Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 372506

Antioksidacijska aktivnost polifenola iz borovnice i jagode


Jakobek, Lidija; Šeruga, Marijan; Novak, Ivana; Medvidović-Kosanović, Martina; Lukačević, Ivana
Antioksidacijska aktivnost polifenola iz borovnice i jagode // Pomologia Croatica : glasilo Hrvatskog agronomskog društva, 14 (2008), 1; 13-26 (recenziran, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 372506 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Antioksidacijska aktivnost polifenola iz borovnice i jagode
(Antioxidant activity of polyphenols from blueberry and strawberry)

Autori
Jakobek, Lidija ; Šeruga, Marijan ; Novak, Ivana ; Medvidović-Kosanović, Martina ; Lukačević, Ivana

Izvornik
Pomologia Croatica : glasilo Hrvatskog agronomskog društva (1330-6626) 14 (2008), 1; 13-26

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
flavonoli ; fenolne kiseline ; antocijanini ; antioksidacijska aktivnost ; voće
(flavonols ; phenolic acids ; anthocyanins ; antioxidant activity ; fruits)

Sažetak
Da bi se istražila antioksidacijska aktivnost polifenola borovnice i jagode, ekstrahirane su dvije frakcije polifenola iz ovog voća. Jedna je sadržavala flavonole i fenolne kiseline, a druga antocijanine. Antioksidacijska aktivnost polifenola određena je DPPH testom, a količina polifenola HPLC metodom. Pokazalo se da se u borovnici nalaze visoke količine derivata kafeinske kiseline i kvercetina te antocijanina dok je u jagodi sadržaj polifenola manji. U obje vrste voća je doprinos antocijanina antioksidacijskoj aktivnosti veći nego doprinos flavonola i fenolnih kiselina. Antioksidacijska aktivnost antocijanina borovnice 19 puta je jača u usporedbi s antioksidacijskom aktivnošću flavonola i fenolnih kiselina borovnice. Antocijanini jagode 14 puta su jači antioksidansi nego flavonoli i fenolne kiseline jagode. Rezultati ovog rada pružaju bolji uvid u antioksidacijsko djelovanje borovnice i jagode.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
MZOS-113-1130471-0451 - Prijenos topline i toplinska svojstva pri procesiranju hrane (Šeruga, Bernarda, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Citiraj ovu publikaciju:

Jakobek, Lidija; Šeruga, Marijan; Novak, Ivana; Medvidović-Kosanović, Martina; Lukačević, Ivana
Antioksidacijska aktivnost polifenola iz borovnice i jagode // Pomologia Croatica : glasilo Hrvatskog agronomskog društva, 14 (2008), 1; 13-26 (recenziran, članak, znanstveni)
Jakobek, L., Šeruga, M., Novak, I., Medvidović-Kosanović, M. & Lukačević, I. (2008) Antioksidacijska aktivnost polifenola iz borovnice i jagode. Pomologia Croatica : glasilo Hrvatskog agronomskog društva, 14 (1), 13-26.
@article{article, author = {Jakobek, Lidija and \v{S}eruga, Marijan and Novak, Ivana and Medvidovi\'{c}-Kosanovi\'{c}, Martina and Luka\v{c}evi\'{c}, Ivana}, year = {2008}, pages = {13-26}, keywords = {flavonoli, fenolne kiseline, antocijanini, antioksidacijska aktivnost, vo\'{c}e}, journal = {Pomologia Croatica : glasilo Hrvatskog agronomskog dru\v{s}tva}, volume = {14}, number = {1}, issn = {1330-6626}, title = {Antioksidacijska aktivnost polifenola iz borovnice i jagode}, keyword = {flavonoli, fenolne kiseline, antocijanini, antioksidacijska aktivnost, vo\'{c}e} }
@article{article, author = {Jakobek, Lidija and \v{S}eruga, Marijan and Novak, Ivana and Medvidovi\'{c}-Kosanovi\'{c}, Martina and Luka\v{c}evi\'{c}, Ivana}, year = {2008}, pages = {13-26}, keywords = {flavonols, phenolic acids, anthocyanins, antioxidant activity, fruits}, journal = {Pomologia Croatica : glasilo Hrvatskog agronomskog dru\v{s}tva}, volume = {14}, number = {1}, issn = {1330-6626}, title = {Antioxidant activity of polyphenols from blueberry and strawberry}, keyword = {flavonols, phenolic acids, anthocyanins, antioxidant activity, fruits} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • AGRICOLA
  • AGRIS International
  • BIOSIS Previews (Biological Abstracts)
  • CAB Abstracts
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font