Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 379868

Senzorska svojstva i oksidacijska stabilnost umaka na bazi voćnog soka


Mađarac, Mirta
Senzorska svojstva i oksidacijska stabilnost umaka na bazi voćnog soka, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 379868 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Senzorska svojstva i oksidacijska stabilnost umaka na bazi voćnog soka
(Sensory properties and oxidative stability of salad dressings based on the fruit juice)

Autori
Mađarac, Mirta

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
23.01

Godina
2009

Stranica
40

Mentor
Perl Pirički, Antonija

Ključne riječi
salatni umaci; senzorska svojstva; oksidacijska stabilnost; testiranje potrošača
(salad dressing; sensory properties; oxidative stability; consumers acceptance testing)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je odrediti utjecaj voćnih sokova na senzorska svojstva i oksidacijsku stabilnost umaka. Pripremljeno je sedam uzoraka umaka, a za njihovu izradu je korišteno suncokretovo ulje, sa udjelom od 20% u svim uzorcima. Uzorci su se razlikovali s obzirom na vrstu voćnog soka s kojim su pripremljeni (kupovni sokovi od grejpfruta, ananasa i višnje, te svježe iscijeđeni sokovi od crvenog i žutog grejpfruta). Senzorsku analizu proveo je panel od devet ocjenjivača, pri čemu su ocjenjivana sljedeća svojstva: pjenjenje, intenzitet mirisa, miris na kiselo, prisutnost voćnog mirisa, slano, kiselo, slatko, gorko, naknadni okus, masnoća i gustoća uz pomoć skale od 0 (ništa) do 9 (ekstremno izraženo svojstvo). Ukupna prihvatljivost uzoraka umaka ocjenjivana je skalom od 1 (neprihvatljiv uzorak) do 5 (najprihvatljiviji uzorak). Ocjenjivanje je provedeno nulti i sedmi dan, a statistički značajna razlika između uzoraka ustanovljena je za svojstva pjenjenja, gorkog i naknadnog okusa nulti dan, te slatkog i gorkog sedmi dan. Testiranje potrošača obuhvatilo je ispitivanje prihvatljivosti boje, mirisa i okusa uporabom verbalne hedonističke skale (od naročito visoko nepoželjan do naročito visoko poželjan). Najprihvatljiviji po boji pokazao se uzorak umaka na bazi 100 % svježe iscijeđenog soka od crvenog grejpfruta (X=7, 1). Najprihvatljiviji po mirisu bio je uzorak umaka na bazi kupovnog soka od ananasa (X=5, 7). Što se tiče okusa, najbolje je bio prihvaćen uzorak umaka na bazi kupovnog soka od višnje (X=6, 4). Praćenje oksidacijske stabilnosti uzoraka umaka skladištenih pri 25 °C i pri 4 °C obuhvatilo je određivanje pH i vrijednosti peroksidnog broja (PBr). Skladištenjem uzoraka umaka pri 25 °C kroz period od 28 dana došlo je do male promjene vrijednosti PBr (2, 0 mmol O2/kg), a pri 4 °C tijekom 51 dana došlo je do još manje promjene vrijednosti PBr (0, 6 mmol O2/kg). Međutim, u oba slučaja došlo je do promjene organoleptičkih svojstava (boje, mirisa i teksture), te proizvodi nisu bili za uporabu. Vrijednosti pH su bile konstantne duž cijelog perioda skladištenja pri 25 °C (X=3, 20), te pri 4 °C (X=3, 40).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-0000000-0548 - Prehrana i životne navike u očuvanju zdravlja (Mandić, Milena, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Antonija Perl Pirički (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Mađarac, Mirta
Senzorska svojstva i oksidacijska stabilnost umaka na bazi voćnog soka, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Mađarac, M. (2009) 'Senzorska svojstva i oksidacijska stabilnost umaka na bazi voćnog soka', diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ma\djarac, Mirta}, year = {2009}, pages = {40}, keywords = {salatni umaci, senzorska svojstva, oksidacijska stabilnost, testiranje potro\v{s}a\v{c}a}, title = {Senzorska svojstva i oksidacijska stabilnost umaka na bazi vo\'{c}nog soka}, keyword = {salatni umaci, senzorska svojstva, oksidacijska stabilnost, testiranje potro\v{s}a\v{c}a}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ma\djarac, Mirta}, year = {2009}, pages = {40}, keywords = {salad dressing, sensory properties, oxidative stability, consumers acceptance testing}, title = {Sensory properties and oxidative stability of salad dressings based on the fruit juice}, keyword = {salad dressing, sensory properties, oxidative stability, consumers acceptance testing}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font