Pregled bibliografske jedinice broj: 379208
Mogućnosti korištenja krmnog sirka i šćira u hranidbi stoke
Mogućnosti korištenja krmnog sirka i šćira u hranidbi stoke, 2008., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 379208 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mogućnosti korištenja krmnog sirka i šćira u hranidbi stoke
(Possibilities of forage sorghum and amaranth utilization in livestock feeding)
Autori
Lješić, Nataša
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
18.01
Godina
2008
Stranica
23
Mentor
Pospišil, Ana
Ključne riječi
šćir; krmni sirak; prinos zelene mase i suhe tvari; hranidbena vrijednost
(amaranth; forage sorghum; green and dry matter yield; forage quality)
Sažetak
Cilj istraživanja provedenih na pokušalištu Agronomskog fakulteta u Zagrebu 2003. godine bio je utvrditi prinos zelene mase, suhe tvari te hranidbenu vrijednost dvije sorte šćira i krmnog sirka te njihovih smjesa. U pokuse su bile uključene dvije sorte šćira: 1008 (Amaranthus hypochondriacus L.) i Koniz (Amaranthus hypochondriacus L. x Amaranthus hybridus L.) sijane u gustoći od 4 i 7 kg/ha te krmni sirak, hibrid Grazer N (Sorghum bicolor x S. sudanense) i njihove smjese. Prinos zelene mase i suhe tvari krmnog sirka, šćira i njihovih smjesa varirao je ovisno o roku košnje. S kasnijim rokovima košnje rastao je prinos zelene mase i suhe tvari. Značajno najviši sadržaj sirovih proteina i masti ostvaren je u prvom roku košnje. Najviši sadržaj sirovih vlakana, NDV i KDV ostvaren je u trećem roku košnje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-0000000-3584 - Mogućnost uzgoja alternativnih žitarica u Republici Hrvatskoj (Pospišil, Ana, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Ana Pospišil
(mentor)