Pregled bibliografske jedinice broj: 370508
Optimiranje iskorištenja sirovina u proizvodnji piva
Optimiranje iskorištenja sirovina u proizvodnji piva, 2008., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 370508 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Optimiranje iskorištenja sirovina u proizvodnji piva
(Optimization of raw material utilization in beer production)
Autori
Pastor, Katarina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
02.05
Godina
2008
Stranica
30
Mentor
Magdić, Damir
Ključne riječi
hmelj; gorki sastojci; gorčina; tablični kalkulator
(hop; bitter ingredients; bitterness; spreadsheet calculator)
Sažetak
Obzirom da gorki sastojci utječu, ne samo na gorčinu, tj. aromu piva, nego i na njegovu stabilnost, hmeljenje je potrebno što kvalitetnije provesti. Upravo je zbog toga cilj ovog rada bio izraditi tablični kalkulator koji će, s obzirom na željenu gorčinu krajnjeg proizvoda, omogućiti izračunavanje količine pojedinih vrsta hmelja koje je potrebno dodavati u sladovinu. Rad je izrađen u osječkoj pivovari "Pivovara d.d. Osijek" u realnom procesu. Prikupljeni su i sistematizirani podaci iz jednogodišnje proizvodnje svjetlog piva. Iz podataka za pedeset šarži su izračunata iskorištenja hmelj-sladovina, sladovina-gotovo pivo i hmelj-gotovo pivo. Iskorištenja su pokazala da je proces kuhanja i hmeljenja sladovine ujednačeniji od procesa glavnog i naknadnog vrenja. Na temelju rezultata izrađen je i optimiran tablični kalkulator koji izračunava količinu hmelja koju je potrebno dodati u sladovinu pri svakom pojedinom doziranju. Kalkulator bi trebao pridonijeti boljoj ujednačenosti, ne samo proizvodnje, nego i karakteristika piva. Tablični kalkulator je provjeren na ostalim podacima iz proizvodnje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130471-0451 - Prijenos topline i toplinska svojstva pri procesiranju hrane (Šeruga, Bernarda, MZOS ) ( CroRIS)
113-1130471-0592 - Nedestruktivne metode u procesima proizvodnje i čuvanja hrane (Magdić, Damir, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Damir Magdić
(mentor)