Pregled bibliografske jedinice broj: 37907
Studij enzimske hidrolize, esterifikacije i transesterifikacije
Studij enzimske hidrolize, esterifikacije i transesterifikacije, 1999., doktorska disertacija, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
CROSBI ID: 37907 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Studij enzimske hidrolize, esterifikacije i transesterifikacije
(Enzymatic hydrolysis, esterification and transesterification)
Autori
Giacometti, Jasminka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija
Fakultet
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije
Mjesto
Zagreb
Datum
27.10
Godina
1999
Stranica
242
Mentor
Vasić-Rački, Đurđa
Ključne riječi
adsorpcijska kontrola vode; emulzijski sustav; enzimska esterifikacija; enzimska hidroliza; enzimska transesterifikacija; imobilizirana lipaza iz Mucor miehei; lipaza iz Candida rugose; Lipozym; kinetička analiza; molekularna sita; sustav bez(sa) otapalom
(adsorptive control of water; emulsion system; enzymatic esterification; enzymatic hydrolysis; enzymatic transesterification; immobilized lipase from Mucor miehei; kinetic analysis; lipase from C. rugosa; Lipozym; molecular sieve; solvent (free) system)
Sažetak
U ovom radu su istraživane reakcije enzimske hidrolize, esterifikacije i trans(inter)esterifikacije. Reakcije su provođene šaržno u kotlastom reaktoru, a katalizirane su lipazom. Enzimska hidroliza maslinova ulja katalizirana slobodnom lipazom iz Candida rugose provođena je u emulzijskom sustavu pri različitim početnim masenim udjelima maslinova ulja, temperaturi i pH. Enzimska hidroliza trioleina katalizirana slobodnom lipazom iz Candida rugose provođena je u emulzijskom sustavu pri 37oC pri različitim početnim masenim udjelima trioleina. Enzimska esterifikacija glicerola kaprilnom (oleinskom) kiselinom katalizirana imobiliziranom lipazom iz Mucor miehei je provođena u sustavu bez otapala, sa otapalom i uz molekularna sita pri 37oC. Enzimska transesterifikacija trioleina kaprilnom kiselinom katalizirana imobiliziranom lipazom iz Mucor miehei provođena je u sustavu sa otapalom, pri 50oC. Transesterifikacijom maslinova ulja kaprilnom kiselinom dobiveno je ulje boljih nutritivnih svojstava. Provođenjem reakcija enzimske hidrolize, esterifikacije i transesterifikacije, uz pretpostavku pseudohomogenog reakcijskog sustava dobiveni su eksperimentalni podaci na temelju kojih su određeni parametri kinetičkih modela koji dobro opisuju navedene reakcije pri različitim uvjetima provedbe. Eksperimentalni podaci enzimske hidrolize maslinova ulja (trioleina) i esterifikacije glicerola kaprilnom kiselinom pokazuju mala odstupanja od izračunatih vrijednosti na osnovi kinetičkog modela povratne reakcije drugog reda, te se navedeni model može prihvatiti kao kinetički model reakcije hidrolize maslinova ulja i trioleina i esterifikacije glicerola kaprilnom kiselinom. Eksperimentalni podaci enzimske esterifikacije glicerola oleinskom kiselinom uz molekularna sita u sustavu sa otapalom, pokazuju mala odstupanja od izračunatih vrijednosti na osnovi kinetičkog modela nepovratne reakcije drugog reda, te se navedeni model može prihvatiti kao kinetički model reakcije esterifikacije glicerola oleinskom kiselinom. Eksperimentalni podaci enzimske transesterifikacije pokazuju mala odstupanja od izračunatih vrijednosti na osnovi kinetičkog modela dviju usporednih povratnih reakcija drugog reda, te se navedeni model može prihvatiti kao kinetički model transesterifikacije trioleina kaprilnom kiselinom, kao i transesterifikacije maslinova ulja kaprilnom kiselinom u sustavu sa otapalom.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija