Pregled bibliografske jedinice broj: 372532
Utjecaj kemijske strukture na antioksidacijsku aktivnost nekih polifenolnih spojeva
Utjecaj kemijske strukture na antioksidacijsku aktivnost nekih polifenolnih spojeva, 2008., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 372532 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj kemijske strukture na antioksidacijsku aktivnost nekih polifenolnih spojeva
(The influence of chemical structure on antioxidant activity of some polyphenols)
Autori
Bodiš, Vlatka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
12.05
Godina
2008
Stranica
44
Mentor
Šeruga, Marijan
Neposredni voditelj
Jakobek, Lidija
Ključne riječi
polifenoli; kemijska struktura; antioksidacijska aktivnost; DPPH metoda
(polyphenols; chemical structure; antioxidant activity; DPPH method)
Sažetak
U ovom radu mjerena je antioksidacijska aktivnost pojedinih polifenolnih spojeva (kvecetina, (+)-katehina, galne kiseline, kafeinske kiseline, p-kumarinske kiseline, ferulične kiseline) u ovisnosti o vremenu primjenom DPPH metode. U koncentracijskom području od 0.004 do 0.0125 mmol dm-3 u vremenu od 120 min, galna kiselina inhibirala je oko 70 % DPPH• radikala, dok je kvercetin inhibirao 45 %, (+)-katehin 40 %, kafeinska kiselina 30 %, a ferulična kiselina samo 20 % DPPH• radikala. Najslabiji antioksidans je p-kumarinska kiselina te je inhibicija DPPH• radikala p-kumarinskom kiselinom praćena u višem koncentracijskom području (6.7 do 29.3 mmol dm-3) pri čemu je ova kiselina dostigla 40 do 80 % inhibicije DPPH• radikala. Antioksidacijska aktivnost polifenola izražena je i kao koncentracija polifenola (mmol dm-3) koja dovodi do redukcije 50 % DPPH radikala u 15 minuta (EC50 vrijednost). Dobivene EC50 vrijednosti kretale su se od 0, 01016 mM za galnu kiselinu, do 23, 718 mM za p- kumarinsku kiselinu. Na temelju dobivenih rezultata može se vidjeti da galna kiselina najsnažnije hvata slobodne DPPH• radikale, a slijede ju kvercetin > (+)-katehin > kafeinska kiselina > ferulična kiselina > p-kumarinska kiselina. Jačina antioksidacijske aktivnosti ovisi o kemijskoj strukturi polifenola. Kod flavonoidnih spojeva (kvercetin, (+)-katehin) najznačajnije je prisustvo hidroksilnih skupina na pozicijama 3’ , 4’ prstena B. Na stabilizaciju nastalog radikala flavonoida, utjecaj ima i 2, 3-dvostruka veza zajedno s 4-keto skupinom na prstenu C. Hidroksicimetne kiseline nešto su slabiji antioksidansi u usporedbi s ispitivanim flavonoidima. Jačina antioksidacijske aktivnosti hidroksicimetnih kiselina ovisi o prisustvu i broju hidroksilnih skupina, koje su najvažnije pri hvatanju slobodnih radikala te o prisustvu metoksi skupine, koja povećava sposobnost hvatanja slobodnih radikala, ali znatno slabije nego OH skupina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130471-0451 - Prijenos topline i toplinska svojstva pri procesiranju hrane (Šeruga, Bernarda, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek