Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 379240

Higijenski pokazatelji mesnih i ribljih konzervi namijenjenih za Oružane snage Republike Hrvatske


Pinter, Nino
Higijenski pokazatelji mesnih i ribljih konzervi namijenjenih za Oružane snage Republike Hrvatske, 2008., magistarski rad, Veterinarski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 379240 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Higijenski pokazatelji mesnih i ribljih konzervi namijenjenih za Oružane snage Republike Hrvatske
(Hygienic indicators of tinned meat and fish aimed for Croatian army)

Autori
Pinter, Nino

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad

Fakultet
Veterinarski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
05.06

Godina
2008

Stranica
187

Mentor
Kozačinski, Lidija

Ključne riječi
Oružane snage RH; kakvoća i higijenska ispravnost konzervi; veterinarsko-sanitarni nadzor; postupak javne nabave
(Croatian army; quality and hygienic property; veterinary inspection; process of public supply)

Sažetak
U ovom su radu prikazani higijenski pokazatelji mesnih i ribljih konzervi namijenjenih za OSRH. Prema pravilnicima i naputcima OSRH veterinarska služba obavlja nadzore kakvoće i higijenske ispravnosti hrane kod proizvođača i dobavljača. Tako je u periodu od 2003. do 2006. godine obavljeno 216 nadzora pri nabavci mesnih i ribljih konzervi. Od ukupno 8 811 927 nabavljenih konzervi tijekom nadzora izuzeta su 1124 skupna uzorka radi laboratorijskih pretraga. Sveukupno je 7 % konzervi (ili 625 378 uzoraka) ocijenjeno higijenski neispravnima. Od ukupno 6 792 383 nabavljenih mesnih konzervi utvrđeno je 9 % higijenski neispravnih (n=619 830), i to 1 % konzervi od usitnjenog mesa i 8 % pašteta. Uzroci higijenske neispravnosti bili su odstupanje u kakvoći proizvoda (povećana količina vode u proizvodu, povećana količina masti i izdvajanje masti iz sadržaja), pojava šupljina zbog nedovoljnog punjenja konzervi te korozivne promjene na poklopcu, šavovima i plaštu limenke. Uzroci higijenske neispravnosti pašteta prvenstveno su bile korozivne promjene na vanjskom dijelu limenke, a manjim dijelom nepotpuno punjenje nadjeva i promjene senzornih svojstava zbog oštećenja konzervi tijekom manipulacije i transporta. Proizvodi &laquo ; Jela u konzervi&raquo ; bili su higijenski ispravni, a svi parametri kakvoće i zdravstvene ispravnosti bili u skladu s važećim propisima. Od ukupno 2 019 544 ribljih konzervi nabavljenih za potrebe OSRH, utvrđeno je manje od 1 % higijenski neispravnih, i to zbog kemijske bombaže. U konzervama od mesa najzastupljeniji teški metali su bili cink, kositar i olovo, a od pesticida lindan, DDT i heptaklor. U ribljim konzervama utvrđeni su željezo, cink i bakar, a od pesticida p, p-DDT, endrin i p, p_DDD. Utvrđene količine bile su u dopuštenim vrijednostima, sukladno važećim propisima RH.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Projekti:
053-0531854-1853 - Mikrobiološka ispravnost i održivost namirnica animalnog podrijetla (Kozačinski, Lidija, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Lidija Kozačinski (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Pinter, Nino
Higijenski pokazatelji mesnih i ribljih konzervi namijenjenih za Oružane snage Republike Hrvatske, 2008., magistarski rad, Veterinarski fakultet, Zagreb
Pinter, N. (2008) 'Higijenski pokazatelji mesnih i ribljih konzervi namijenjenih za Oružane snage Republike Hrvatske', magistarski rad, Veterinarski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Pinter, Nino}, year = {2008}, pages = {187}, keywords = {Oru\v{z}ane snage RH, kakvo\'{c}a i higijenska ispravnost konzervi, veterinarsko-sanitarni nadzor, postupak javne nabave}, title = {Higijenski pokazatelji mesnih i ribljih konzervi namijenjenih za Oru\v{z}ane snage Republike Hrvatske}, keyword = {Oru\v{z}ane snage RH, kakvo\'{c}a i higijenska ispravnost konzervi, veterinarsko-sanitarni nadzor, postupak javne nabave}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Pinter, Nino}, year = {2008}, pages = {187}, keywords = {Croatian army, quality and hygienic property, veterinary inspection, process of public supply}, title = {Hygienic indicators of tinned meat and fish aimed for Croatian army}, keyword = {Croatian army, quality and hygienic property, veterinary inspection, process of public supply}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font