Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 371609

Pregled rezultata službene kontrole hrane za životinje zbog identifikacije rizika


Gross-Bošković, Andrea; Petrović, Danijela; Jurković, Martina; Miloš, Sanja, Florijančić, Tihomir; Bošković, Ivica
Pregled rezultata službene kontrole hrane za životinje zbog identifikacije rizika // Krmiva, 50 (2008), 3; 161-170 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)


CROSBI ID: 371609 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Pregled rezultata službene kontrole hrane za životinje zbog identifikacije rizika
(Overview of the official control results of feed for the purpose of risk identification)

Autori
Gross-Bošković, Andrea ; Petrović, Danijela ; Jurković, Martina ; Miloš, Sanja, Florijančić, Tihomir ; Bošković, Ivica

Izvornik
Krmiva (0023-4850) 50 (2008), 3; 161-170

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
sigurnost hrane ; analiza rizika ; koncept „ od polja do stola“
(food safety ; risk analysis ; „ from farm to fork“ concept)

Sažetak
Posljednjih godina, uvođenje pristupa kojim se promatra cjelokupni lanac hrane, koji prepoznaje nužnost opskrbe zdravstveno ispravnom hranom, pripomogao je i naglašavanju važnosti zdravstvene ispravnosti hrane za životinje koja se nalazi na samom početku lanca. Razvoj poboljšanih postupaka proizvodnje hrane za životinje, kao i razvoj metoda uzorkovanja i analitičkih tehnika nužni su kako bi se postigli odgovarajući standardi u području zdravstvene ispravnosti hrane za životinje. Istovremeno, razvoj u području primjene okvira za analizu rizika omogućio je bolje razumijevanje utjecaja potencijalnih opasnosti podrijetlom od hrane za životinje na zdravstvenu ispravnost hrane te u konačnici na javno zdravstvene probleme. Stoga su potrošači u današnje vrijeme svjesni kakav utjecaj po ljudsko zdravlje može imati zdravstveno neispravna hrana za životinje. Budući je hrana za životinje jedan od glavnih načina kojima opasnosti po ljudsko zdravlje mogu dospjeti u lanac hrane, njihova se zdravstvena ispravnost mora temeljito ispitati i procijeniti sa stajališta rizika. Navedene opasnosti mogu biti biološke, kemijske i fizikalne, a svaka od njih povezana je s točno određenim izvorom kontaminacije i putom izloženosti. Budući da je lista potencijalnih opasnosti velika potrebno je uključiti multidisciplinarni pristup u svrhu procjene rizika. Kako bi pravilno procijenili rizik, prvi korak koji je potrebno učiniti je identifikacija rizika koja se temelji na prepoznavanju i utvrđivanju svih neželjenih tvari i mikroorganizama koji mogu biti prirodno prisutni u hrani ili uneseni naknadno za vrijeme proizvodnje, manipulacije ili transporta. Svrha ovog rada je prikazati rezultate službene kontrole hrane za životinje, ukazati na osnovne probleme i nedostatke te dati smjernice za njihovo uklanjanje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina, Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
MZOS-079-0000000-3590 - Epizootiološka istraživanja nametničkih bolesti divljači u istočnoj Hrvatskoj (Florijančić, Tihomir, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Hrčak

Citiraj ovu publikaciju:

Gross-Bošković, Andrea; Petrović, Danijela; Jurković, Martina; Miloš, Sanja, Florijančić, Tihomir; Bošković, Ivica
Pregled rezultata službene kontrole hrane za životinje zbog identifikacije rizika // Krmiva, 50 (2008), 3; 161-170 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
Gross-Bošković, A., Petrović, D., Jurković, M., Miloš, Sanja, Florijančić, Tihomir & Bošković, I. (2008) Pregled rezultata službene kontrole hrane za životinje zbog identifikacije rizika. Krmiva, 50 (3), 161-170.
@article{article, author = {Gross-Bo\v{s}kovi\'{c}, Andrea and Petrovi\'{c}, Danijela and Jurkovi\'{c}, Martina and Bo\v{s}kovi\'{c}, Ivica}, year = {2008}, pages = {161-170}, keywords = {sigurnost hrane, analiza rizika, koncept „ od polja do stola“}, journal = {Krmiva}, volume = {50}, number = {3}, issn = {0023-4850}, title = {Pregled rezultata slu\v{z}bene kontrole hrane za \v{z}ivotinje zbog identifikacije rizika}, keyword = {sigurnost hrane, analiza rizika, koncept „ od polja do stola“} }
@article{article, author = {Gross-Bo\v{s}kovi\'{c}, Andrea and Petrovi\'{c}, Danijela and Jurkovi\'{c}, Martina and Bo\v{s}kovi\'{c}, Ivica}, year = {2008}, pages = {161-170}, keywords = {food safety, risk analysis, „ from farm to fork“ concept}, journal = {Krmiva}, volume = {50}, number = {3}, issn = {0023-4850}, title = {Overview of the official control results of feed for the purpose of risk identification}, keyword = {food safety, risk analysis, „ from farm to fork“ concept} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • AGRICOLA
  • CAB Abstracts
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font