Pregled bibliografske jedinice broj: 371313
Primjena sustava HACCP u dezinfekciji, dezinsekciji i deratizaciji
Primjena sustava HACCP u dezinfekciji, dezinsekciji i deratizaciji, 2008., magistarski rad, Veterinarski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 371313 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena sustava HACCP u dezinfekciji, dezinsekciji i deratizaciji
(Disinfection, disinsection and rat poisoning measures in the smoked ham unit with installed HACCP system)
Autori
Boban, Vesna
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad
Fakultet
Veterinarski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
30.09
Godina
2008
Stranica
59
Mentor
Vučemilo, Marija
Ključne riječi
dezinfekcija; dezinsekcija; deratizacija; pršut; sirna grinja; sirna muha; slaninar; pesticidi; piretrini; suzbijanje
(disinfection; disinsection; rat poisoning; smoked ham; cheese mite; cheese fly; bacon bug; pesticide; piretrins; control)
Sažetak
U radu je opisano provođenje mjera dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije u pršutani sa uvedenim HACCP sustavom. Odabir sredstava za rad i metoda rada temeljile su se na prihvatljivosti primjene određenih pesticida u prehrambenoj industriji u skladu sa načelima HACCP-a i proizvodnje zdravstveno ispravne hrane. Izrađen je plan suzbijanja štetnika pri čijoj izradi su uzeti svi relevantni podaci od geografsko-klimatskih, građevinsko tehničkih do biološko – ekoloških. Nakon provedenih mjera deratizacije i dezinsekcije utvrđeno je da šteta od glodavaca uopće nije bilo, a inspekcijskim pregledom pršuta i zriona utvrđeno je da se infestacija grinjama smanjila za oko 70%, dok se ponovna pojava slaninara i sirne muhe nije zabilježila u tijeku sezone insekata. Mikroskopskim pregledom uzoraka grinja utvrđeno je da grinje koje su fizički bile dostupne djelovanju preparata su uginule, dok se u uzorcima uzetim iz dubljih djelova grinjskih naslaga moglo pronaći još živih, ali avitalnih grinja. Provođenje mjera dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije u pršutanama s uvedenim HACCP sustavom predstavlja slijed aktivnosti koje za cilj imaju smanjenje ekonomskih šteta zbog djelovanja štetnika, a istovremeno osiguravaju zdravstvenu ispravnost proizvoda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
POVEZANOST RADA
Projekti:
053-0531854-1867 - Utjecaj okoliša na zdravlje životinja i sigurnost namirnica animalnog podrijetla (Vučemilo, Marija, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb
Profili:
Marija Vučemilo
(mentor)