Pregled bibliografske jedinice broj: 379863
Utjecaj dodatka voća i meda na prihvatljivost kukuruznih pahuljica kod djece predškolske dobi
Utjecaj dodatka voća i meda na prihvatljivost kukuruznih pahuljica kod djece predškolske dobi, 2008., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 379863 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj dodatka voća i meda na prihvatljivost kukuruznih pahuljica kod djece predškolske dobi
(The influence of addition of fruits and honey on acceptance of corn flakes with yogurt in preschooler children)
Autori
Ivančić, Tatjana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
25.09
Godina
2008
Stranica
44
Mentor
Perl Pirički, Antonija
Ključne riječi
kukuruzne pahuljice; prihvatljivost; predškolska djeca; urbana i ruralna populacija
(corn flakes; acceptance; preschooler children; urban and rural population)
Sažetak
Na području Republike Hrvatske nema istraživanja o prihvatljivosti žitarica za doručak za odraslu, kao niti za dječju populaciju, stoga je zadatak ovog istraživanja bio ustanoviti prihvatljivost kukuruznih pahuljica uz dodatak voća i/ili meda kod djece predškolske dobi, te usporediti njihovu prihvatljivost s komercijalnim kukuruznim pahuljicama (običnim i s okusom jagode) bez dodataka. Studija je uključila 279 djece iz Varaždinske županije (143 iz urbanog, a 136 iz ruralnog područja), a provela ju je trenirana osoba na centralnoj lokaciji (dječjem vrtiću) uz prisutnost odgajateljica. Ispitanicima je bilo ponuđeno 5 kombinacija kukuruznih pahuljica: kukuruzne pahuljice (obične), kukuruzne pahuljice (jagoda), kukuruzne pahuljice (obične) s voćem, kukuruzne pahuljice (obične) s medom, te kukuruzne pahuljice (obične) s voćem i medom. Sve kombinacije kukuruznih pahuljica bile su servirane s jogurtom. Rezultati istraživanja su pokazali da su kukuruzne pahuljice neznatno do osrednje poželjne (X=4, 86) zbog slabe upoznatosti populacije uključene u ovo istraživanje sa žitaricama za doručak, te relativno slabe prihvatljivosti običnog jogurta. Ukupno gledano najbolje su bile prihvaćene kukuruzne pahuljice (obične) s voćem i medom te kukuruzne pahuljice (jagoda). Dodatak voća ili meda rezultirao je lošijom prihvatljivošću kukuruznih pahuljica, dok je dodatak voća i meda zajedno rezultirao nešto boljom prihvatljivošću. Djeca iz urbane sredine najbolje su prihvatila kukuruzne pahuljice (jagode), dok su djeca iz ruralne sredine podjednako prihvatila sve ponuđene kombinacije kukuruznih pahuljica. Veća prihvatljivost svih kombinacija kukuruznih pahuljica kod djece iz urbane nego ruralne sredine, osim kukuruznih pahuljica (običnih) s medom ukazuje na pojavu neofobije kod djece iz ruralne sredine.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-0000000-0548 - Prehrana i životne navike u očuvanju zdravlja (Mandić, Milena, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Antonija Perl Pirički
(mentor)