Pregled bibliografske jedinice broj: 371664
Utjecaj hranidbe životinja na kakvoću i ispravnost namirnica životinjskog podrijetla
Utjecaj hranidbe životinja na kakvoću i ispravnost namirnica životinjskog podrijetla // Krmiva, 36 (1994), 135-140 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
CROSBI ID: 371664 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj hranidbe životinja na kakvoću i ispravnost namirnica životinjskog podrijetla
(Influence of feeding on safety and quality of animal foodstuffs)
Autori
Živković, Josip ; Mioković, Branimir ; Hadžiosmanović, Mirza
Izvornik
Krmiva (0023-4850) 36
(1994);
135-140
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
hranidba; sigurnost; hrana
(feeding; safety; food)
Sažetak
Uz genetske i neke druge ekološke è imbenike, hranidba životinja je osnova kakvoæ e namirnica životinjskog podrijetla. To se, prije svega, odnosi na sastav i biološku vrijednost, te na oè itovanje nepoželjnih promjena, koje dovode u pitanje kakvoæ u i ispravnost proizvoda u prehrani ljudi. Namjerna i nenamjerna uporaba veterinarskih lijekova u stoè noj hrani, te uporaba kemijskih sredstava u zaštiti bilja, najznaè ajniji su putevi kemijskog zagað ivanja namirnica i ugrožavanja javnog zdravstva. Razina spomenutog zagað ivanja zavisi pak o boljim ili umanjenim moguæ nostima uporabe spomenutih sredstava u poljoprivrednoj, stoè arskoj i veterinarskoj prakis. To se odnosi na sva glavna zagað ivala namirnica, i to na antibiotike, hormene i hormonima sliè ne supstancije, antiparazitike i ostale lijekove, pesticide, mikotoksine, teške kovine i radioaktivne tvari. Spomenuta se zagað ivala zajedno s enteropatogenim i ostalim bakterijama longitudinalno promeæ u u prehrambenom lancu. U kontekstu osiguranja ispravnosti i kakvoæ e namirnica znaè ajna je i uloga dobre veterinarske prakse u okvirima SQA koncepcije koja, dakle, ukljuè uje kakvoæ u, sigurnost i prihvatljivost namirnica u rpometu. S time u svezi valja naglasiti da je tradicionalni sustav kontrole manjkav u rješavanju problema "prikrivenih rizika", posebnice s obzirom na potencijalno zagað ivanje namirnica enteropatogenim bakterijama i ostacima veterinarskih lijekova u proizvodima prividno zdravih životinja. Zbog toga je sustav okomito integrirane zaštite kakvoæ e i sigurnosti namirnica nazvan LISA-sustav supsidijaran tradicionalnim sustavima nadzora, jer ukljuè uje kontrolu stoè ne hrane i dodataka stoè noj hrani, farma i pogona za proizvodnju namirnica uzduž cijeloga prehrambenog lanca, pa sve do potrošaè a. LISA-sustav svodi se, dakle, na totalnu kontrolu, koja ukljuè uje pravila dobre proizvodne prakse u svim fazama proizvodnog ciklusa, ukljuè ujuæ i proizvodnju stoè ne hrane i hranidbu životinja. Stoga, strategija sigurnosti u funkciji razvitka proizvodnje i nadzora kakvoæ e aproizvoda moguæ a je samo na spomenutim naè elima i na implementaciji HACCP-koncepcije i ostalih suvremenih koncepcija, koje se mahom temelje na prepoznavanju i procjeni realno prihvatljiva rizika i kontrolnih toè aka proizvodnje. Time one dobivaju univerzalno znaè enje u kontroli proizvodnog procesa od primarne proizvodnje biljaka i životinja, pa sve do gotova proizvoda i stola potrošaè a. U raspravi su prikazana spomenuta i ostala naè ela strategije sigurnosti i kakvoæ e namirnica u odnosu na proizvodnju hrane i hranidbu životinja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb