Pregled bibliografske jedinice broj: 371335
Utjecaj kestenovog i bagremovog meda na kinetiku fermentacije raznih vrsta mlijeka bakterijom Bifidobacterium bifidum bb-12
Utjecaj kestenovog i bagremovog meda na kinetiku fermentacije raznih vrsta mlijeka bakterijom Bifidobacterium bifidum bb-12, 2008., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 371335 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj kestenovog i bagremovog meda na kinetiku fermentacije raznih vrsta mlijeka bakterijom Bifidobacterium bifidum bb-12
(Influence of the chestnut and acacia honey on the fermentation kinetics of the different kinds of milk with the bacteria Bifidobacterium bifidum bb-12)
Autori
Bačić, Snježana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
13.06
Godina
2008
Stranica
37
Mentor
Hardi, Jovica
Neposredni voditelj
Lučan, Mirela
Ključne riječi
kravlje mlijeko; kozje mlijeko; sojino mlijeko; kestenov med; bagremov med; Bifidobacterium bifidum BB-12
Sažetak
U ovom radu praćen je utjecaj dodatka kestenovog i bagremovog meda na kinetiku fermentacije kravljeg, kozjeg i sojinog mlijeka probiotičkom bakterijom Bifidobacterium bifidum BB-12. Tijekom fermentacije na temperaturi od 37 °C i trajanju od 25 sati praćene su promjene pH vrijednosti i titracijske kiselosti. U radu su korišteni kontrolni uzorci bez meda, dok je u ostale uzorke med dodavan u udjelima od 5 i 10%. Utvrđene su značajne razlike trajanja i tijeka procesa fermentacije između svih vrsta mlijeka, te različit utjecaj dodatka meda na tijek fermentacije svih ispitivanih uzoraka. Utvrđeno je da dodatak meda povoljno djeluje na ubrzanje fermentacije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130475-0336 - Funkcionalna svojstva raznih vrsta mlijeka i sirutke fermentiranih probioticima
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek