Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 370919

Higijensko značenje i postupci izolacije Staphylococcus aureus iz namirnica


Hadžiosmanović, Mirza; Živković, Josip; Mioković, Branimir; Pranjić, Darinka
Higijensko značenje i postupci izolacije Staphylococcus aureus iz namirnica // Mljekarstvo, 42 (1992), 3; 233-237 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 370919 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Higijensko značenje i postupci izolacije Staphylococcus aureus iz namirnica
(Hygienic importance and procedures of Staphylococcus aureus isolation from food)

Autori
Hadžiosmanović, Mirza ; Živković, Josip ; Mioković, Branimir ; Pranjić, Darinka

Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 42 (1992), 3; 233-237

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
Staphylococcus aureus; hrana
(Staphylococcus aureus; food)

Sažetak
U našim je propisima o bakteriološkim normama za živežne namirnice ograničen nalaz koagulaza-pozitivnih sojeva Staphylococcus za koje se smatra da su u najvećoj mjeri enterotoksični. Ovakav pristup nije zadovoljavajući s obzirom na nalaze koagulaza-negativnih enterotoksičnih sojeva Staphylococcus. Enterotoksični stafilokoki odlikuju se sposobnošću tvorbe enterotoksina čime uzrokuju alimentarnu intoksikaciju ljudi, dok nalaz drugih sojeva Staphylococcus ukazuje na propuste u higijeni proizvodnje i prometu namirnica. Stoga je u namirnicama potrebno ograničiti nalaz svih pripadnika vrste S. aureus i time uskladiti naše propise s trendovima koji su u svijetu općenito prihvaćeni. rezultati znanstvenih istraživanja pokazuju da nema jedinstvenog postupka koji bi zadovoljio sve potrebne kriterije koji se odnose na dokaz i izolaciju S.aureus iz namirnica. Ipak, istraživanja posjednjih godina pokazuju da, za određivanje ukupnog broja S. aureus iz namirnica, prednost treba dati BP BBL hranjivoj podlozi.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Hadžiosmanović, Mirza; Živković, Josip; Mioković, Branimir; Pranjić, Darinka
Higijensko značenje i postupci izolacije Staphylococcus aureus iz namirnica // Mljekarstvo, 42 (1992), 3; 233-237 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)
Hadžiosmanović, M., Živković, J., Mioković, B. & Pranjić, D. (1992) Higijensko značenje i postupci izolacije Staphylococcus aureus iz namirnica. Mljekarstvo, 42 (3), 233-237.
@article{article, author = {Had\v{z}iosmanovi\'{c}, Mirza and \v{Z}ivkovi\'{c}, Josip and Miokovi\'{c}, Branimir and Pranji\'{c}, Darinka}, year = {1992}, pages = {233-237}, keywords = {Staphylococcus aureus, hrana}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {42}, number = {3}, issn = {0026-704X}, title = {Higijensko zna\v{c}enje i postupci izolacije Staphylococcus aureus iz namirnica}, keyword = {Staphylococcus aureus, hrana} }
@article{article, author = {Had\v{z}iosmanovi\'{c}, Mirza and \v{Z}ivkovi\'{c}, Josip and Miokovi\'{c}, Branimir and Pranji\'{c}, Darinka}, year = {1992}, pages = {233-237}, keywords = {Staphylococcus aureus, food}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {42}, number = {3}, issn = {0026-704X}, title = {Hygienic importance and procedures of Staphylococcus aureus isolation from food}, keyword = {Staphylococcus aureus, food} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • AGRICOLA
  • AGRIS International
  • CAB Abstracts
  • TOXLINE
  • FOOD SCIENCE & TECHNOLOGY ABS
  • FOODLINE
  • WORLD TRANSL. INDEX
  • PACKAGING SCIENCE & TECHNOLOGY
  • CHEMICAL ABSTRACTS SEARCH





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font