Pregled bibliografske jedinice broj: 370231
Utjecaj repičinog ulja u obroku na kvalitativna svojstva mišićnog tkiva svinja
Utjecaj repičinog ulja u obroku na kvalitativna svojstva mišićnog tkiva svinja // Krmiva, 50 (2008), 2; 90-100 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 370231 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj repičinog ulja u obroku na kvalitativna
svojstva mišićnog tkiva svinja
(Effect of dietary rapeseed oil on pig meat quality
traits)
Autori
Kušec, Goran ; Kralik, Gordana ; Margeta, Vladimir ; Đurkin, Ivona ; Hanžek, Danica
Izvornik
Krmiva (0023-4850) 50
(2008), 2;
90-100
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
svinja ; repičino ulje ; svojstva kvalitete mesa
(pig ; rapeseed oil ; meat quality traits)
Sažetak
Istraživanje je provedeno na 36 svinja, križanaca velikog jorkšira i njemačkog landrasa, podijeljenih u 3 jednake skupine prema hranidbenim tretmanima. Hranidbeni tretmani bili su različiti s obzirom na razinu dodanog repičinog ulja. U kontrolnoj skupini nije bilo dodatka repičinog ulja dok su pokusne skupine sadržavale 3% (A), odnosno 6% repičinog ulja (B). Svinje su zaklane pri živoj težini od 100± ; ; 3 kg te je 45 minuta post mortem izmjerena inicijalna pH vrijednost (pH45). Nakon 24h hlađenja svinjske polovice izmjeren je završni pH (pH24) te su utvrđeni slijedeći pokazatelji kvalitete mesa: boja mišića i boja slanine (Göfo vrijednost), sposobnost zadržavanja vode i konzistencija. Utvrđene su statistički značajne razlike (p<0, 05) između kontrolne i pokusnih skupina u završnim pH vrijednostima koje su bile poželjnije u kontrolnoj skupini svinja. Osim toga, pokusne skupine A i B imale su statistički značajno veće vrijednosti (p<0, 05) izmjerene za boju leđne slanine od kontrolne skupine, što govori da je masno tkivo iz pokusnih skupina bilo tamnije od uzoraka mjerenih na polovicama kontrolne skupine svinja. Unatoč poželjnijim vrijednostima pH24, kontrolna je skupina imala statistički značajno manju (p<0, 05) sposobnost zadržavanja vode od pokusne skupine A, dok između pokusne skupine B te kontrolne skupine i skupine A nisu utvrđene statistički značajne razlike (p>0, 05). Istraživanje je pokazalo da promijenjeni izvori masti iz obroka nisu utjecali na konzistenciju mišićnog tkiva istraživanih svinja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZOS-079-0790566-0567 - Specifičnosti rasta svinja i peradi i kakvoća proizvoda (Kralik, Gordana, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Ivona Djurkin Kušec
(autor)
Vladimir Margeta
(autor)
Gordana Kralik
(autor)
Goran Kušec
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- Nutrition Abstracts and Review (CAB International)
- Agricola
- Referativnyi Zhumal
- World translations index
- Krmivarstvi
- Pasze Przemyslowe
- Veterinarstvo