Pregled bibliografske jedinice broj: 378315
Utjecaj veličina čestica i protoka praha na homogenost smjese
Utjecaj veličina čestica i protoka praha na homogenost smjese // Works of the Faculty of Agricultural and Food Science University of Sarajevo, 53 (2008), 59/1; 147-156 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, ostalo)
CROSBI ID: 378315 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj veličina čestica i protoka praha na homogenost smjese
(Effects of particle size and flow characteristics on mixtures homogeneity)
Autori
Boban, Matija ; Ćurić, Duška ; Bauman, Ingrid ; Krička, Tajan ; Muminović, Ševal ; Gadžo, Drena ; Đikić, Mirha
Izvornik
Works of the Faculty of Agricultural and Food Science University of Sarajevo (0033-8583) 53
(2008), 59/1;
147-156
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, ostalo
Ključne riječi
praškasti materijali; protok praha; homogenost smjese
(powders; powder flow; mixture homogeneity)
Sažetak
U ovom radu određivan je stupanj izmiješanosti dvokomponentne smjese praškastih materijala različite granulacije, miješanih u različitim omjerima te pri optimalnom broju okretaja i idealnoj ispunjenosti laboratorijske miješalici tipa „ Turbula“ te protok materijala pomoću „ Powder Flow Analyzer“ kako bi se opisala homogenost mješavine. Na homogenost miješanog materijala utječu karakteristike pojedine komponente, kao što su veličina čestica i fizikalno kemijsko obilježje čestica a ono prvenstveno utječe na protok materijala. Tečnost prahova se često vrlo jednostavno definira kao sposobnost praha da se stavi u stanje tečenja. Bolja mješavina postiže se ukoliko je praškasti materijal kohezivan, što treba odrediti pa su zbog toga rađeni pokusi koji definiraju tečenje praha kako bi se bolje i lakše objasnio proces miješanja. Korišteni materijali bili su pšenično brašno tipa 400 u kombinaciji različitih omjera sa dvije sorte pšenoraži. Zastupljenost pšenoraži u ukupnoj smjesi bila je 20% odnosno 30%. Korištene sorte pšenoraži bile su Clercal i sorta Goran koje se razlikuju po kemijskom sastavu. Pšenoraž sadrži veliku količinu škroba pa se pretežno koristi u proizvodnji keksa, vafel proizvoda i škroba.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts