Pregled bibliografske jedinice broj: 379240
Higijenski pokazatelji mesnih i ribljih konzervi namijenjenih za Oružane snage Republike Hrvatske
Higijenski pokazatelji mesnih i ribljih konzervi namijenjenih za Oružane snage Republike Hrvatske, 2008., magistarski rad, Veterinarski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 379240 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Higijenski pokazatelji mesnih i ribljih konzervi namijenjenih za Oružane snage Republike Hrvatske
(Hygienic indicators of tinned meat and fish aimed for Croatian army)
Autori
Pinter, Nino
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad
Fakultet
Veterinarski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
05.06
Godina
2008
Stranica
187
Mentor
Kozačinski, Lidija
Ključne riječi
Oružane snage RH; kakvoća i higijenska ispravnost konzervi; veterinarsko-sanitarni nadzor; postupak javne nabave
(Croatian army; quality and hygienic property; veterinary inspection; process of public supply)
Sažetak
U ovom su radu prikazani higijenski pokazatelji mesnih i ribljih konzervi namijenjenih za OSRH. Prema pravilnicima i naputcima OSRH veterinarska služba obavlja nadzore kakvoće i higijenske ispravnosti hrane kod proizvođača i dobavljača. Tako je u periodu od 2003. do 2006. godine obavljeno 216 nadzora pri nabavci mesnih i ribljih konzervi. Od ukupno 8 811 927 nabavljenih konzervi tijekom nadzora izuzeta su 1124 skupna uzorka radi laboratorijskih pretraga. Sveukupno je 7 % konzervi (ili 625 378 uzoraka) ocijenjeno higijenski neispravnima. Od ukupno 6 792 383 nabavljenih mesnih konzervi utvrđeno je 9 % higijenski neispravnih (n=619 830), i to 1 % konzervi od usitnjenog mesa i 8 % pašteta. Uzroci higijenske neispravnosti bili su odstupanje u kakvoći proizvoda (povećana količina vode u proizvodu, povećana količina masti i izdvajanje masti iz sadržaja), pojava šupljina zbog nedovoljnog punjenja konzervi te korozivne promjene na poklopcu, šavovima i plaštu limenke. Uzroci higijenske neispravnosti pašteta prvenstveno su bile korozivne promjene na vanjskom dijelu limenke, a manjim dijelom nepotpuno punjenje nadjeva i promjene senzornih svojstava zbog oštećenja konzervi tijekom manipulacije i transporta. Proizvodi « ; Jela u konzervi» ; bili su higijenski ispravni, a svi parametri kakvoće i zdravstvene ispravnosti bili u skladu s važećim propisima. Od ukupno 2 019 544 ribljih konzervi nabavljenih za potrebe OSRH, utvrđeno je manje od 1 % higijenski neispravnih, i to zbog kemijske bombaže. U konzervama od mesa najzastupljeniji teški metali su bili cink, kositar i olovo, a od pesticida lindan, DDT i heptaklor. U ribljim konzervama utvrđeni su željezo, cink i bakar, a od pesticida p, p-DDT, endrin i p, p_DDD. Utvrđene količine bile su u dopuštenim vrijednostima, sukladno važećim propisima RH.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
POVEZANOST RADA
Projekti:
053-0531854-1853 - Mikrobiološka ispravnost i održivost namirnica animalnog podrijetla (Kozačinski, Lidija, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb
Profili:
Lidija Kozačinski
(mentor)