Pregled bibliografske jedinice broj: 376665
Optimiranje procesa sušenja bučinih sjemenki u procesu proizvodnje bučinog ulja
Optimiranje procesa sušenja bučinih sjemenki u procesu proizvodnje bučinog ulja, 2008., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 376665 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Optimiranje procesa sušenja bučinih sjemenki u procesu proizvodnje bučinog ulja
(Optimization of Pumpkin Seeds Drying Process in Pumpkin Seed`s Oil Production)
Autori
Siladi, Stjepan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
28.03
Godina
2008
Stranica
63
Mentor
Bilić, Mate
Neposredni voditelj
Velić, Darko ; Jokić, Stela
Ključne riječi
bučine sjemenke; sušenje u šaržnim sušarama; rekuperacija izlaznog zraka; optimizacija procesa
(pumpkin seeds drying process in drying chambers; recuperation of exhaust air; drying process optimization)
Sažetak
Cilj rada bio je ispitati mogućnost uštede energije pri operaciji sušenja bučinih sjemenki. Sliku učina uštede dobili bi proračunom izmjenjivača topline koji bi bio ugrađen u sam proces sušenja sjemenki. Mjerenja su provedena u Sušari i trgovini „ Siladi“ u Kotoribi na sušarama posebno konstruiranim za sušenje bučinih sjemenki u realnim uvjetima pomoću digitalnih uređaja za mjerenje temperature materijala i okoline, te digitalne vage za mjerenje mase. Dobiveni podaci uneseni su u proračunsku tablicu programa MS Excel , koja je korištena za simulaciju procesa sušenja. Pokus je izveden na industrijskoj sušari sa austrijskom sortom uljane tikve C. pepo cv. Gleissdorf. Rezultati istraživanja pokazuju da se povećanjem temperature radnog medija (zraka) za sušenje značajno smanjuje vrijeme procesa sušenja sjemenki. Visoko vlažne sjemenke buče (nakon pranja) sušene su sa početne vlage 67% na konačnu vlažnost 7%. Optimalna temperatura radnog medija za sušenje sjemenki je 65°C. Zbog većih gubitaka energije tijekom procesa sušenja predložen je dodatak izmjenjivača topline površine od 34, 5 m2. Optimizacija procesa provedena je rekuperacijom topline ukupnog izlaznog zraka koji u izmjenjivaču predaje toplinu svježem ulaznom zraku, što je donijelo značajnu uštedu utroška plina za isti proizvodni kapacitet.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-0000000-3497 - Razvoj integriranih postupaka i procesa dehidratacije bioloških materijala
113-1130471-0338 - Modeliranje i simuliranje procesa sušenja i ekstrakcije u proizvodnji hrane (Tomas, Srećko, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek