Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 371401

Dehidratacija krumpira (Solanum tuberosum) i graška (Pisum sativum) uz pomoć infracrvenih zraka


Žugaj, Saša
Dehidratacija krumpira (Solanum tuberosum) i graška (Pisum sativum) uz pomoć infracrvenih zraka, 2002., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 371401 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Dehidratacija krumpira (Solanum tuberosum) i graška (Pisum sativum) uz pomoć infracrvenih zraka
(Dehydration of potato (Solanum tuberosum) and peas (Pisum sativum) using infrared dryer)

Autori
Žugaj, Saša

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
05.11

Godina
2002

Stranica
46

Mentor
Ježek, Damir

Ključne riječi
krumpir; grašak; dehidratacija; sušenje infracrvenim zračenjem; blanširanje; kinetika sušenja
(potato; peas; dehidration; infrared drying; IR-drying; blanching; drying kinetics)

Sažetak
Tijekom vremena razvijene su mnoge metode kako bi se spriječilo kvarenje namirnica pod utjecajem mikroorganizama. Jedan od načina je da se ukloni sva voda i ta metoda se naziva dehidratacija. Zbog svoje brzine, efikasnosti, prilagodljivosti i ostalih prednosti sušenje infracrvenim zrakama postalo je vrlo popularno u mnogim industrijama za široki spektar dehidratiranih proizvoda. Uspoređujući s konvencionalnim izvorima topline, infracrvene lampe raspršuju više energije po jedinici površine, a kako nema potrebe za početno grijanje, proces je trenutačan, uvelike skraćujući potrebno vrijeme za proces. Cilj rada bio je ispitati utjecaj različitih temperaturnih režima, oblika i blanširanja na kinetiku sušenja cvjetače i prikazati promjenu vlažnosti materijala s vremenom pomoću odabranog matematičkog modela.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija

Napomena
86/02



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Damir Ježek (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Žugaj, Saša
Dehidratacija krumpira (Solanum tuberosum) i graška (Pisum sativum) uz pomoć infracrvenih zraka, 2002., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Žugaj, S. (2002) 'Dehidratacija krumpira (Solanum tuberosum) i graška (Pisum sativum) uz pomoć infracrvenih zraka', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{Z}ugaj, Sa\v{s}a}, year = {2002}, pages = {46}, keywords = {krumpir, gra\v{s}ak, dehidratacija, su\v{s}enje infracrvenim zra\v{c}enjem, blan\v{s}iranje, kinetika su\v{s}enja}, title = {Dehidratacija krumpira (Solanum tuberosum) i gra\v{s}ka (Pisum sativum) uz pomo\'{c} infracrvenih zraka}, keyword = {krumpir, gra\v{s}ak, dehidratacija, su\v{s}enje infracrvenim zra\v{c}enjem, blan\v{s}iranje, kinetika su\v{s}enja}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{Z}ugaj, Sa\v{s}a}, year = {2002}, pages = {46}, keywords = {potato, peas, dehidration, infrared drying, IR-drying, blanching, drying kinetics}, title = {Dehydration of potato (Solanum tuberosum) and peas (Pisum sativum) using infrared dryer}, keyword = {potato, peas, dehidration, infrared drying, IR-drying, blanching, drying kinetics}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font