Pregled bibliografske jedinice broj: 371480
Upravljanje kvalitetom i kontroling kao čimbenici uspjeha proizvodnog poduzeća prehrambene industrije
Upravljanje kvalitetom i kontroling kao čimbenici uspjeha proizvodnog poduzeća prehrambene industrije, 2008., magistarski rad, Fakultet organizacije i informatike, Varaždin
CROSBI ID: 371480 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Upravljanje kvalitetom i kontroling kao čimbenici uspjeha proizvodnog poduzeća prehrambene industrije
(Quality management and controlling as factors of success in manufacturing food industry company prehrambene industrije)
Autori
Lacković, Roman
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad
Fakultet
Fakultet organizacije i informatike
Mjesto
Varaždin
Datum
17.10
Godina
2008
Stranica
224
Mentor
Cingula, Marijan
Ključne riječi
kontroling; upravljanje kvalitetom
(controlling; qality management)
Sažetak
U ovom radu prikazano je poslovanje poduzeća "Koka" d.d. Varaždin, vodećeg proizvođača pilećeg mesa u Hrvatskoj. Poseban osvrt dao se na sustav upravljanja kvalitetom te tehniku kontrolinga, kao suvremenih tehnika koje omogućuju ostvarivanje dobrih poslovnih rezultata. U početnom dijelu rada daje se prikaz poduzeća (povijesni pregled, pregled proizvodnih pogona te konkurentska sposobnost poduzeća), dok se u nastavku daje pregled poduzeća temeljem SWOT analize, definira se misija i vizija poduzeća te se prikazuje upravljanje ljudskim potencijalima i organizacijska kultura poduzeća "Koka". Poglavlje o kontrolingu daje općeniti prikaz kontrolinga kao suvremene menadžerske tehnike, a prikazuju se i planiranje i kontrola u poduzeću "Koka", kao dijelovi tehnike kontrolinga. Prikazom nedostataka kontrolinga u poduzeću, nastoje se dati područja i prijedlozi u kojima se ta tehnika u poduzeću "Koka" može unaprijediti. U poglavlju o upravljanju kvalitetom definira se pojam kvalitete, navode se osobine upravljanja kvalitetom te se prikazuju sustav kvalitete koji postoji u poduzeću "Koka" (prikaz ISO standarda, HACCP, SSOP te IFS standarda kao jamaca kvalitete proizvoda i poslovnih procesa u poduzeću). Također su prikazani najvažniji parametri kvalitete koji se analiziraju tokom proizvodnog procesa i čije se odstupanje od standarda promptno nastoji riješiti, kako bi kvaliteta proizvoda bila vrhunska. Naravno, tu je i prikaz ICT-a i njezinog utjecaja kao potpore sustavima upravljanja kvalitetom. Na kraju rada analiziraju se financijski pokazatelji poslovanja, kao i ostvareni tehnološki normativi od 2000. godine do danas, a zajedno s rezultatima prikupljenima anketnim upitnikom o primjeni kontrolinga u proizvodnim poduzećima kao i važnosti utjecaja ICT-a na kvalitetu proizvoda, daje se dokaz hipoteza. Ovim radom nastoje se ostvariti neki ciljevi, a prije svega stvaranje prostora za nove dimenzije (teorijske i praktične) u vezi upravljanja kvalitetom proizvoda, ističući važnost kvalitete kao čimbenika opstanka na zahtjevnom tržištu. Također, nastoji se opisati organizacija i poslovni procesi, definirati postupci za kontinuirano poboljšanje u svim segmentima korištenjem tehnika kontrolinga te definirati utjecaj ICT-a na razinu kvalitete proizvoda. Generalni cilj rada je prikazati utjecaj sustava upravljanja kvalitetom i tehnike kontrolinga, potpomognutih informacijsko – komunikacijskom tehnologijom, na poslovne učinke proizvodnog poduzeća.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Informacijske i komunikacijske znanosti
POVEZANOST RADA
Projekti:
016-0161711-1735 - Utjecaj generičkih čimbenika na strukturu i učinkovitost organizacijskih oblika (Cingula, Marijan, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet organizacije i informatike, Varaždin
Profili:
Marijan Cingula
(mentor)