Pregled bibliografske jedinice broj: 371401
Dehidratacija krumpira (Solanum tuberosum) i graška (Pisum sativum) uz pomoć infracrvenih zraka
Dehidratacija krumpira (Solanum tuberosum) i graška (Pisum sativum) uz pomoć infracrvenih zraka, 2002., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 371401 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Dehidratacija krumpira (Solanum tuberosum) i graška (Pisum sativum) uz pomoć infracrvenih zraka
(Dehydration of potato (Solanum tuberosum) and peas (Pisum sativum) using infrared dryer)
Autori
Žugaj, Saša
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
05.11
Godina
2002
Stranica
46
Mentor
Ježek, Damir
Ključne riječi
krumpir; grašak; dehidratacija; sušenje infracrvenim zračenjem; blanširanje; kinetika sušenja
(potato; peas; dehidration; infrared drying; IR-drying; blanching; drying kinetics)
Sažetak
Tijekom vremena razvijene su mnoge metode kako bi se spriječilo kvarenje namirnica pod utjecajem mikroorganizama. Jedan od načina je da se ukloni sva voda i ta metoda se naziva dehidratacija. Zbog svoje brzine, efikasnosti, prilagodljivosti i ostalih prednosti sušenje infracrvenim zrakama postalo je vrlo popularno u mnogim industrijama za široki spektar dehidratiranih proizvoda. Uspoređujući s konvencionalnim izvorima topline, infracrvene lampe raspršuju više energije po jedinici površine, a kako nema potrebe za početno grijanje, proces je trenutačan, uvelike skraćujući potrebno vrijeme za proces. Cilj rada bio je ispitati utjecaj različitih temperaturnih režima, oblika i blanširanja na kinetiku sušenja cvjetače i prikazati promjenu vlažnosti materijala s vremenom pomoću odabranog matematičkog modela.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
Napomena
86/02