Pregled bibliografske jedinice broj: 374400
Utjecaj procesnih parametara na kinetiku sušenja jabuke sorte "Florina" u tunelskom sušioniku
Utjecaj procesnih parametara na kinetiku sušenja jabuke sorte "Florina" u tunelskom sušioniku, 2008., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 374400 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj procesnih parametara na kinetiku sušenja jabuke sorte "Florina" u tunelskom sušioniku
(Influence of process parameters on the drying kinetics of “ Florina” apple in tray drier)
Autori
Gorički, Igor
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
28.03
Godina
2008
Stranica
60
Mentor
Velić, Darko
Neposredni voditelj
Jokić, Stela
Ključne riječi
kinetika sušenja; konvekcijsko sušenje; tunelski sušionik; jabuka Florina; prethodna obrada; rehidratacija; boja
(drying kinetics; convection drying in tray drier; Florina apple; pre – treatment; rehydration; color)
Sažetak
Istraživanje kinetike sušenja jabuke sorte Florina provedeno je upotrebom laboratorijskog tunelskog sušionika pri različitim temperaturama sušenja, različitim brzinama strujanja zraka, te različitim vrstama prethodne obrade svježih uzoraka. Uzorci jabuke su rezani pomoću modelnog sjekača u oblik valjka promjera 20 mm i visine 5 mm. Temperatura sušenja neobrađenih uzoraka iznosila je 50, 60 i 70 °C, a brzina strujanja zraka 1, 5 i 2, 75 m/s. U cilju ubrzavanja kinetike sušenja i spriječavanja enzimskog i neenzimskog posmeđivanja uzoraka jabuke tijekom procesa sušenja, primjenjeni su različiti fizikalno-kemijski postupci prethodne obrade uzoraka. Sušenje prethodno obrađenih uzoraka (blanširanje u vodi temperature 85 °C, uranjanje u 0, 5 %-tnu otopinu askorbinske kiseline ; uranjanje u 0, 3 %-tnu otopinu L– cisteina ; uranjanje u 0, 1 %-tnu otopinu 4– heksil– resorcinola ; uranjanje u 0, 5 %-tnu otopinu natrij– metabisulfita, te uranjanje u kombinaciju 0, 05 %-tne otopine 4– heksil– resorcinola i 0, 1 %-tne otopine natrij– metabisulfita) provedeno je pri temperaturi 60 °C i brzini strujanja zraka 2, 75 m/s. Cilj istraživanja bio je dobivanje osušenih uzoraka jabuke s prosječnim udjelom vode od 12 %, dobrom teksturom, dobrom sposobnošću rehidratacije i prihvatljivom bojom. Za praćenje utjecaja pojedinih procesnih parametara, primjenjene su standardne analitičke metode: termogravimetrija, rehidratacija i kolorimetrija. Za matematičku obradu eksperimentalnih podataka korišten je Page – ov matematički model koji je pokazao dobra slaganja s eksperimentalnim rezultatima. Najbolji rezultati (značajno skraćenje ukupnog vremena sušenja, visoke vrijednosti rehidratacionog omjera i najmanja ukupna promjena boje) dobiveni su u slučaju prethodne obrade svježih uzoraka 0, 1 %-tnu otopinom 4– heksil– resorcinola. Prethodna obrada uzoraka jabuke postupkom blanširanja, u vreloj vodi temperature 85 °C tijekom 3 minute, rezultirala je povećanjem ukupne brzine sušenja kao i većim vrijednostima rehidratacionog omjera, dok su s druge strane senzorska svojstva, tako obrađenih uzoraka, bila značajno smanjena.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-0000000-3497 - Razvoj integriranih postupaka i procesa dehidratacije bioloških materijala
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek