Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 370231

Utjecaj repičinog ulja u obroku na kvalitativna svojstva mišićnog tkiva svinja


Kušec, Goran; Kralik, Gordana; Margeta, Vladimir; Đurkin, Ivona; Hanžek, Danica
Utjecaj repičinog ulja u obroku na kvalitativna svojstva mišićnog tkiva svinja // Krmiva, 50 (2008), 2; 90-100 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 370231 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj repičinog ulja u obroku na kvalitativna svojstva mišićnog tkiva svinja
(Effect of dietary rapeseed oil on pig meat quality traits)

Autori
Kušec, Goran ; Kralik, Gordana ; Margeta, Vladimir ; Đurkin, Ivona ; Hanžek, Danica

Izvornik
Krmiva (0023-4850) 50 (2008), 2; 90-100

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
svinja ; repičino ulje ; svojstva kvalitete mesa
(pig ; rapeseed oil ; meat quality traits)

Sažetak
Istraživanje je provedeno na 36 svinja, križanaca velikog jorkšira i njemačkog landrasa, podijeljenih u 3 jednake skupine prema hranidbenim tretmanima. Hranidbeni tretmani bili su različiti s obzirom na razinu dodanog repičinog ulja. U kontrolnoj skupini nije bilo dodatka repičinog ulja dok su pokusne skupine sadržavale 3% (A), odnosno 6% repičinog ulja (B). Svinje su zaklane pri živoj težini od 100± ; ; 3 kg te je 45 minuta post mortem izmjerena inicijalna pH vrijednost (pH45). Nakon 24h hlađenja svinjske polovice izmjeren je završni pH (pH24) te su utvrđeni slijedeći pokazatelji kvalitete mesa: boja mišića i boja slanine (Göfo vrijednost), sposobnost zadržavanja vode i konzistencija. Utvrđene su statistički značajne razlike (p<0, 05) između kontrolne i pokusnih skupina u završnim pH vrijednostima koje su bile poželjnije u kontrolnoj skupini svinja. Osim toga, pokusne skupine A i B imale su statistički značajno veće vrijednosti (p<0, 05) izmjerene za boju leđne slanine od kontrolne skupine, što govori da je masno tkivo iz pokusnih skupina bilo tamnije od uzoraka mjerenih na polovicama kontrolne skupine svinja. Unatoč poželjnijim vrijednostima pH24, kontrolna je skupina imala statistički značajno manju (p<0, 05) sposobnost zadržavanja vode od pokusne skupine A, dok između pokusne skupine B te kontrolne skupine i skupine A nisu utvrđene statistički značajne razlike (p>0, 05). Istraživanje je pokazalo da promijenjeni izvori masti iz obroka nisu utjecali na konzistenciju mišićnog tkiva istraživanih svinja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
MZOS-079-0790566-0567 - Specifičnosti rasta svinja i peradi i kakvoća proizvoda (Kralik, Gordana, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Kušec, Goran; Kralik, Gordana; Margeta, Vladimir; Đurkin, Ivona; Hanžek, Danica
Utjecaj repičinog ulja u obroku na kvalitativna svojstva mišićnog tkiva svinja // Krmiva, 50 (2008), 2; 90-100 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Kušec, G., Kralik, G., Margeta, V., Đurkin, I. & Hanžek, D. (2008) Utjecaj repičinog ulja u obroku na kvalitativna svojstva mišićnog tkiva svinja. Krmiva, 50 (2), 90-100.
@article{article, author = {Ku\v{s}ec, Goran and Kralik, Gordana and Margeta, Vladimir and \DJurkin, Ivona and Han\v{z}ek, Danica}, year = {2008}, pages = {90-100}, keywords = {svinja, repi\v{c}ino ulje, svojstva kvalitete mesa}, journal = {Krmiva}, volume = {50}, number = {2}, issn = {0023-4850}, title = {Utjecaj repi\v{c}inog ulja u obroku na kvalitativna svojstva mi\v{s}i\'{c}nog tkiva svinja}, keyword = {svinja, repi\v{c}ino ulje, svojstva kvalitete mesa} }
@article{article, author = {Ku\v{s}ec, Goran and Kralik, Gordana and Margeta, Vladimir and \DJurkin, Ivona and Han\v{z}ek, Danica}, year = {2008}, pages = {90-100}, keywords = {pig, rapeseed oil, meat quality traits}, journal = {Krmiva}, volume = {50}, number = {2}, issn = {0023-4850}, title = {Effect of dietary rapeseed oil on pig meat quality traits}, keyword = {pig, rapeseed oil, meat quality traits} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • Nutrition Abstracts and Review (CAB International)
  • Agricola
  • Referativnyi Zhumal
  • World translations index
  • Krmivarstvi
  • Pasze Przemyslowe
  • Veterinarstvo





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font