Pregled bibliografske jedinice broj: 374979
Utjecaj redoslijeda laktacije na količinu i kemijski sastav mlijeka koza alpina i sanske pasmine
Utjecaj redoslijeda laktacije na količinu i kemijski sastav mlijeka koza alpina i sanske pasmine // Poljoprivredna znanstvena smotra, 55 (1990), 3-4; 203-214 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 374979 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj redoslijeda laktacije na količinu i kemijski sastav mlijeka koza alpina i sanske pasmine
(Influence of number of lactation on milk yield and chemical composition of Alpine and Saanen goat milk)
Autori
Antunac, Neven
Izvornik
Poljoprivredna znanstvena smotra (0370-0291) 55
(1990), 3-4;
203-214
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
kozje mlijeko; sastav; mliječnost; dužina laktacije
(goat milk; composition; milk yield; lenght of lactation)
Sažetak
Istraživanje utjecaja redoslijeda laktacije Alpina i Sanske pasmine koza na proizvodnju i kemijski sastav mlijeka, provedeno je u istim uvjetima hranidbe i njege. Određene su količine proizvedenog mlijeka, te količine mliječne masti, proteina i laktoze u mlijeku tijekom tri uzastopne laktacije. Na osnovu statističke obrade podataka može se zaključiti: - dužine trajanja prve i druge laktacije Alpina i Sanske pasmine koza nisu se značajno razlikovale (P>0, 05). Treća laktacija Alpina koza (239 dana) trajala je značajno kraće (P<0, 001) od laktacije Sanskih koza (259 dana). - Alpina koze proizvele su u prvoj laktaciji 384 L a Sanske 431 L mlijeka (P<0, 05), - U drugoj i trećoj laktaciji, Alpina koze proizvele su 18 % odnosno 37 % mlijeka više a Sanske 23 % odnosno 35 % mlijeka više u odnosu na prvu laktaciju (P<0, 05), - Prosječne količine mliječne masti, proteina i laktoze u mlijeku obiju pasmina koza bile su ujednačene tijekom tri laktacije (P>0, 05).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Scopus