Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 374157

Obogaćivanje bezglutenskog kruha


Slovic, Anita
Obogaćivanje bezglutenskog kruha, 2008., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 374157 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Obogaćivanje bezglutenskog kruha
(Gluten-free bread enrichement)

Autori
Slovic, Anita

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
03.10

Godina
2008

Stranica
51

Mentor
Ćurić, Duška

Ključne riječi
bezglutenski kruh; hidrokoloidi; enzimi; inulin; sojini proteini
(gluten-free bread; hydrocolloids; enzyme; inulin; soy protein)

Sažetak
Cilj diplomskog rada bio je proizvesti kruh koji bi mogli konzumirati oboljeli od celijakije, s rižinim i kukuruznim brašnom kao bazom, te dodatkom hidrokoloida (hidroksipropilmetil celuloze i guara) koji mogu zamijeniti gluten koji ova brašna ne sadrže. Istraživanje se fokusiralo na ispitivanje utjecaja dodatka enzima u recepturu za bezglutenski kruh, te obogaćivanje s inulinom i proteinima soje. U tu svrhu u recepturu su dodani enzimi hemicelulaza, alfa-amilaza i glukoza oksidaza u koncentraciji 0, 01 %(m/m brašno). Najbolji rezultati dobiveni su dodatkom glukoza oksidaze koja je pozitivno utjecala na specicifni volumen kruha, sadržaj vlage i teksturu kruha.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Duška Ćurić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Slovic, Anita
Obogaćivanje bezglutenskog kruha, 2008., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Slovic, A. (2008) 'Obogaćivanje bezglutenskog kruha', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Slovic, Anita}, year = {2008}, pages = {51}, keywords = {bezglutenski kruh, hidrokoloidi, enzimi, inulin, sojini proteini}, title = {Oboga\'{c}ivanje bezglutenskog kruha}, keyword = {bezglutenski kruh, hidrokoloidi, enzimi, inulin, sojini proteini}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Slovic, Anita}, year = {2008}, pages = {51}, keywords = {gluten-free bread, hydrocolloids, enzyme, inulin, soy protein}, title = {Gluten-free bread enrichement}, keyword = {gluten-free bread, hydrocolloids, enzyme, inulin, soy protein}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font