Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 378233

Utjecaj otapala na antioksidacijsku aktivnost komercijalnih i divljih vrsta gljiva


Šamec, Dunja
Utjecaj otapala na antioksidacijsku aktivnost komercijalnih i divljih vrsta gljiva, 2008., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 378233 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj otapala na antioksidacijsku aktivnost komercijalnih i divljih vrsta gljiva
(The influence of extraction solvent on the antioxidant activity of commercial and wild mushrooms)

Autori
Šamec, Dunja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
03.11

Godina
2008

Stranica
58

Mentor
Piljac Žegarac, Jasenka

Ključne riječi
antioksidacijska aktivnost; DPPH; fenoli; FRAP; gljive
(antioxidant activity; DPPH; phenols; FRAP; mushrooms)

Sažetak
Gljive se kao ukusan i hranjivi te nutricionistički vrijedan proizvod često koriste u raznim kuhinjama. Posebno su cijenjene u azijskim zemljama gdje im se kroz povijest pripisuju ljekovita i terapeutska svojstva, te su pronašle svoju primjenu u tradicionalnoj medicini. Cilj ovog rada bio je odrediti antioksidacijsku aktivnost i sadržaj ukupnih fenola (UF) u četiri različite vrste komercijalnih gljiva široke potrošnje Agaricus bisporus (šampinjon, smeđa i bijela varijanta), Pleurotus ostreatus (bukovača) i Lentinula edodes (shiitake), te u tri divlje autohtone hrvatske vrste Auricularia auricula-judae (Judino uho), Sarcoscypha austriaca (obični peharček), i Strobilurus esculentus (smrekova češerka). Ekstrakti su pripremljeni u metanolu i vodi miješanjem (100 rpm) na sobnoj temperaturi kroz 24 sata. Spektrofotometrijski su određeni UF po Folin-Ciocateu metodi, te antioksidacijska aktivnost u reakciji s 1, 1-difenil-2-pikrilhidrazil radikalom (DPPH metoda) te željezo(III)-tripiridiltirazin (Fe3+-TPTZ) kompleksom (FRAP metoda). Kod svih vrsta gljiva veći udio UF određen je u vodenim ekstraktima (prosječno 5, 8 puta veće vrijednosti u usporedbi s metanolnim ekstraktima). Najveći udio UF u metanolnim (1, 98 mg GAE/g) i vodenim ekstraktima (9, 03 mg GAE/g) određen je u uzorku bijelog šampinjona Agaricus bisporus. Antioksidacijska aktivnost bila je također veća za vodene ekstrakte što se očituje u većim vrijednostima za vodene ekstrakte prema FRAP metodi i nižim vrijednostima parametra EC50. Određena je pozitivna linearna korelacija između UF i rezultata FRAP metode (r=0.90 za metanolne, r=0.77 za vodene ekstrakte), te UF i rezultata DPPH metode (r=0.70 za metanolne, r=0.80 za vodene ekstrakte) što upućuje na zaključak da su upravo polifenoli primarno odgovorni za izmjerenu antioksidacijsku aktivnost.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biologija, Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
098-0982913-2829 - Molekularna regulacija biljnog razvitka (Salopek-Sondi, Branka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb

Profili:

Avatar Url Jasenka Piljac Žegarac (mentor)

Avatar Url Dunja Šamec (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Šamec, Dunja
Utjecaj otapala na antioksidacijsku aktivnost komercijalnih i divljih vrsta gljiva, 2008., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Šamec, D. (2008) 'Utjecaj otapala na antioksidacijsku aktivnost komercijalnih i divljih vrsta gljiva', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}amec, Dunja}, year = {2008}, pages = {58}, keywords = {antioksidacijska aktivnost, DPPH, fenoli, FRAP, gljive}, title = {Utjecaj otapala na antioksidacijsku aktivnost komercijalnih i divljih vrsta gljiva}, keyword = {antioksidacijska aktivnost, DPPH, fenoli, FRAP, gljive}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}amec, Dunja}, year = {2008}, pages = {58}, keywords = {antioxidant activity, DPPH, phenols, FRAP, mushrooms}, title = {The influence of extraction solvent on the antioxidant activity of commercial and wild mushrooms}, keyword = {antioxidant activity, DPPH, phenols, FRAP, mushrooms}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font