Pregled bibliografske jedinice broj: 371324
Fermentacija kravljeg, kozjeg i sojinog mlijeka bakterijom Bifidobacterium longum BB 46 uz dodatak monoflornih vrsta meda
Fermentacija kravljeg, kozjeg i sojinog mlijeka bakterijom Bifidobacterium longum BB 46 uz dodatak monoflornih vrsta meda, 2008., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 371324 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Fermentacija kravljeg, kozjeg i sojinog mlijeka bakterijom Bifidobacterium longum BB 46 uz dodatak monoflornih vrsta meda
Autori
Lovak, Justina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
13.03
Godina
2008
Stranica
45
Mentor
Hardi, Jovica
Neposredni voditelj
Lučan, Mirela
Ključne riječi
fermentirani mliječni proizvodi; bagremov med; kestenov med; kravlje mlijeko; kozje mlijeko; sojino mlijeko
Sažetak
U ovom je radu praćen utjecaj dodatka kestenovog i bagremovog meda na brzinu fermentacije kravljeg, kozjeg i sojinog mlijeka probiotičkom monokulturom Bifidobacterium longum BB-46. Kao kontrolni uzorak korišten je uzorak bez meda, dok je u ostale uzorke med dodavan u udjelima od 2, 5, 5, 0, 7, 5 i 10, 0%.Na temperaturi od 37°, tijekom fermentacije u trajanju od 25 sati praćena je promjena pH vrijednosti. Utvrđene su značajne razlike tijeka i trajanja fermentacije kod različitih vrsta mlijeka, kao i povoljno djelovanje dodatka meda na ubrzanje fermentacije svih ispitivanih uzoraka. Najveći učinak na skraćivanje vremena trajanja fermentacije postignut je dodatkom meda u sojino mlijeko.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130475-0336 - Funkcionalna svojstva raznih vrsta mlijeka i sirutke fermentiranih probioticima
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek