Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 375446

Biološki aktivni spojevi u čaju od lišća borovnice (Vaccinium corymbosum L.)


Piljac Žegarac, Jasenka; Belščak, Ana
Biološki aktivni spojevi u čaju od lišća borovnice (Vaccinium corymbosum L.) // 50 godina molekularne biologije u Hrvatskoj / 50 Years of molecular biology in Croatia / Zahradka, K. ; Plohl, M. ; Ambriović-Ristov, A. (ur.).
Zagreb: Institut Ruđer Bošković, 2008. str. 78-78 (poster, domaća recenzija, sažetak, ostalo)


CROSBI ID: 375446 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Biološki aktivni spojevi u čaju od lišća borovnice (Vaccinium corymbosum L.)
(Biologically active compounds in blueberry leaf tea (Vaccinium corymbosum L.))

Autori
Piljac Žegarac, Jasenka ; Belščak, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo

Izvornik
50 godina molekularne biologije u Hrvatskoj / 50 Years of molecular biology in Croatia / Zahradka, K. ; Plohl, M. ; Ambriović-Ristov, A. - Zagreb : Institut Ruđer Bošković, 2008, 78-78

Skup
50 godina molekularne biologije u Hrvatskoj

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 20.11.2008. - 21.11.2008

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
borovnica ; čaj ; antioksidacijski kapacitet ; sadržaj ukupnih fenola ; FRAP ; ABTS ; DPPH.
(blueberry ; infusions ; antioxidant capacity ; total phenol content ; FRAP ; ABTS ; DPPH)

Sažetak
Ispitan je antioksidacijski kapacitet i polifenolni sastav ekstrakata lišća borovnice pripremljenih od šest visokogrmolikih kultivara (Vaccinium corymbosum L.), jednog divljeg niskogrmolikog kultivara (Vaccinium myrtillus L.) i jedne komercijalno dostupne mješavine genotipova. Dinamika ekstrakcije polifenola praćena je tijekom 30 minuta. Efikasnost ekstrakcije, kvantificirana kao ukupni polifenolni sadržaj (UF), i antioksidacijski kapacitet čajeva, određen FRAP (Ferric Reducing/Antioxidant Power) testom, te reakcijama s DPPH (2, 2-diphenyl-1-picrylhydrazyl) i ABTS 2, 2´-azinobis (3-ethylbenzthiazoline-6-sulphonic acid) radikalima, uspoređeni su s tipom kultivara i vremenom ekstrakcije. Pokazalo se da 30-min ekstrakti posjeduju najveći sadržaj UF i antioksidacijski kapacitet u odnosu na sva tri testa. Od analiziranih kultivara, ekstrakt lista divlje borovnice pokazao je najveći sadržaj UF i najbolji redukcijski kapacitet (FRAP: 20050 µ ; M). Za 30-min ekstrakte raspon vrijednosti UF iznosi 394-1879 mg/L GAE (sr. vrijed. 986 mg/L GAE), a raspon FRAP vrijednosti 3015-20050  M (sr. vrijed. 11234  M). Svi 30-min ekstrakti pokazali su značajnu sposobnost gašenja DPPH• i ABTS• + radikala, usporedivu s različitim koncentracijama katehina, galne kiseline i Troloxa. U zaključku, dokazano antioksidacijsko djelovanje analiziranih ekstrakata potvrđuje da čajevi od lista borovnice zauzimaju visoko mjesto na popisu hrane bogate antioksidansima. The antioxidant capacity and polyphenolic content of leaf infusions prepared from six highbush blueberry cultivars (Vaccinium corymbosum L.), one wild lowbush blueberry cultivar (Vaccinium myrtillus L.) and one commercially available mix of genotypes were investigated. The dynamics of extraction of polyphenolic antioxidants was monitored during 30 min. Extraction efficiency, quantified in terms of the total phenol (TP) content, and antioxidant capacity of infusions, evaluated by the Ferric Reducing/Antioxidant Power (FRAP), 2, 2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) and 2, 2´-azinobis (3-ethylbenzthiazoline-6-sulphonic acid) (ABTS) radical scavenging assays, were compared with cultivar type and extraction time. The 30 min infusions exhibited the highest TP content and antioxidant capacity according to all three assays. Wild blueberry infusion had the highest TP content (1879 mg/L GAE) and reducing capacity (FRAP: 20050 µ ; M). The range of TP values for 30 min infusions was 394-1879 mg/L GAE with a mean of 986 mg/L GAE across cultivars ; that of FRAP values fell between 3015-20050  M with a mean of 11234  M across cultivars. All 30 min infusions exhibited significant scavenging capacity of DPPH• and ABTS• + radicals, comparable to different concentrations of catechin, gallic acid and Trolox. Overall, the performance of tested infusions in antioxidant capacity assays places blueberry leaf tea high on the list of dietary sources of antioxidants.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biologija, Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
098-0982913-2829 - Molekularna regulacija biljnog razvitka (Salopek-Sondi, Branka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Piljac Žegarac, Jasenka; Belščak, Ana
Biološki aktivni spojevi u čaju od lišća borovnice (Vaccinium corymbosum L.) // 50 godina molekularne biologije u Hrvatskoj / 50 Years of molecular biology in Croatia / Zahradka, K. ; Plohl, M. ; Ambriović-Ristov, A. (ur.).
Zagreb: Institut Ruđer Bošković, 2008. str. 78-78 (poster, domaća recenzija, sažetak, ostalo)
Piljac Žegarac, J. & Belščak, A. (2008) Biološki aktivni spojevi u čaju od lišća borovnice (Vaccinium corymbosum L.). U: Zahradka, K., Plohl, M. & Ambriović-Ristov, A. (ur.)50 godina molekularne biologije u Hrvatskoj / 50 Years of molecular biology in Croatia.
@article{article, author = {Piljac \v{Z}egarac, Jasenka and Bel\v{s}\v{c}ak, Ana}, year = {2008}, pages = {78-78}, keywords = {borovnica, \v{c}aj, antioksidacijski kapacitet, sadr\v{z}aj ukupnih fenola, FRAP, ABTS, DPPH.}, title = {Biolo\v{s}ki aktivni spojevi u \v{c}aju od li\v{s}\'{c}a borovnice (Vaccinium corymbosum L.)}, keyword = {borovnica, \v{c}aj, antioksidacijski kapacitet, sadr\v{z}aj ukupnih fenola, FRAP, ABTS, DPPH.}, publisher = {Institut Ru\djer Bo\v{s}kovi\'{c}}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Piljac \v{Z}egarac, Jasenka and Bel\v{s}\v{c}ak, Ana}, year = {2008}, pages = {78-78}, keywords = {blueberry, infusions, antioxidant capacity, total phenol content, FRAP, ABTS, DPPH}, title = {Biologically active compounds in blueberry leaf tea (Vaccinium corymbosum L.)}, keyword = {blueberry, infusions, antioxidant capacity, total phenol content, FRAP, ABTS, DPPH}, publisher = {Institut Ru\djer Bo\v{s}kovi\'{c}}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font