Pregled bibliografske jedinice broj: 379392
Procjena kakvoće prehrane i utjecaja L-karnitina na neke antropometrijske parametre u populaciji studenata ne-sportaša
Procjena kakvoće prehrane i utjecaja L-karnitina na neke antropometrijske parametre u populaciji studenata ne-sportaša, 2008., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki, Zagreb
CROSBI ID: 379392 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Procjena kakvoće prehrane i utjecaja L-karnitina na neke antropometrijske parametre u populaciji studenata ne-sportaša
(Evaluation of diet quality and effects of L-carnitine supplementation on some antropometric parameters in non-sport population of students)
Autori
Stojaković, Stjepan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki
Mjesto
Zagreb
Datum
18.12
Godina
2008
Stranica
65
Mentor
Delaš, Ivančica
Ključne riječi
L-karnitin; kakvoća prehrane; redukcija tjelesne mase; sjedilačka populacija
(body mass reduction; L-carnitine; nutrition quality; sedentary population)
Sažetak
Zbog svoje uloge u transportu masnih kiselina iz citosola u mitohondrij, korištenje L-karnitina postalo je popularno među sportašima, a postaje sve popularnije i kao dodatak prehrani za redukciju tjelesne mase među populacijom sjedilačkog načina života. Kako bi se utvrdio učinak uzimanja L-karnitina na promjenu tjelesne mase, proveden je dvostruko slijepi pokus uz kontrolu placebom. Zdravi dobrovoljci (N=30) u dobi od 18 do 32 godine, sjedilačkog načina života, uzimali su dnevno 2 g L-karnitina ili placebo kroz dva tjedna. Prije početka tretmana te nakon dva tjedna uzimanja preparata ispitanicima su izmjerene visina i tjelesna masa te određen indeks tjelesne mase. Na temelju mjerenja kožnih nabora kaliperom određen je udio masnog tkiva. U uzorcima krvi određena je koncentracija ukupnog i slobodnog karnitina. Za vrijeme trajanja eksperimenta dobrovoljci su vodili detaljan dnevnik prehrane čijom analizom su dobiveni podaci o kakvoći prehrane, ukupnom energetskom unosu i udjelu pojedinih nutrijenata u prehrani ispitanika. Rezultati pokusa su pokazali da unatoč manjem porastu koncentracije karnitina u krvi, primjena L-karnitina nije rezultirala značajnim smanjenjem tjelesne mase niti udjela tjelesne masti ispitanika. Zaključeno je da uzimanje preparata L-karnitina bez redovite tjelesne aktivnosti ili reduciranog energetskog unosa ne utječe na smanjenje tjelesne mase ili udjela masnog tkiva.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti, Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0108068
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Medicinski fakultet, Zagreb
Profili:
Ivančica Delaš
(mentor)