Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 376656

Praćenje procesnih parametara i optimiranje proizvodnje bijelog vina sorte Graševina


Bosilj, Tomislav
Praćenje procesnih parametara i optimiranje proizvodnje bijelog vina sorte Graševina, 2008., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 376656 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Praćenje procesnih parametara i optimiranje proizvodnje bijelog vina sorte Graševina
(Monitoring Process Parameters and Production Optimization of White Wine Varieties “ Graševina”)

Autori
Bosilj, Tomislav

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
19.12

Godina
2008

Stranica
47

Mentor
Velić, Darko

Neposredni voditelj
Jokić, Stela

Ključne riječi
: kontrolirani i nekontrolirani proces fermentacije; grožđe sorte Graševina; optimiranje procesa; kvalitetno vino
(controlled and uncontrolled process of fermentation; grape varieties Graševina; optimization processes; quality wine)

Sažetak
Cilj rada bio je usporediti proces fermentacije pod kontroliranim i nekontroliranim uvjetima proizvodnje bijelog vina od grožđa sorte Graševina s obzirom na temperaturu fermentacije, te na osnovu dobivenih podataka izvršiti optimiranje i unaprijeđenje procesa proizvodnje. Tijekom fermentacije, u vremenskom periodu od 60 dana, praćeni su slijedeći parametri: koncentracija alkohola, temperatura tijekom fermentacije, koncentracija ukupnih organskih kiselina, koncentracija ukupnih polifenola, koncentracija slobodnog SO2, te koncentracija vinske kiseline, jabučne kiseline i mliječne kiseline. Za određivanje koncentracije ukupnih polifenola korištena je Folin-Ciocalteau-ova spektrofotometrijska metoda (FC). Koncentracija slobodnog SO2, alkohola, vinske kiseline, jabučne kiseline i mliječne kiseline mjerene su reflektometrijski na uređaju Merck RQflex® ; , a sadržaj ukupnih kiselina određen je titrimetrijskom metodom s 0, 1 mol/L otopinom NaOH. Rad se temelji na primjeni i praćenju novih metoda u proizvodnji vina jer se dosadašnjim istraživanjem istih došlo do zaključka da kontroliranim i pravilno optimiranim procesom proizvodnje, pod nadzorom stručne osobe s iskustvom u tehnologiji proizvodnje, mogu dobiti vina bolje kvalitete nego što je to u slučaju proizvodnje tradicionalnim načinom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-0000000-3497 - Razvoj integriranih postupaka i procesa dehidratacije bioloških materijala

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Darko Velić (autor)

Avatar Url Stela Jokić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Bosilj, Tomislav
Praćenje procesnih parametara i optimiranje proizvodnje bijelog vina sorte Graševina, 2008., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Bosilj, T. (2008) 'Praćenje procesnih parametara i optimiranje proizvodnje bijelog vina sorte Graševina', diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bosilj, Tomislav}, year = {2008}, pages = {47}, keywords = {: kontrolirani i nekontrolirani proces fermentacije, gro\v{z}\dje sorte Gra\v{s}evina, optimiranje procesa, kvalitetno vino}, title = {Pra\'{c}enje procesnih parametara i optimiranje proizvodnje bijelog vina sorte Gra\v{s}evina}, keyword = {: kontrolirani i nekontrolirani proces fermentacije, gro\v{z}\dje sorte Gra\v{s}evina, optimiranje procesa, kvalitetno vino}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bosilj, Tomislav}, year = {2008}, pages = {47}, keywords = {controlled and uncontrolled process of fermentation, grape varieties Gra\v{s}evina, optimization processes, quality wine}, title = {Monitoring Process Parameters and Production Optimization of White Wine Varieties “ Gra\v{s}evina”}, keyword = {controlled and uncontrolled process of fermentation, grape varieties Gra\v{s}evina, optimization processes, quality wine}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font