Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 374979

Utjecaj redoslijeda laktacije na količinu i kemijski sastav mlijeka koza alpina i sanske pasmine


Antunac, Neven
Utjecaj redoslijeda laktacije na količinu i kemijski sastav mlijeka koza alpina i sanske pasmine // Poljoprivredna znanstvena smotra, 55 (1990), 3-4; 203-214 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 374979 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj redoslijeda laktacije na količinu i kemijski sastav mlijeka koza alpina i sanske pasmine
(Influence of number of lactation on milk yield and chemical composition of Alpine and Saanen goat milk)

Autori
Antunac, Neven

Izvornik
Poljoprivredna znanstvena smotra (0370-0291) 55 (1990), 3-4; 203-214

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
kozje mlijeko; sastav; mliječnost; dužina laktacije
(goat milk; composition; milk yield; lenght of lactation)

Sažetak
Istraživanje utjecaja redoslijeda laktacije Alpina i Sanske pasmine koza na proizvodnju i kemijski sastav mlijeka, provedeno je u istim uvjetima hranidbe i njege. Određene su količine proizvedenog mlijeka, te količine mliječne masti, proteina i laktoze u mlijeku tijekom tri uzastopne laktacije. Na osnovu statističke obrade podataka može se zaključiti: - dužine trajanja prve i druge laktacije Alpina i Sanske pasmine koza nisu se značajno razlikovale (P>0, 05). Treća laktacija Alpina koza (239 dana) trajala je značajno kraće (P<0, 001) od laktacije Sanskih koza (259 dana). - Alpina koze proizvele su u prvoj laktaciji 384 L a Sanske 431 L mlijeka (P<0, 05), - U drugoj i trećoj laktaciji, Alpina koze proizvele su 18 % odnosno 37 % mlijeka više a Sanske 23 % odnosno 35 % mlijeka više u odnosu na prvu laktaciju (P<0, 05), - Prosječne količine mliječne masti, proteina i laktoze u mlijeku obiju pasmina koza bile su ujednačene tijekom tri laktacije (P>0, 05).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Neven Antunac (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Antunac, Neven
Utjecaj redoslijeda laktacije na količinu i kemijski sastav mlijeka koza alpina i sanske pasmine // Poljoprivredna znanstvena smotra, 55 (1990), 3-4; 203-214 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
Antunac, N. (1990) Utjecaj redoslijeda laktacije na količinu i kemijski sastav mlijeka koza alpina i sanske pasmine. Poljoprivredna znanstvena smotra, 55 (3-4), 203-214.
@article{article, author = {Antunac, Neven}, year = {1990}, pages = {203-214}, keywords = {kozje mlijeko, sastav, mlije\v{c}nost, du\v{z}ina laktacije}, journal = {Poljoprivredna znanstvena smotra}, volume = {55}, number = {3-4}, issn = {0370-0291}, title = {Utjecaj redoslijeda laktacije na koli\v{c}inu i kemijski sastav mlijeka koza alpina i sanske pasmine}, keyword = {kozje mlijeko, sastav, mlije\v{c}nost, du\v{z}ina laktacije} }
@article{article, author = {Antunac, Neven}, year = {1990}, pages = {203-214}, keywords = {goat milk, composition, milk yield, lenght of lactation}, journal = {Poljoprivredna znanstvena smotra}, volume = {55}, number = {3-4}, issn = {0370-0291}, title = {Influence of number of lactation on milk yield and chemical composition of Alpine and Saanen goat milk}, keyword = {goat milk, composition, milk yield, lenght of lactation} }

Časopis indeksira:


  • Scopus





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font