Citation Index Expanded (SCI-EXP)
- SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
- Scopus