Pregled bibliografske jedinice broj: 370229
Ozljede plodova bresaka i nektarina od niskih temperatura i mogućnosti njihovog smanjenja
Ozljede plodova bresaka i nektarina od niskih temperatura i mogućnosti njihovog smanjenja // Glasnik zaštite bilja, 31 (2008), 5; 59-64 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, stručni)
CROSBI ID: 370229 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ozljede plodova bresaka i nektarina od niskih temperatura i mogućnosti njihovog smanjenja
(Chilling injury on peach and nectarine fruits and possibilities of their reduction)
Autori
Stubljar, Sanja ; Fruk, Goran ; Škutin, Helena ; Jemrić, Tomislav
Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 31
(2008), 5;
59-64
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, stručni
Ključne riječi
ozljede od niskih temperatura; UV-C zračenje; odgođeno hlađenje; toplinski tretmani; povremeno zagrijavanje
(chilling injury; UV-C radiation; delayed cooling; heat treatments; intermittent warming)
Sažetak
Breskve i nektarine su plodovi s izraženom senescencom i podložni su brzom propadanju poslije berbe. Da bi se smanjili gubici, transportira ih se i čuva na niskoj temperaturi. U takvim uvjetima javlja se problem nastanka ozljeda plodova od niske temperature koji se očituju kao posmeđenje mesa, brašnjavost, crvenilo mesa, gubitak arome i mekšanje. Ti simptomi nisu vidljivi izvana te se problem uočava tek kada plodovi stignu do krajnjih potrošača. Takvi plodovi odbijaju potrošača od konzumacije i daljnjeg kupovanja bresaka i nektarina. U radu su obrađeni pojedine ozljede od niskih temperatura i načini njihovog sprječavanja na temelju literature.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Strojarstvo, Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
069-0692972-2203 - Primijenjena istraživanja rashladnih sustava s novim radnim tvarima (Pavković, Branimir, MZOS ) ( CroRIS)
178-0000000-3583 - Optimizacija čuvanja breskve i nektarine tretmanima poslije berbe (Jemrić, Tomislav, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Tehnički fakultet, Rijeka,
Agronomski fakultet, Zagreb
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts