Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 372532

Utjecaj kemijske strukture na antioksidacijsku aktivnost nekih polifenolnih spojeva


Bodiš, Vlatka
Utjecaj kemijske strukture na antioksidacijsku aktivnost nekih polifenolnih spojeva, 2008., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 372532 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj kemijske strukture na antioksidacijsku aktivnost nekih polifenolnih spojeva
(The influence of chemical structure on antioxidant activity of some polyphenols)

Autori
Bodiš, Vlatka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
12.05

Godina
2008

Stranica
44

Mentor
Šeruga, Marijan

Neposredni voditelj
Jakobek, Lidija

Ključne riječi
polifenoli; kemijska struktura; antioksidacijska aktivnost; DPPH metoda
(polyphenols; chemical structure; antioxidant activity; DPPH method)

Sažetak
U ovom radu mjerena je antioksidacijska aktivnost pojedinih polifenolnih spojeva (kvecetina, (+)-katehina, galne kiseline, kafeinske kiseline, p-kumarinske kiseline, ferulične kiseline) u ovisnosti o vremenu primjenom DPPH metode. U koncentracijskom području od 0.004 do 0.0125 mmol dm-3 u vremenu od 120 min, galna kiselina inhibirala je oko 70 % DPPH• radikala, dok je kvercetin inhibirao 45 %, (+)-katehin 40 %, kafeinska kiselina 30 %, a ferulična kiselina samo 20 % DPPH• radikala. Najslabiji antioksidans je p-kumarinska kiselina te je inhibicija DPPH• radikala p-kumarinskom kiselinom praćena u višem koncentracijskom području (6.7 do 29.3 mmol dm-3) pri čemu je ova kiselina dostigla 40 do 80 % inhibicije DPPH• radikala. Antioksidacijska aktivnost polifenola izražena je i kao koncentracija polifenola (mmol dm-3) koja dovodi do redukcije 50 % DPPH radikala u 15 minuta (EC50 vrijednost). Dobivene EC50 vrijednosti kretale su se od 0, 01016 mM za galnu kiselinu, do 23, 718 mM za p- kumarinsku kiselinu. Na temelju dobivenih rezultata može se vidjeti da galna kiselina najsnažnije hvata slobodne DPPH• radikale, a slijede ju kvercetin > (+)-katehin > kafeinska kiselina > ferulična kiselina > p-kumarinska kiselina. Jačina antioksidacijske aktivnosti ovisi o kemijskoj strukturi polifenola. Kod flavonoidnih spojeva (kvercetin, (+)-katehin) najznačajnije je prisustvo hidroksilnih skupina na pozicijama 3’ , 4’ prstena B. Na stabilizaciju nastalog radikala flavonoida, utjecaj ima i 2, 3-dvostruka veza zajedno s 4-keto skupinom na prstenu C. Hidroksicimetne kiseline nešto su slabiji antioksidansi u usporedbi s ispitivanim flavonoidima. Jačina antioksidacijske aktivnosti hidroksicimetnih kiselina ovisi o prisustvu i broju hidroksilnih skupina, koje su najvažnije pri hvatanju slobodnih radikala te o prisustvu metoksi skupine, koja povećava sposobnost hvatanja slobodnih radikala, ali znatno slabije nego OH skupina.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130471-0451 - Prijenos topline i toplinska svojstva pri procesiranju hrane (Šeruga, Bernarda, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Marijan Šeruga (mentor)

Avatar Url Lidija Jakobek Barron (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Bodiš, Vlatka
Utjecaj kemijske strukture na antioksidacijsku aktivnost nekih polifenolnih spojeva, 2008., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Bodiš, V. (2008) 'Utjecaj kemijske strukture na antioksidacijsku aktivnost nekih polifenolnih spojeva', diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bodi\v{s}, Vlatka}, year = {2008}, pages = {44}, keywords = {polifenoli, kemijska struktura, antioksidacijska aktivnost, DPPH metoda}, title = {Utjecaj kemijske strukture na antioksidacijsku aktivnost nekih polifenolnih spojeva}, keyword = {polifenoli, kemijska struktura, antioksidacijska aktivnost, DPPH metoda}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bodi\v{s}, Vlatka}, year = {2008}, pages = {44}, keywords = {polyphenols, chemical structure, antioxidant activity, DPPH method}, title = {The influence of chemical structure on antioxidant activity of some polyphenols}, keyword = {polyphenols, chemical structure, antioxidant activity, DPPH method}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font