Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 375682

Poboljšanje skladišne sposobnosti nektarine toplinskim tretmanima


Fruk, Goran
Poboljšanje skladišne sposobnosti nektarine toplinskim tretmanima, 2008., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 375682 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Poboljšanje skladišne sposobnosti nektarine toplinskim tretmanima
(The improvement of storage potential of nectarine fruit using heat treatments)

Autori
Fruk, Goran

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
15.12

Godina
2008

Stranica
33

Mentor
Jemrić, Tomislav

Ključne riječi
nektarina; toplinski tretman; ozljede od niskih temperatura
(nectarine; heat treatment; chiling injury)

Sažetak
Istraživano je djelovanje tretmana toplim zrakom (zagrijavanje plodova toplim zrakom do 45 °C kraj koštice – HAT 45/24 °C) i potapanja u toplu vodu na temperaturi 48 °C u trajanju 6 minuta (HWD 48 °C) i 52° C u trajanju 2 minute (HWD 52 °C) na smanjenje ozljeda od niskih temperatura (ONT) i smanjeno propadanje plodova nektarine (Prunus persica var. nectarina cv. Fantasia) nakon dva i četiri tjedna čuvanja na 0°C. Nakon 5 dana držanja na sobnoj temperaturi, određen je udio plodova sa simptomima ONT i trulih plodova te su ispitani pokazatelji kakvoće (tvrdoća, ukupne kiseline, topljiva suha tvar, pH, EC). Između tretmana nije bilo razlike u pojavi ONT. Između ispitivanih tretmana gotovo da i nema razlike u kakvoći plodova. Međutim, nakon 2 tjedna HWD 52 °C imao je značajno niži pH od ostalih tretmana, dok su kod ukupnih kiselina značajno najniže vrijednosti imali HWD 48 °C i HAT 45/24 °C. Nakon 4 tjedna najveći kalo imao je HAT 45/24 °C, zatim HWD 48 °C, a kontrola i HWD 52 °C imali su najmanji. Tretman HWD 48 °C je imao najmanje trulih plodova nakon dva tjedna čuvanja, dok je nakon četiri tjedna čuvanja najmanje trulih plodova imao HWD 52 °C. Nije bilo statistički značajne razlike između ovih dvaju tretmana u oba vremena čuvanja. i oni su značajno smanjili trulež plodova u usporedbi s kontrolom i HAT 45/24 °C.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Strojarstvo, Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
069-0692972-2203 - Primijenjena istraživanja rashladnih sustava s novim radnim tvarima (Pavković, Branimir, MZOS ) ( CroRIS)
178-0000000-3583 - Optimizacija čuvanja breskve i nektarine tretmanima poslije berbe (Jemrić, Tomislav, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Tehnički fakultet, Rijeka,
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Goran Fruk (autor)

Avatar Url Tomislav Jemrić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Fruk, Goran
Poboljšanje skladišne sposobnosti nektarine toplinskim tretmanima, 2008., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
Fruk, G. (2008) 'Poboljšanje skladišne sposobnosti nektarine toplinskim tretmanima', diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Fruk, Goran}, year = {2008}, pages = {33}, keywords = {nektarina, toplinski tretman, ozljede od niskih temperatura}, title = {Pobolj\v{s}anje skladi\v{s}ne sposobnosti nektarine toplinskim tretmanima}, keyword = {nektarina, toplinski tretman, ozljede od niskih temperatura}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Fruk, Goran}, year = {2008}, pages = {33}, keywords = {nectarine, heat treatment, chiling injury}, title = {The improvement of storage potential of nectarine fruit using heat treatments}, keyword = {nectarine, heat treatment, chiling injury}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font