Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 378315

Utjecaj veličina čestica i protoka praha na homogenost smjese


Boban, Matija; Ćurić, Duška; Bauman, Ingrid; Krička, Tajan; Muminović, Ševal; Gadžo, Drena; Đikić, Mirha
Utjecaj veličina čestica i protoka praha na homogenost smjese // Works of the Faculty of Agricultural and Food Science University of Sarajevo, 53 (2008), 59/1; 147-156 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, ostalo)


CROSBI ID: 378315 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj veličina čestica i protoka praha na homogenost smjese
(Effects of particle size and flow characteristics on mixtures homogeneity)

Autori
Boban, Matija ; Ćurić, Duška ; Bauman, Ingrid ; Krička, Tajan ; Muminović, Ševal ; Gadžo, Drena ; Đikić, Mirha

Izvornik
Works of the Faculty of Agricultural and Food Science University of Sarajevo (0033-8583) 53 (2008), 59/1; 147-156

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, ostalo

Ključne riječi
praškasti materijali; protok praha; homogenost smjese
(powders; powder flow; mixture homogeneity)

Sažetak
U ovom radu određivan je stupanj izmiješanosti dvokomponentne smjese praškastih materijala različite granulacije, miješanih u različitim omjerima te pri optimalnom broju okretaja i idealnoj ispunjenosti laboratorijske miješalici tipa „ Turbula“ te protok materijala pomoću „ Powder Flow Analyzer“ kako bi se opisala homogenost mješavine. Na homogenost miješanog materijala utječu karakteristike pojedine komponente, kao što su veličina čestica i fizikalno kemijsko obilježje čestica a ono prvenstveno utječe na protok materijala. Tečnost prahova se često vrlo jednostavno definira kao sposobnost praha da se stavi u stanje tečenja. Bolja mješavina postiže se ukoliko je praškasti materijal kohezivan, što treba odrediti pa su zbog toga rađeni pokusi koji definiraju tečenje praha kako bi se bolje i lakše objasnio proces miješanja. Korišteni materijali bili su pšenično brašno tipa 400 u kombinaciji različitih omjera sa dvije sorte pšenoraži. Zastupljenost pšenoraži u ukupnoj smjesi bila je 20% odnosno 30%. Korištene sorte pšenoraži bile su Clercal i sorta Goran koje se razlikuju po kemijskom sastavu. Pšenoraž sadrži veliku količinu škroba pa se pretežno koristi u proizvodnji keksa, vafel proizvoda i škroba.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Duška Ćurić (autor)

Avatar Url Ingrid Bauman (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Boban, Matija; Ćurić, Duška; Bauman, Ingrid; Krička, Tajan; Muminović, Ševal; Gadžo, Drena; Đikić, Mirha
Utjecaj veličina čestica i protoka praha na homogenost smjese // Works of the Faculty of Agricultural and Food Science University of Sarajevo, 53 (2008), 59/1; 147-156 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, ostalo)
Boban, M., Ćurić, D., Bauman, I., Krička, T., Muminović, Š., Gadžo, D. & Đikić, M. (2008) Utjecaj veličina čestica i protoka praha na homogenost smjese. Works of the Faculty of Agricultural and Food Science University of Sarajevo, 53 (59/1), 147-156.
@article{article, author = {Boban, Matija and \'{C}uri\'{c}, Du\v{s}ka and Bauman, Ingrid and Kri\v{c}ka, Tajan and Muminovi\'{c}, \v{S}eval and Gad\v{z}o, Drena and \DJiki\'{c}, Mirha}, year = {2008}, pages = {147-156}, keywords = {pra\v{s}kasti materijali, protok praha, homogenost smjese}, journal = {Works of the Faculty of Agricultural and Food Science University of Sarajevo}, volume = {53}, number = {59/1}, issn = {0033-8583}, title = {Utjecaj veli\v{c}ina \v{c}estica i protoka praha na homogenost smjese}, keyword = {pra\v{s}kasti materijali, protok praha, homogenost smjese} }
@article{article, author = {Boban, Matija and \'{C}uri\'{c}, Du\v{s}ka and Bauman, Ingrid and Kri\v{c}ka, Tajan and Muminovi\'{c}, \v{S}eval and Gad\v{z}o, Drena and \DJiki\'{c}, Mirha}, year = {2008}, pages = {147-156}, keywords = {powders, powder flow, mixture homogeneity}, journal = {Works of the Faculty of Agricultural and Food Science University of Sarajevo}, volume = {53}, number = {59/1}, issn = {0033-8583}, title = {Effects of particle size and flow characteristics on mixtures homogeneity}, keyword = {powders, powder flow, mixture homogeneity} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font