Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 366691

Utjecaj fizikalnih svojstava materijala na homogenost smjese i kvalitetu kruha


Muminović, Ševal; Đikić, Mirha; Gadžo, Drena; Ćurić, Duška; Bauman, Ingrid
Utjecaj fizikalnih svojstava materijala na homogenost smjese i kvalitetu kruha // 4th International Congress [and] 6th Croatian Congress of Cereal Tehnologists : Flour - Bread ’ 07 : abstract book / Ugarčić Hardi, Žaneta (ur.).
Osijek: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2007. str. 98-98 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 366691 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj fizikalnih svojstava materijala na homogenost smjese i kvalitetu kruha
(Impacts of Physical Properties on Mixture Homogenity and Bread Quality)

Autori
Muminović, Ševal ; Đikić, Mirha ; Gadžo, Drena ; Ćurić, Duška ; Bauman, Ingrid

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
4th International Congress [and] 6th Croatian Congress of Cereal Tehnologists : Flour - Bread ’ 07 : abstract book / Ugarčić Hardi, Žaneta - Osijek : Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2007, 98-98

ISBN
978-953-7005-13-9

Skup
International Congress Flour - Bread (4 ; 2007)

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 24.10.2007. - 27.10.2007

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
tritikale; prinos; sorta; protein; gluten
(triticale; grain yield; cultivar; protein; gluten)

Sažetak
Tritikale (Triticoseceale Wittm.) posljednjih godina u Bosni i Hercegovini postaje sve značajnija kultura. Njegovo zrno koristi se u ishrani ljudi i stoke, za prehrambenu industriju u proizvodnji vafla i keksa, te za proizvodnju alkohola. Zahvaljujući visokom genetskom potencijalu rodnosti, tritikale u našim uslovima daje više prinose zrna nego ostala prava žita. Prema Šariću i Muminoviću (1998.), tritikale je u ogledima u planinskim područjima B&H dao mnogo viši prinos nego pšenica i ječam. Tokom vegetacije 2003/04. i 2004/05. na dva lokaliteta u BiH ispitivane su proizvodne karakteristike dvije sorta tritikala: goran i clercal. Tokom ispitivanja proučavane su važnije agronomske osobine: vrijeme sjetve i nicanja, prezimljavanje, vrijeme klasanja i žetve, otpornost na važnije bolesti i štetočine, polijeganje, prinos, apsolutnu i hektolitarsku masu zrna. Takođe je nakon žetve utvrđen sadržaj bjelančevina i glutena. Na osnovu dvogodišnjih rezultata istraživanja, sorta goran je ostvarila za 14, 9% viši prinos od sorte clercal. Na lokalitetu Sarajevo sorta goran je imala prosječan prinos 7, 32 t/ha, a na lokalitetu Tuzla 7, 24 t/ha, dok je sorta clercal u Sarajevu dala 6, 81, a u Tuzli 6, 09 t/ha. Obje sorte su pokazale zadovoljavajuću otpornost na bolesti, štetočine i polijeganje. Apsolutna masa zrna, kao značajan element koji utječe na prinos, pokazala je znatnu razliku na dva lokaliteta. Kretala se kod clercala oko 38, 6 g, a kod sorte goran od 45, 6 g u Tuzli do 50, 2 g u Sarajevu. Hektolitarska masa se kretala u prosjeku obje sorte od 66, 2 kg u Tuzli do 73, 3 kg u Sarajevu. Sadržaj bjelančevina je bio prilično nizak i kretao se od 7, 02% kod sorte clercal na lokalitetu Sarajevo, do 13, 32% kod sorte goran na lokalitetu Tuzla. Sadržaj vlažnog glutena je bio vrlo nizak, na lokalitetu Sarajevo kod sorte clercal u odnosu na lokalitet Tuzla. Razlog za nizak sadržaj glutena na lokalitetu Sarajevo u odnosu na lokalitet Tuzla je u slaboj nalivenosti zrna. Nenalivenost zrna je jedna od karakteristika tritikala kao i drugačiji sastav aminokiselina, što su pokazale i vrijednosti za vlažni gluten. Kod mljevenja zrno u odnosu na brašno gubi 1% ukupne količine proteina u zrnu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0581846-2810 - Karakterizacija i određivanje stupnja izmiješanosti praškastih materijala (Bauman, Ingrid, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Duška Ćurić (autor)

Avatar Url Ingrid Bauman (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Muminović, Ševal; Đikić, Mirha; Gadžo, Drena; Ćurić, Duška; Bauman, Ingrid
Utjecaj fizikalnih svojstava materijala na homogenost smjese i kvalitetu kruha // 4th International Congress [and] 6th Croatian Congress of Cereal Tehnologists : Flour - Bread ’ 07 : abstract book / Ugarčić Hardi, Žaneta (ur.).
Osijek: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2007. str. 98-98 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Muminović, Š., Đikić, M., Gadžo, D., Ćurić, D. & Bauman, I. (2007) Utjecaj fizikalnih svojstava materijala na homogenost smjese i kvalitetu kruha. U: Ugarčić Hardi, Ž. (ur.)4th International Congress [and] 6th Croatian Congress of Cereal Tehnologists : Flour - Bread ’ 07 : abstract book.
@article{article, author = {Muminovi\'{c}, \v{S}eval and \DJiki\'{c}, Mirha and Gad\v{z}o, Drena and \'{C}uri\'{c}, Du\v{s}ka and Bauman, Ingrid}, editor = {Ugar\v{c}i\'{c} Hardi, \v{Z}.}, year = {2007}, pages = {98-98}, keywords = {tritikale, prinos, sorta, protein, gluten}, isbn = {978-953-7005-13-9}, title = {Utjecaj fizikalnih svojstava materijala na homogenost smjese i kvalitetu kruha}, keyword = {tritikale, prinos, sorta, protein, gluten}, publisher = {Prehrambeno-biotehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }
@article{article, author = {Muminovi\'{c}, \v{S}eval and \DJiki\'{c}, Mirha and Gad\v{z}o, Drena and \'{C}uri\'{c}, Du\v{s}ka and Bauman, Ingrid}, editor = {Ugar\v{c}i\'{c} Hardi, \v{Z}.}, year = {2007}, pages = {98-98}, keywords = {triticale, grain yield, cultivar, protein, gluten}, isbn = {978-953-7005-13-9}, title = {Impacts of Physical Properties on Mixture Homogenity and Bread Quality}, keyword = {triticale, grain yield, cultivar, protein, gluten}, publisher = {Prehrambeno-biotehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font