Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 378537

Utjecaj različitih modela prehrane na lipidne sastojke mišje jetre i ekspresiju PPARalfa nakon djelomične hepatektomije


Čanadi Jurešić, Gordana
Utjecaj različitih modela prehrane na lipidne sastojke mišje jetre i ekspresiju PPARalfa nakon djelomične hepatektomije, 2008., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 378537 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj različitih modela prehrane na lipidne sastojke mišje jetre i ekspresiju PPARalfa nakon djelomične hepatektomije
(Effect of differential diets on mice liver lipid components and PPARalfa expression after partial hepatectomy)

Autori
Čanadi Jurešić, Gordana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
23.12

Godina
2008

Stranica
110

Mentor
Milin, Čedomila

Ključne riječi
djelomična hepatektomija; lipidni sastojci; prehrana; ekspresija PPARalfa; ekspresija lipina
(lipid components; partial hepatectomy; diet; PPARalfa expression; lipin expression)

Sažetak
U ovom je radu ispitivan utjecaj prehrane obogaćene različitim masnim kiselinama na udjel i sastav lipida jetre te ekspresiju PPARα transkripcijskog čimbenika tijekom kompenzacijskog rasta izazvanog djelomičnom (1/3) hepatektomijom (pHx). Uz standardnu prehranu korištene su i prehrana obogaćena bučinim uljem (kao izvor n-6 i n-9 masnih kiselina), svinjskom masti (kao izvor zasićenih i n-9), maslinovim uljem (n-9) i ribljim uljem (n-3 i mononezasićene masne kiseline). U svakom tipu prehrane analize su se provodile u vremenskom slijedu od 0, 2, 4, 24, 48 i 168 sati nakon djelomične hepatektomije. U istraživanju su korišteni miševi C57/BL6 starosti 8-10 tjedana. Lipidi su ekstrahirani metodom po Folchu i razdvojeni na frakcije ekstrakcijom na čvrstoj fazi, dok je masno-kiselinski sastav analiziran primjenom plinske kromatografije. Ekspresija gena kvantitativno je određivana Real-Time PCR metodom. Za svaku od eksperimentalnih prehrana tijek reparacijskog rasta potaknut djelomičnom hepatektomijom jetre je različit. Za sve prehrane, osim za prehranu obogaćenu ribljim uljem, proliferacija započinje 48 sati nakon provedene djelomične hepatektomije, dok je u prehrani obogaćenoj ribljim uljem to nešto ranije. Proces regeneracije završava sedmog dana nakon pHx u svim prehranama, osim u prehrani obogaćenoj svinjskom masti gdje je uočen nešto sporiji tijek regeneracije. Jetra sadrži oko 5% lipida. Tijekom regeneracije jetre, taj se udjel mijenja, ovisno o tipu prehrane. Kod prehrana obogaćenih bučinim i maslinovim uljem, te svinjskom masti, statistički je značajan porast masenog udjela lipida u 24. satu nakon pHx, dok je kod prehrane obogaćene ribljim uljem to 2. sat nakon pHx. Tijekom regeneracije jetre, velike promjene udjela, zapažene su u svim odijeljenim frakcijama ukupnih lipida. Tako je u neutralnim lipidima, uočen značajan porast udjela u 24. satu nakon pHx u svim eksperimentalnim prehranama, osim u prehrani obogaćenoj ribljim uljem gdje je to 2. sat nakon pHx. U ukupne lipide jetre, tijekom regeneracije, ugrađuju se masne kiseline tipične za pojedini tip prehrane. Osim toga, tijekom reparacijskog rasta, najveće se promjene dešavaju na ključnim metaboličkim masnim kiselinama (palmitinska, stearinska, oleinska, linolna, arahidonska i dokosaheksaenska kiselina). U svim tipovima prehrane, u frakciji neutralnih lipida povećava se udio jednostruko nezasićenih masnih kiselina, a smanjuju udjeli zasićenih i višestrukonezasićenih masnih kiselina, dok je u frakciji polarnih lipida obrnuto, povećavaju se udjeli zasićenih i n-3 masnih kiselina, a smanjuju udjeli jednostruko nezasićenih masnih kiselina, u odnosu na ukupne lipide. Utjecaj prehrane obogaćene uljima/mašću najmanji je na frakciju neesterificiranih masnih kiselina u kojoj prevladavaju zasićene i višestruko nezasićene masne kiseline, ali su u toj frakciji najizraženije promjene udjela i sastava pojedinih masnih kiselina tijekom regeneracije jetre. Svaka od eksperimentalnih prehrana koje su korištene u ovom radu, upravo zbog svog različitog masno-kiselinskog sastava, pokazuje različit utjecaj na ekspresiju PPARα nuklearnog receptora tijekom reparacijskog rasta izazvanog pHx. Iako je ekpresija lipina značajno povećana u prvim satima reparacijskog rasta, u svakom tipu eksperimentalne prehrane izmjerena je različita količina mRNA lipina. Osim toga, u većini prehrana izmjerena je maksimalna ekspresija lipina i PPARα u istim vremenskim intervalima nakon pHx. Histološkim studijama jetre u regeneraciji dokazano je prolazno nakupljanje masnih kapljica u svim eksperimentalnim prehranama, osim u prehrani obogaćenoj ribljim uljem. Osim toga, kod svake je prehrane uočen različiti tijek hepatocelularnog nakupljanja lipida. Odgovor stanica jetre na regeneraciju izazvanu djelomičnom hepatektomijom specifičan je za svaku korištenu eksperimentalnu prehranu. Prehrana obogaćena ribljim uljem, zbog visokog udjela n-3 masnih kiselina, posebice dokosaheksaenoične kiseline i pentakosaenoične kiseline, razlikuje se od svih ostalih korištenih prehrana u sadržaju i sastavu lipida tijekom reparacijskog rasta. Osim toga, utvrđen različit utjecaj pojedinih prehrana na ekspresiju PPARα doprinjet će boljem razumijevanju spone: metabolizam lipida – aktivacija PPARα .

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
062-0621341-0061 - Masne kiseline i polifenoli u regeneraciji i reparaciji tkiva. (Milin, Čedomila, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Medicinski fakultet, Rijeka


Citiraj ovu publikaciju:

Čanadi Jurešić, Gordana
Utjecaj različitih modela prehrane na lipidne sastojke mišje jetre i ekspresiju PPARalfa nakon djelomične hepatektomije, 2008., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Čanadi Jurešić, G. (2008) 'Utjecaj različitih modela prehrane na lipidne sastojke mišje jetre i ekspresiju PPARalfa nakon djelomične hepatektomije', doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{C}anadi Jure\v{s}i\'{c}, Gordana}, year = {2008}, pages = {110}, keywords = {djelomi\v{c}na hepatektomija, lipidni sastojci, prehrana, ekspresija PPARalfa, ekspresija lipina}, title = {Utjecaj razli\v{c}itih modela prehrane na lipidne sastojke mi\v{s}je jetre i ekspresiju PPARalfa nakon djelomi\v{c}ne hepatektomije}, keyword = {djelomi\v{c}na hepatektomija, lipidni sastojci, prehrana, ekspresija PPARalfa, ekspresija lipina}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{C}anadi Jure\v{s}i\'{c}, Gordana}, year = {2008}, pages = {110}, keywords = {lipid components, partial hepatectomy, diet, PPARalfa expression, lipin expression}, title = {Effect of differential diets on mice liver lipid components and PPARalfa expression after partial hepatectomy}, keyword = {lipid components, partial hepatectomy, diet, PPARalfa expression, lipin expression}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font