Pregled bibliografske jedinice broj: 376659
Razvoj procesa za proizvodnju jestivih funkcionalnih ulja
Razvoj procesa za proizvodnju jestivih funkcionalnih ulja, 2008., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 376659 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Razvoj procesa za proizvodnju jestivih funkcionalnih ulja
(Development of Edible Functional Oils Production Process)
Autori
Kristek, Emilija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
25.09
Godina
2008
Stranica
48
Mentor
Bilić, Mate
Neposredni voditelj
Velić, Darko
Ključne riječi
funkcionalna ulja; masne kiseline; vitamin E; vitamin D
(functional oils; fat acids; vitamin E; vitamin D)
Sažetak
Cilj ovog projekta je razvoj funkcionalnih ulja definiran na način da se razviju dva tipa obzirom na primjenu, Olivita salatno ulje i Olivita ulje za kuhanje, koja u sebi sadrže omega -3 i omega - 6 nezasićene masne kiseline te vitamine D i E, koji su biljnom ulju dodani tijekom proizvodnje. Naziv „ biljno ulje“ koje se navodi na uljima koja se upotrebljavaju za kuhanje odnosi se na smjesu različitih ulja temeljenih na kukuruznom, sojinom i suncokretovom ulju. Formuliranjem i homogeniziranjem suncokretovog, suncokretovog visokooleinskog, repičinog i ulja grožđanih koštica, te vitaminskog premiksa na 40°C, dobila su se nova funkcionalna ulja, prepoznatljiva i cijenom dostupna potrošačima. Obzirom da je Tvornica ulja Čepin na tržištu dominantna sa suncokretovim uljem, te kako bi ojačala svoju tržišnu poziciju, ocijenjeno je da bi ulazak u razvoj funkcionalnih ulja mogao doprinijeti rastu prodaje i povećanju profitabilnosti tvrtke, jer bi svoje temeljne proizvode, suncokretovo i repičino ulje, bolje valorizirala na tržištu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-0000000-3497 - Razvoj integriranih postupaka i procesa dehidratacije bioloških materijala
113-1130471-0338 - Modeliranje i simuliranje procesa sušenja i ekstrakcije u proizvodnji hrane (Tomas, Srećko, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek