Pregled bibliografske jedinice broj: 370690
Epidemiološkoznačenje mlijeka i mliječnih proizvoda
Epidemiološkoznačenje mlijeka i mliječnih proizvoda // Veterinarska stanica, 30 (1999), 2; 77-86 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
CROSBI ID: 370690 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Epidemiološkoznačenje mlijeka i mliječnih proizvoda
(Epidemiology of milk and milk products)
Autori
Hadžiosmanović, Mirza ; Petrić, Jakša
Izvornik
Veterinarska stanica (0350-7149) 30
(1999), 2;
77-86
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
mlijeko; epidemiologija
(milk; epidemiology)
Sažetak
Zdravstvena ispravnost mlijeka i mlijecnih proizvoda u prvom redu ukljucuje nalaz štetnih tvari koje mogu ugroziti zdravlje ljudi. Mlijeko je idealna sredina za rast i razmnožavanje mikroorganizama, te može biti prijenosnik razlicitih zaraznih bolesti, prvenstveno onih koje su zajednicke ljudima i životinjama (zoonoze), ali i onih koje se samo prenose mlijekom. Može sadržavati i specificne uzrocnike bakterijskih otrovanja ljudi kao i mikroorganizme koji svojom biokemijskom aktivnošcu mogu dovesti do stvaranja razlicitih otrovnih tvari. Iz toga proizlazi, da je higijenska kakvoca osnova ukupne valorizacije namirnica pa tako i mlijeka i mlijecnih proizvoda. U ocjeni higijenske kakvoce mlijeka i mlijecnih proizvoda neophodno je, osim nazocnosti patogenih bakterija i uzrocnika bakterijskih otrovanja, odrediti i ukupan broj bakterija kontaminenata kao i indikator mikroorganizme. Znakovi bolesti kod ljudi, nakon konzumiranja onecišcenog mlijeka, mogu se javiti u razlicitom vremenskom razdoblju što zavisi o vrsti uzrocnika. S obzirom na cinjenicu da je mlijeko jedna od osnovnih živežnih namirnica, te da predstavlja sirovinu od koje se na industrijski nacin proizvode razliciti mlijecni proizvodi, postavlja se pitanje, u kojoj mjeri ono predstavlja "rizik" za zdravlje potrošaca, te sudjeluje li kao vektor u vecoj ili manjoj mjeri pri pojavi zaraznih bolesti ljudi. To je važno posebno iz razloga što je proizvodnja mlijeka u Republici Hrvatskoj, uz niz nepovoljnih cimbenika i veoma ekstenzivna, te se to odražava u veoma lošoj higijensko sanitarnoj kakvoci svježeg mlijeka, što dokazuju svakodnevni bakteriološki nalazi u pogledu ukupnog broja bakterija kontaminenata, kao i povremeni pozitivni nalazi u pogledu broja i vrste patogenih mikroorganizama.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- Index veterinarius
- Veterinary Bulletin