Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 379863

Utjecaj dodatka voća i meda na prihvatljivost kukuruznih pahuljica kod djece predškolske dobi


Ivančić, Tatjana
Utjecaj dodatka voća i meda na prihvatljivost kukuruznih pahuljica kod djece predškolske dobi, 2008., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 379863 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj dodatka voća i meda na prihvatljivost kukuruznih pahuljica kod djece predškolske dobi
(The influence of addition of fruits and honey on acceptance of corn flakes with yogurt in preschooler children)

Autori
Ivančić, Tatjana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
25.09

Godina
2008

Stranica
44

Mentor
Perl Pirički, Antonija

Ključne riječi
kukuruzne pahuljice; prihvatljivost; predškolska djeca; urbana i ruralna populacija
(corn flakes; acceptance; preschooler children; urban and rural population)

Sažetak
Na području Republike Hrvatske nema istraživanja o prihvatljivosti žitarica za doručak za odraslu, kao niti za dječju populaciju, stoga je zadatak ovog istraživanja bio ustanoviti prihvatljivost kukuruznih pahuljica uz dodatak voća i/ili meda kod djece predškolske dobi, te usporediti njihovu prihvatljivost s komercijalnim kukuruznim pahuljicama (običnim i s okusom jagode) bez dodataka. Studija je uključila 279 djece iz Varaždinske županije (143 iz urbanog, a 136 iz ruralnog područja), a provela ju je trenirana osoba na centralnoj lokaciji (dječjem vrtiću) uz prisutnost odgajateljica. Ispitanicima je bilo ponuđeno 5 kombinacija kukuruznih pahuljica: kukuruzne pahuljice (obične), kukuruzne pahuljice (jagoda), kukuruzne pahuljice (obične) s voćem, kukuruzne pahuljice (obične) s medom, te kukuruzne pahuljice (obične) s voćem i medom. Sve kombinacije kukuruznih pahuljica bile su servirane s jogurtom. Rezultati istraživanja su pokazali da su kukuruzne pahuljice neznatno do osrednje poželjne (X=4, 86) zbog slabe upoznatosti populacije uključene u ovo istraživanje sa žitaricama za doručak, te relativno slabe prihvatljivosti običnog jogurta. Ukupno gledano najbolje su bile prihvaćene kukuruzne pahuljice (obične) s voćem i medom te kukuruzne pahuljice (jagoda). Dodatak voća ili meda rezultirao je lošijom prihvatljivošću kukuruznih pahuljica, dok je dodatak voća i meda zajedno rezultirao nešto boljom prihvatljivošću. Djeca iz urbane sredine najbolje su prihvatila kukuruzne pahuljice (jagode), dok su djeca iz ruralne sredine podjednako prihvatila sve ponuđene kombinacije kukuruznih pahuljica. Veća prihvatljivost svih kombinacija kukuruznih pahuljica kod djece iz urbane nego ruralne sredine, osim kukuruznih pahuljica (običnih) s medom ukazuje na pojavu neofobije kod djece iz ruralne sredine.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-0000000-0548 - Prehrana i životne navike u očuvanju zdravlja (Mandić, Milena, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Antonija Perl Pirički (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Ivančić, Tatjana
Utjecaj dodatka voća i meda na prihvatljivost kukuruznih pahuljica kod djece predškolske dobi, 2008., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Ivančić, T. (2008) 'Utjecaj dodatka voća i meda na prihvatljivost kukuruznih pahuljica kod djece predškolske dobi', diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ivan\v{c}i\'{c}, Tatjana}, year = {2008}, pages = {44}, keywords = {kukuruzne pahuljice, prihvatljivost, pred\v{s}kolska djeca, urbana i ruralna populacija}, title = {Utjecaj dodatka vo\'{c}a i meda na prihvatljivost kukuruznih pahuljica kod djece pred\v{s}kolske dobi}, keyword = {kukuruzne pahuljice, prihvatljivost, pred\v{s}kolska djeca, urbana i ruralna populacija}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ivan\v{c}i\'{c}, Tatjana}, year = {2008}, pages = {44}, keywords = {corn flakes, acceptance, preschooler children, urban and rural population}, title = {The influence of addition of fruits and honey on acceptance of corn flakes with yogurt in preschooler children}, keyword = {corn flakes, acceptance, preschooler children, urban and rural population}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font