Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 367322

Promjene kakvoće svježe izrezanih kriški krušaka


Nedić Tiban, Nela; Kralj, Edgar; Piližota, Vlasta
Promjene kakvoće svježe izrezanih kriški krušaka // Zbornik radova i sažetaka, XII Ružičkini dani, Znanost i nove tehnologije u razvoju gospodarstva / Tomas, Srećko ; Hasenay, Damir (ur.).
Osijek: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI) ; Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2008. str. 124-124 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 367322 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Promjene kakvoće svježe izrezanih kriški krušaka
(Quality changes in fresh-cut pear slices)

Autori
Nedić Tiban, Nela ; Kralj, Edgar ; Piližota, Vlasta

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik radova i sažetaka, XII Ružičkini dani, Znanost i nove tehnologije u razvoju gospodarstva / Tomas, Srećko ; Hasenay, Damir - Osijek : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI) ; Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2008, 124-124

ISBN
978-953-7005-17-7

Skup
XII Ružičkini dani

Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 18.09.2008. - 19.09.2008

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
kruške; kakvoća; enzimsko posmeđivanje; tekstura
(pears; quality; enzymatic browning; texture)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je utvrditi uvjete za primjenu askorbinske kiseline, natrijevog heksametafosfata i kalcijevog klorida te njihovih kombinacija za sprječavanje posmeđivanja i održanje čvrstoće svježe izrezanih krušaka sorte Passe Crassane. Praćen je utjecaj obrade, potapanjem kriški krušaka u otopine odabranih spojeva, na boju i teksturu uzoraka tijekom skladištenja pri 4 º C. Mjerenje i praćenje promjene boje provedeno je primjenom tristimulusnog kolorimetra korištenjem L*a*b* sustava mjerenja boje. Otopine kojima su kruške bile obrađene imale su različit utjecaj na sprječavanje posmeđivanja. Najbolji rezultat u očuvanju boje postignut je obradom kriški krušaka sa kombinacijom 3 %-tne otopine askorbinske kiseline i 0.2 %-tne otopine kalcijevog klorida (u kontrolnom, neobrađenom uzorku nulti dan prosječne vrijednosti L*a*b* iznosile su L* 77.64, a* -2.49 i b* 13.20 a osmi dan u obrađenim uzorcima prosječne vrijednosti su bile za L* 73.22, a* -1.77 i b* 18.03). Rezultati istraživanja su pokazali znakovit pozitivan utjecaj obrade otopinama kalcijevog klorida na teksturu kriški krušaka, tijekom skladištenja pri 4 º C. Prosječne vrijednosti čvrstoće kriški neobrađenih krušaka, mjerenih teksturometrom, nulti dan iznosile su 112.36 g a nakon osam dana skladištenja pri 4 º C, vrijednost čvrstoće kriški krušaka u uzorcima obrađenim kombinacijom otopina 3 % AA + 0.2 % CaCl2 bila je 77.79 g. Najbolju čvrstoću (97.04 g) nakon osam dana imale su kriške krušaka obrađene otopinom 0.2 % CaCl2.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130473-0340 - Razvoj procesa proizvodnje visokokvalitetne hrane (Piližota, Vlasta, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Vlasta Piližota (autor)

Avatar Url Nela Nedić Tiban (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Nedić Tiban, Nela; Kralj, Edgar; Piližota, Vlasta
Promjene kakvoće svježe izrezanih kriški krušaka // Zbornik radova i sažetaka, XII Ružičkini dani, Znanost i nove tehnologije u razvoju gospodarstva / Tomas, Srećko ; Hasenay, Damir (ur.).
Osijek: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI) ; Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2008. str. 124-124 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Nedić Tiban, N., Kralj, E. & Piližota, V. (2008) Promjene kakvoće svježe izrezanih kriški krušaka. U: Tomas, S. & Hasenay, D. (ur.)Zbornik radova i sažetaka, XII Ružičkini dani, Znanost i nove tehnologije u razvoju gospodarstva.
@article{article, author = {Nedi\'{c} Tiban, Nela and Kralj, Edgar and Pili\v{z}ota, Vlasta}, year = {2008}, pages = {124-124}, keywords = {kru\v{s}ke, kakvo\'{c}a, enzimsko posme\djivanje, tekstura}, isbn = {978-953-7005-17-7}, title = {Promjene kakvo\'{c}e svje\v{z}e izrezanih kri\v{s}ki kru\v{s}aka}, keyword = {kru\v{s}ke, kakvo\'{c}a, enzimsko posme\djivanje, tekstura}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo kemijskih in\v{z}enjera i tehnologa (HDKI) ; Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Vukovar, Hrvatska} }
@article{article, author = {Nedi\'{c} Tiban, Nela and Kralj, Edgar and Pili\v{z}ota, Vlasta}, year = {2008}, pages = {124-124}, keywords = {pears, quality, enzymatic browning, texture}, isbn = {978-953-7005-17-7}, title = {Quality changes in fresh-cut pear slices}, keyword = {pears, quality, enzymatic browning, texture}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo kemijskih in\v{z}enjera i tehnologa (HDKI) ; Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Vukovar, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font