Pregled bibliografske jedinice broj: 375682
Poboljšanje skladišne sposobnosti nektarine toplinskim tretmanima
Poboljšanje skladišne sposobnosti nektarine toplinskim tretmanima, 2008., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 375682 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Poboljšanje skladišne sposobnosti nektarine toplinskim tretmanima
(The improvement of storage potential of nectarine fruit using heat treatments)
Autori
Fruk, Goran
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
15.12
Godina
2008
Stranica
33
Mentor
Jemrić, Tomislav
Ključne riječi
nektarina; toplinski tretman; ozljede od niskih temperatura
(nectarine; heat treatment; chiling injury)
Sažetak
Istraživano je djelovanje tretmana toplim zrakom (zagrijavanje plodova toplim zrakom do 45 °C kraj koštice – HAT 45/24 °C) i potapanja u toplu vodu na temperaturi 48 °C u trajanju 6 minuta (HWD 48 °C) i 52° C u trajanju 2 minute (HWD 52 °C) na smanjenje ozljeda od niskih temperatura (ONT) i smanjeno propadanje plodova nektarine (Prunus persica var. nectarina cv. Fantasia) nakon dva i četiri tjedna čuvanja na 0°C. Nakon 5 dana držanja na sobnoj temperaturi, određen je udio plodova sa simptomima ONT i trulih plodova te su ispitani pokazatelji kakvoće (tvrdoća, ukupne kiseline, topljiva suha tvar, pH, EC). Između tretmana nije bilo razlike u pojavi ONT. Između ispitivanih tretmana gotovo da i nema razlike u kakvoći plodova. Međutim, nakon 2 tjedna HWD 52 °C imao je značajno niži pH od ostalih tretmana, dok su kod ukupnih kiselina značajno najniže vrijednosti imali HWD 48 °C i HAT 45/24 °C. Nakon 4 tjedna najveći kalo imao je HAT 45/24 °C, zatim HWD 48 °C, a kontrola i HWD 52 °C imali su najmanji. Tretman HWD 48 °C je imao najmanje trulih plodova nakon dva tjedna čuvanja, dok je nakon četiri tjedna čuvanja najmanje trulih plodova imao HWD 52 °C. Nije bilo statistički značajne razlike između ovih dvaju tretmana u oba vremena čuvanja. i oni su značajno smanjili trulež plodova u usporedbi s kontrolom i HAT 45/24 °C.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Strojarstvo, Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
069-0692972-2203 - Primijenjena istraživanja rashladnih sustava s novim radnim tvarima (Pavković, Branimir, MZOS ) ( CroRIS)
178-0000000-3583 - Optimizacija čuvanja breskve i nektarine tretmanima poslije berbe (Jemrić, Tomislav, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Tehnički fakultet, Rijeka,
Agronomski fakultet, Zagreb