Pregled bibliografske jedinice broj: 370509
Optimiranje proizvodnje piva
Optimiranje proizvodnje piva, 2008., diplomski rad, PRehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 370509 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Optimiranje proizvodnje piva
(Optimization of beer production)
Autori
Kojundžić, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
PRehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
31.10
Godina
2008
Stranica
38
Mentor
Magdić, Damir
Ključne riječi
pivo; hmelj; gorki sastojci; tablični kalkulator
(beer; hop; bitter ingredients; spreadsheet calculator)
Sažetak
Gorčina piva primarno je određena dodatkom hmelja i ovisno o tipu piva određuju se na osnovu gorkih tvari koje su pod utjecajem hmelja razlikuju s obzirom na sortu i podrijetlo. Svrha i cilj ovog diplomskog rada bio je napraviti tablični kalkulator u Microsoft Office Excel-u koji će omogučiti izračunavanje količine gorkih sastojaka koju je potrebno dodati hmeljenjem, te na osnovu izračunatih iskorištenja gorke sastojke nakon fermentacije i odležavanja u ležnim tankovima, filtracije i odležavanja u tlačnim tankovima, te u gotovom pivu. Prikazati odnos gorkih sastojaka i varijabilnosti tijekom procesa proizvodnje. Rad je izrađen u osječkoj pivovari „ Pivovara d.d. Osijek“ u realnom procesu. Prikupljeni podaci su analizirani i na osnovu njih izračunata su iskorištenja hmelj- sladovina, sladovina-gotovo pivo i hmelj-gotovo pivo. Dobiveni podaci pokazuju da su iskorištenja gorkih sastojaka hmelj- sladovina u stalnom porastu uz nekoliko manjih odstupanja, u odnosu na iskorištenje gorkih sastojaka iz sladovine u gotovo pivo gdje dolazi do pada iskorištenja. Iskorištenja hmelj-gotovo pivo znatno su veća od teorijskih iskorištenja. Kalkulator bi trebao omogućiti ujednačenost gorkih sastojaka u procesu proizvodnji, odabiru i iskorištenju sirovina, te kvaliteti gotovog proizvoda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130471-0451 - Prijenos topline i toplinska svojstva pri procesiranju hrane (Šeruga, Bernarda, MZOS ) ( CroRIS)
113-1130471-0592 - Nedestruktivne metode u procesima proizvodnje i čuvanja hrane (Magdić, Damir, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Damir Magdić
(mentor)