Pregled bibliografske jedinice broj: 372506
Antioksidacijska aktivnost polifenola iz borovnice i jagode
Antioksidacijska aktivnost polifenola iz borovnice i jagode // Pomologia Croatica : glasilo Hrvatskog agronomskog društva, 14 (2008), 1; 13-26 (recenziran, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 372506 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Antioksidacijska aktivnost polifenola iz borovnice
i jagode
(Antioxidant activity of polyphenols from blueberry
and strawberry)
Autori
Jakobek, Lidija ; Šeruga, Marijan ; Novak, Ivana ; Medvidović-Kosanović, Martina ; Lukačević, Ivana
Izvornik
Pomologia Croatica : glasilo Hrvatskog agronomskog društva (1330-6626) 14
(2008), 1;
13-26
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
flavonoli ; fenolne kiseline ; antocijanini ; antioksidacijska aktivnost ; voće
(flavonols ; phenolic acids ; anthocyanins ; antioxidant activity ; fruits)
Sažetak
Da bi se istražila antioksidacijska aktivnost polifenola borovnice i jagode, ekstrahirane su dvije frakcije polifenola iz ovog voća. Jedna je sadržavala flavonole i fenolne kiseline, a druga antocijanine. Antioksidacijska aktivnost polifenola određena je DPPH testom, a količina polifenola HPLC metodom. Pokazalo se da se u borovnici nalaze visoke količine derivata kafeinske kiseline i kvercetina te antocijanina dok je u jagodi sadržaj polifenola manji. U obje vrste voća je doprinos antocijanina antioksidacijskoj aktivnosti veći nego doprinos flavonola i fenolnih kiselina. Antioksidacijska aktivnost antocijanina borovnice 19 puta je jača u usporedbi s antioksidacijskom aktivnošću flavonola i fenolnih kiselina borovnice. Antocijanini jagode 14 puta su jači antioksidansi nego flavonoli i fenolne kiseline jagode. Rezultati ovog rada pružaju bolji uvid u antioksidacijsko djelovanje borovnice i jagode.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZOS-113-1130471-0451 - Prijenos topline i toplinska svojstva pri procesiranju hrane (Šeruga, Bernarda, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Ivana Novak Jovanović
(autor)
Lidija Jakobek Barron
(autor)
Martina Medvidović Kosanović
(autor)
Marijan Šeruga
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- AGRICOLA
- AGRIS International
- BIOSIS Previews (Biological Abstracts)
- CAB Abstracts
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts