Pregled bibliografske jedinice broj: 375653
Inhibicijski učinak kozjeg i kravljeg mlijeka s dodatkom meda fermentiranog bakterijom Bifidobacterium lactis BB-12 na bakteriju Listeria monocytogenes
Inhibicijski učinak kozjeg i kravljeg mlijeka s dodatkom meda fermentiranog bakterijom Bifidobacterium lactis BB-12 na bakteriju Listeria monocytogenes // Zbornik sažetaka / Tratnik, Ljubica (ur.).
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2008. str. 51-52 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 375653 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Inhibicijski učinak kozjeg i kravljeg mlijeka s dodatkom meda fermentiranog bakterijom Bifidobacterium lactis BB-12 na bakteriju Listeria monocytogenes
(Inhibitory effect of honey-sweetened goat and cow milk fermented by Bifidobacterium lactis BB-12 on Listeria monocytogenes)
Autori
Lučan, Mirela ; Slačanac, Vedran ; Pavlović, Hrvoje ; Hardi, Jovica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka
/ Tratnik, Ljubica - Zagreb : Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2008, 51-52
Skup
38. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Lovran, Hrvatska, 23.11.2008. - 26.11.2008
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
Bifidobacterium lactis BB-12; fermentirano kravlje i kozje mlijeko; bagremov i kestenov med; inhibicijski učinak; Listeria monocytogenes
(Bifidobacterium lactis BB-12; fermented cow and goat milk; acacia and chestnut honey; inhibitory effect; Listeria monocytogenes)
Sažetak
Cilj ispitivanja bio je utvrditi utjecaj fermentiranog kozjeg i kravljeg mlijeka fermentiranog bakterijom Bifidobacterium lactis BB-12 s dodatkom meda na patogenu Listeria monocytogenes. U eksperimentu su korištene dvije monoflorne vrste meda, tamni kestenov med i svijetli bagremov med u koncentracijama od 3, 0%, 5, 0% i 10, 0% (w/v). Nacijepljeni uzorci su inkubirani anaerobno na 37 °C 25 sati. Tijekom fermentacije su određivani broj stanica Bifidobacterium lactis BB-12 i pH vrijednost. Osjetljivost bakterije L. monocytogenes na pripremljene uzorke je određena kvalitativno upotrebom metode difuzije u agaru. Također su praćene korelacije između stupnja inhibicije i određenih parametara fermentacije (broj probiotičkih stanica i pH vrijednost fermentiranih uzoraka). Obje vrste meda povećavaju rast i aktivnost B. lactis tijekom fermentacije kravljeg i kozjeg mlijeka. Istovremeno, veća kiselost i veći CFU Bifidobacterium lactis BB 12 su zabilježeni u fermentiranom kozjem mlijeku tijekom cijelog fermentacijskog procesa. Disk difuzijska metoda pokazuje da nastanak zona inhibicije rasta ovisi o vrsti i koncentraciji meda, kao i o vrsti mlijeka. Rezultati pokazuju veći inhibicijski učinak uzoraka fermentiranog kozjeg mlijeka na rast L. monocytogenes u usporedbi s fermentiranim kravljim mlijekom. Kestenov med je općenito imao veći inhibicijski učinak od bagremovog meda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130475-0336 - Funkcionalna svojstva raznih vrsta mlijeka i sirutke fermentiranih probioticima
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Jovica Hardi
(autor)
Vedran Slačanac
(autor)
Mirela Lučan Čolić
(autor)
Hrvoje Pavlović
(autor)