Pregled bibliografske jedinice broj: 376656
Praćenje procesnih parametara i optimiranje proizvodnje bijelog vina sorte Graševina
Praćenje procesnih parametara i optimiranje proizvodnje bijelog vina sorte Graševina, 2008., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 376656 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Praćenje procesnih parametara i optimiranje proizvodnje bijelog vina sorte Graševina
(Monitoring Process Parameters and Production Optimization of White Wine Varieties “ Graševina”)
Autori
Bosilj, Tomislav
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
19.12
Godina
2008
Stranica
47
Mentor
Velić, Darko
Neposredni voditelj
Jokić, Stela
Ključne riječi
: kontrolirani i nekontrolirani proces fermentacije; grožđe sorte Graševina; optimiranje procesa; kvalitetno vino
(controlled and uncontrolled process of fermentation; grape varieties Graševina; optimization processes; quality wine)
Sažetak
Cilj rada bio je usporediti proces fermentacije pod kontroliranim i nekontroliranim uvjetima proizvodnje bijelog vina od grožđa sorte Graševina s obzirom na temperaturu fermentacije, te na osnovu dobivenih podataka izvršiti optimiranje i unaprijeđenje procesa proizvodnje. Tijekom fermentacije, u vremenskom periodu od 60 dana, praćeni su slijedeći parametri: koncentracija alkohola, temperatura tijekom fermentacije, koncentracija ukupnih organskih kiselina, koncentracija ukupnih polifenola, koncentracija slobodnog SO2, te koncentracija vinske kiseline, jabučne kiseline i mliječne kiseline. Za određivanje koncentracije ukupnih polifenola korištena je Folin-Ciocalteau-ova spektrofotometrijska metoda (FC). Koncentracija slobodnog SO2, alkohola, vinske kiseline, jabučne kiseline i mliječne kiseline mjerene su reflektometrijski na uređaju Merck RQflex® ; , a sadržaj ukupnih kiselina određen je titrimetrijskom metodom s 0, 1 mol/L otopinom NaOH. Rad se temelji na primjeni i praćenju novih metoda u proizvodnji vina jer se dosadašnjim istraživanjem istih došlo do zaključka da kontroliranim i pravilno optimiranim procesom proizvodnje, pod nadzorom stručne osobe s iskustvom u tehnologiji proizvodnje, mogu dobiti vina bolje kvalitete nego što je to u slučaju proizvodnje tradicionalnim načinom.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-0000000-3497 - Razvoj integriranih postupaka i procesa dehidratacije bioloških materijala
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek