Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 371313

Primjena sustava HACCP u dezinfekciji, dezinsekciji i deratizaciji


Boban, Vesna
Primjena sustava HACCP u dezinfekciji, dezinsekciji i deratizaciji, 2008., magistarski rad, Veterinarski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 371313 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Primjena sustava HACCP u dezinfekciji, dezinsekciji i deratizaciji
(Disinfection, disinsection and rat poisoning measures in the smoked ham unit with installed HACCP system)

Autori
Boban, Vesna

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad

Fakultet
Veterinarski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
30.09

Godina
2008

Stranica
59

Mentor
Vučemilo, Marija

Ključne riječi
dezinfekcija; dezinsekcija; deratizacija; pršut; sirna grinja; sirna muha; slaninar; pesticidi; piretrini; suzbijanje
(disinfection; disinsection; rat poisoning; smoked ham; cheese mite; cheese fly; bacon bug; pesticide; piretrins; control)

Sažetak
U radu je opisano provođenje mjera dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije u pršutani sa uvedenim HACCP sustavom. Odabir sredstava za rad i metoda rada temeljile su se na prihvatljivosti primjene određenih pesticida u prehrambenoj industriji u skladu sa načelima HACCP-a i proizvodnje zdravstveno ispravne hrane. Izrađen je plan suzbijanja štetnika pri čijoj izradi su uzeti svi relevantni podaci od geografsko-klimatskih, građevinsko tehničkih do biološko – ekoloških. Nakon provedenih mjera deratizacije i dezinsekcije utvrđeno je da šteta od glodavaca uopće nije bilo, a inspekcijskim pregledom pršuta i zriona utvrđeno je da se infestacija grinjama smanjila za oko 70%, dok se ponovna pojava slaninara i sirne muhe nije zabilježila u tijeku sezone insekata. Mikroskopskim pregledom uzoraka grinja utvrđeno je da grinje koje su fizički bile dostupne djelovanju preparata su uginule, dok se u uzorcima uzetim iz dubljih djelova grinjskih naslaga moglo pronaći još živih, ali avitalnih grinja. Provođenje mjera dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije u pršutanama s uvedenim HACCP sustavom predstavlja slijed aktivnosti koje za cilj imaju smanjenje ekonomskih šteta zbog djelovanja štetnika, a istovremeno osiguravaju zdravstvenu ispravnost proizvoda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Projekti:
053-0531854-1867 - Utjecaj okoliša na zdravlje životinja i sigurnost namirnica animalnog podrijetla (Vučemilo, Marija, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Marija Vučemilo (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Boban, Vesna
Primjena sustava HACCP u dezinfekciji, dezinsekciji i deratizaciji, 2008., magistarski rad, Veterinarski fakultet, Zagreb
Boban, V. (2008) 'Primjena sustava HACCP u dezinfekciji, dezinsekciji i deratizaciji', magistarski rad, Veterinarski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Boban, Vesna}, year = {2008}, pages = {59}, keywords = {dezinfekcija, dezinsekcija, deratizacija, pr\v{s}ut, sirna grinja, sirna muha, slaninar, pesticidi, piretrini, suzbijanje}, title = {Primjena sustava HACCP u dezinfekciji, dezinsekciji i deratizaciji}, keyword = {dezinfekcija, dezinsekcija, deratizacija, pr\v{s}ut, sirna grinja, sirna muha, slaninar, pesticidi, piretrini, suzbijanje}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Boban, Vesna}, year = {2008}, pages = {59}, keywords = {disinfection, disinsection, rat poisoning, smoked ham, cheese mite, cheese fly, bacon bug, pesticide, piretrins, control}, title = {Disinfection, disinsection and rat poisoning measures in the smoked ham unit with installed HACCP system}, keyword = {disinfection, disinsection, rat poisoning, smoked ham, cheese mite, cheese fly, bacon bug, pesticide, piretrins, control}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font