Pregled bibliografske jedinice broj: 371538
Primjena cikličke voltametrije i spektroskopskih metoda u određivanju polifenolnih antioksidansa i antioksidacijske aktivnosti u različitim vrstama čajeva
Primjena cikličke voltametrije i spektroskopskih metoda u određivanju polifenolnih antioksidansa i antioksidacijske aktivnosti u različitim vrstama čajeva, 2008., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 371538 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena cikličke voltametrije i spektroskopskih metoda u određivanju polifenolnih antioksidansa i antioksidacijske aktivnosti u različitim vrstama čajeva
(Determination of polyphenolic antioxidants and antioxidant activity of various brand of teas by cyclic voltammetry and spectroscopic methods)
Autori
Vuković, Damir
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
10.03
Godina
2008
Stranica
71
Mentor
Šeruga, Marijan
Neposredni voditelj
Novak, Ivana
Ključne riječi
Polifenoli; čajevi; antioksidacijska aktivnost; ciklička voltametrija; Folin-Ciocalteu metoda
(Polyphenols; teas; antioxidant activity; cyclic voltammetry; Folin-Ciocalteu method)
Sažetak
Čajevima se pripisuju brojni pozitivni utjecaji na ljudsko zdravlje, koji su u uskoj vezi sa značajnom količinom različitih polifenolnih antioksidansa prisutnih u čajevima. // Cilj ovog rada bio je odrediti sadržaj ukupnih polifenola, te antioksidacijsku aktivnost u različitim vrstama čajeva (zeleni, crni, oolong, bijeli i rooibos čaj).// Za određivanje ukupnih polifenola primjenjena je elektrokemijska metoda cikličke voltametrije (CV), te spektroskopska Folin-Ciocalteu (FC) metoda. Sadržaj ukupnih polifenola određen CV kretao se od 156 mg katehin ekvivalenta (KE)/l u rooibos čaju do 2636 mg KE/l u zelenom čaju. Koncentracije ukupnih polifenola određene spektroskopskom FC metodom kretale su se u rasponu od 428 mg KE/l u rooibos čaju do 1654 mg KE/l u zelenom čaju. Koeficijent korelacije između sadržaja ukupnih polifenola određenih ovim dvijema metodama iznosio je, r = 0.973.// Antioksidacijska aktivnost čajeva određena je DPPH metodom i izražena je u mikrolitrima čaja potrebnih da se početna koncentracija DPPH smanji za 50 % (EC50 vrijednost). EC50 vrijednosti kretale su se od 3.64 mikrolitara za zeleni čaj do 15.07 mikrolitara za rooibos čaj. Dobiveni rezultati za antioksidacijsku aktivnost u skladu su sa sadržajem ukupnih polifenola u čajevima, tj. čajevi s većim sadržajem ukupnih polifenola pokazuju jače izraženu antioksidacijsku aktivnost. Koeficijent korelacije između antioksidacijske aktivnosti čajeva i sadržaja ukupnih polifenola određenih CV i FC metodom iznosio je: za FC metodu, r = 0.973, a za CV, r = 0.998. // Rezultati istraživanja ukazuju da elektrokemijska metoda cikličke voltametrije može poslužiti kao vrlo dobra metoda za karakterizaciju polifenolnih antioksidansa u čajevima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek