Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 370508

Optimiranje iskorištenja sirovina u proizvodnji piva


Pastor, Katarina
Optimiranje iskorištenja sirovina u proizvodnji piva, 2008., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 370508 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Optimiranje iskorištenja sirovina u proizvodnji piva
(Optimization of raw material utilization in beer production)

Autori
Pastor, Katarina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
02.05

Godina
2008

Stranica
30

Mentor
Magdić, Damir

Ključne riječi
hmelj; gorki sastojci; gorčina; tablični kalkulator
(hop; bitter ingredients; bitterness; spreadsheet calculator)

Sažetak
Obzirom da gorki sastojci utječu, ne samo na gorčinu, tj. aromu piva, nego i na njegovu stabilnost, hmeljenje je potrebno što kvalitetnije provesti. Upravo je zbog toga cilj ovog rada bio izraditi tablični kalkulator koji će, s obzirom na željenu gorčinu krajnjeg proizvoda, omogućiti izračunavanje količine pojedinih vrsta hmelja koje je potrebno dodavati u sladovinu. Rad je izrađen u osječkoj pivovari "Pivovara d.d. Osijek" u realnom procesu. Prikupljeni su i sistematizirani podaci iz jednogodišnje proizvodnje svjetlog piva. Iz podataka za pedeset šarži su izračunata iskorištenja hmelj-sladovina, sladovina-gotovo pivo i hmelj-gotovo pivo. Iskorištenja su pokazala da je proces kuhanja i hmeljenja sladovine ujednačeniji od procesa glavnog i naknadnog vrenja. Na temelju rezultata izrađen je i optimiran tablični kalkulator koji izračunava količinu hmelja koju je potrebno dodati u sladovinu pri svakom pojedinom doziranju. Kalkulator bi trebao pridonijeti boljoj ujednačenosti, ne samo proizvodnje, nego i karakteristika piva. Tablični kalkulator je provjeren na ostalim podacima iz proizvodnje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130471-0451 - Prijenos topline i toplinska svojstva pri procesiranju hrane (Šeruga, Bernarda, MZOS ) ( CroRIS)
113-1130471-0592 - Nedestruktivne metode u procesima proizvodnje i čuvanja hrane (Magdić, Damir, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Damir Magdić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Pastor, Katarina
Optimiranje iskorištenja sirovina u proizvodnji piva, 2008., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Pastor, K. (2008) 'Optimiranje iskorištenja sirovina u proizvodnji piva', diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Pastor, Katarina}, year = {2008}, pages = {30}, keywords = {hmelj, gorki sastojci, gor\v{c}ina, tabli\v{c}ni kalkulator}, title = {Optimiranje iskori\v{s}tenja sirovina u proizvodnji piva}, keyword = {hmelj, gorki sastojci, gor\v{c}ina, tabli\v{c}ni kalkulator}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Pastor, Katarina}, year = {2008}, pages = {30}, keywords = {hop, bitter ingredients, bitterness, spreadsheet calculator}, title = {Optimization of raw material utilization in beer production}, keyword = {hop, bitter ingredients, bitterness, spreadsheet calculator}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font