Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 369591

Opasnost iz mora: otrovanje histaminom


Šimat, Vida; Bosnić, Neven; Vidić, Romana
Opasnost iz mora: otrovanje histaminom // Zaštita na radu i zaštita zrdavlja / Vučinić, Jovan ; Mijović, Budimir (ur.).
Karlovac: Veleučilišta Karlovac, 2008. str. 495-500 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 369591 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Opasnost iz mora: otrovanje histaminom
(Hazard from the sea: histamine fish poisoning)

Autori
Šimat, Vida ; Bosnić, Neven ; Vidić, Romana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zaštita na radu i zaštita zrdavlja / Vučinić, Jovan ; Mijović, Budimir - Karlovac : Veleučilišta Karlovac, 2008, 495-500

ISBN
978-953-7343-20-0

Skup
Zaštita na radu i zaštita zrdavlja

Mjesto i datum
HOC Bjelolasica, Hrvatska, 24.09.2008. - 27.09.2008

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
histamin; skombrotoksizam; riba; otrovanje ljudi
(histamine; scombroid fish toxicity; human poisoning)

Sažetak
Riba i proizvodi od ribe sastavni su dio zdravog načina prehrane. Ipak, riba je lako pokvarljiva namirnica a njena kvaliteta i zdravstvena ispravnost ovise najviše o manipulaciji ribom nakon ulova i početnom mikrobiološkom onečišćenju ribe. Dekarboksilacijom aminokiseline histidin u mesu ribe se stvara histamin. Otrovanja hranom morskog porijekla vrlo su česta: skombrotoksizam - otrovanje histaminom posljedica je konzumacije veće količine histamina nego što ga ljudski organizam može razgraditi. Simptomi trovanja histaminom javljaju se vrlo brzo nakon konzumiranja ribe. Dopuštena količina histamina u ribljim proizvodima je 100mg/kg mesa ribe, odnosno 200mg za slanu ribu. Glavna strategija smanjenja rizika sastoji se u reduciranju početne kontaminacije mikroorganizmima, provođenja dobre proizvodne i higijenske prakse, te edukacijom ribara i djelatnika riblje industrije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
258-0000000-3596 - Utjecaj ribolova i uzgoja na ekosustav Jadrana (Krstulović Šifner, Svjetlana, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Sveučilište u Splitu

Profili:

Avatar Url Neven Bosnić (autor)

Avatar Url Vida Šimat (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Šimat, Vida; Bosnić, Neven; Vidić, Romana
Opasnost iz mora: otrovanje histaminom // Zaštita na radu i zaštita zrdavlja / Vučinić, Jovan ; Mijović, Budimir (ur.).
Karlovac: Veleučilišta Karlovac, 2008. str. 495-500 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Šimat, V., Bosnić, N. & Vidić, R. (2008) Opasnost iz mora: otrovanje histaminom. U: Vučinić, J. & Mijović, B. (ur.)Zaštita na radu i zaštita zrdavlja.
@article{article, author = {\v{S}imat, Vida and Bosni\'{c}, Neven and Vidi\'{c}, Romana}, year = {2008}, pages = {495-500}, keywords = {histamin, skombrotoksizam, riba, otrovanje ljudi}, isbn = {978-953-7343-20-0}, title = {Opasnost iz mora: otrovanje histaminom}, keyword = {histamin, skombrotoksizam, riba, otrovanje ljudi}, publisher = {Veleu\v{c}ili\v{s}ta Karlovac}, publisherplace = {HOC Bjelolasica, Hrvatska} }
@article{article, author = {\v{S}imat, Vida and Bosni\'{c}, Neven and Vidi\'{c}, Romana}, year = {2008}, pages = {495-500}, keywords = {histamine, scombroid fish toxicity, human poisoning}, isbn = {978-953-7343-20-0}, title = {Hazard from the sea: histamine fish poisoning}, keyword = {histamine, scombroid fish toxicity, human poisoning}, publisher = {Veleu\v{c}ili\v{s}ta Karlovac}, publisherplace = {HOC Bjelolasica, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font