Pregled bibliografske jedinice broj: 377563
Koliko sladkorjev in vitamina C je v svežem zelju (Brassica oleracea L. var. capitata)
Koliko sladkorjev in vitamina C je v svežem zelju (Brassica oleracea L. var. capitata) // Novi izzivi v poljedelstvu 2008 zbornik simpozija / New challenges in field crop production 2008 proceedings of symposium / Tajnšek Anton (ur.).
Ljubljana: Slovensko agronomsko društvo, 2008. str. 225-230 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 377563 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Koliko sladkorjev in vitamina C je v svežem zelju (Brassica oleracea L. var. capitata)
(How much sugars and vitamin C are found in raw cabbage (Brassica oleracea L. var. capitata))
Autori
Žnidarčič, Dragan ; Gogala, Miloša ; Ban, Dean ; Vidrih, Rajko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Novi izzivi v poljedelstvu 2008 zbornik simpozija / New challenges in field crop production 2008 proceedings of symposium
/ Tajnšek Anton - Ljubljana : Slovensko agronomsko društvo, 2008, 225-230
ISBN
978-961-90884-5-6
Skup
Novi izzivi v poljedelstvu 2008 / New challenges in field crop production 2008
Mjesto i datum
Rogaška Slatina, Slovenija, 04.12.2008. - 05.12.2008
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
zelje; Brassica oleracea; enostavni sladkorji; vitamin C
(cabbage; Brassica oleracea; simple sugars; vitamina C)
Sažetak
In the research the content of vitamin C and sugars in cabbage for raw use has been determined with the so-called HPLC method. For this purpose 12 cultivars of cabbage grown in the Laboratory field of The Biotechnical faculty in Ljubljana have been analysed. The results have shown that on average head cabbages contain 4, 475 mg of common sugars/100 g taw cabbage, 162 mg sucrose/100 g raw cabbage, 2, 634 mg glucose/100 g raw cabbage and 1, 690 mg fructose/100 g raw cabbage. Cv. "Hermes" and cv. "Atria" contained the most common sugars. The vitamin C content ranged between 37 mg/100 g raw cabbage (cv. "Maestro") and 68 mg/100 g raw cabbage (cv. "Hinova")
Izvorni jezik
Slv
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
147-1782133-0453 - Ekološki prihvatljiva tehnologija uzgoja povrća u krškim područjima (Ban, Dean, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Institut za poljoprivredu i turizam, Poreč
Profili:
Dean Ban
(autor)