Pregled bibliografske jedinice broj: 371277
Mikrobiološka kakvoća mliječnih proizvoda iz individualnog sektora proizvodnje na zagrebačkom tržištu
Mikrobiološka kakvoća mliječnih proizvoda iz individualnog sektora proizvodnje na zagrebačkom tržištu // Mljekarstvo, 42 (1992), 3; 215-219 (podatak o recenziji nije dostupan, kratko priopcenje, znanstveni)
CROSBI ID: 371277 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mikrobiološka kakvoća mliječnih proizvoda iz individualnog sektora proizvodnje na zagrebačkom tržištu
(Microbiological quality of home-made milk products sold on the market of Zagreb)
Autori
Živković, Josip ; Hadžiosmanović, Mirza ; Grbeša, Velibor
Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 42
(1992), 3;
215-219
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, kratko priopcenje, znanstveni
Ključne riječi
mikrobiološka kvaliteta; mliječni proizvodi individualnih proizvođača; propisi o kvaliteti
(microbiological quality of home-made milk products; regulations relative to milk products)
Sažetak
U radu su prikazani rezultati istraživanja mikrobiološke kakvoće 109 uzoraka najznačajnijih mliječnih proizvoda koje individualni proizvođači prodaju na zagrebačkom tržištu. Propisane uvjete mikrobiološke ispravnosti nije zadovoljilo 87, 5 % uzoraka kiselog i slatkog vrhnja, 50 % uzoraka domaćeg maslaca, 47, 6 % uzoraka kajmaka, 64, 5 % mekih i svježih sireva, 52, 4 % uzoraka tvrdih i 33, 3 % uzoraka sirnih namaaza, odnosno ukupno 57, 8 % od ukupnog broja uzoraka spomenutih mliječnih uzoraka iz individualnog sektora proizvodnje na tržnici Dolac u ZAgrebu. U 16, 5 % uzoraka koji nisu zadovoljavali uvjete mikrobiološke ispravnosti utvrđeni su koagulaza-pozitivni stafilokoki, 5, 5 % uzoraka sadržavalo je sulfitreducirajuće klostridije, 31, 2 % Escherichia coli, 16, 5 % uzoraka Proteus vrste, 50 % uzoraka vrhnja sadržavalo je kvasce, a 20, 7 % uzoraka maslaca i kajmaka lipolitičke bakterije. Dobiveni rezultati ukazuju na činjenicu da se prilikom donošenja propisa nije vodilo računa o uvjetima u individualnom sektoru proizvodnje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- Agricola
- CAB Abstracts
- Food Science&Technology ABS
- Foodline
- Food Science&Technology
- Toxline
- CAB Health
- Agris
- World transl. Index
- Packaging
- Sscience&Technology
- Chemical Abstracts search