Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 366447

Ultrazvučna ekstrakcija epikatehina i procijanidina B2 iz čokolade


Ašperger, Danijela; Babić, Sandra; Drljača, Dijana; Mrđa, Marina; Mutavdžić Pavlović, Dragana; Horvat, Alka J.M.; Kaštelan-Macan, Marija
Ultrazvučna ekstrakcija epikatehina i procijanidina B2 iz čokolade // XII. Ružičkini dani Znanost i nove tehnologije u razvoju gospodarstva : Zbornik radova i sažetaka / Hassenay, Damir (ur.).
Osijek: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI) ; Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2008. str. 92-92 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 366447 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Ultrazvučna ekstrakcija epikatehina i procijanidina B2 iz čokolade
(Ultrasonic solvent extraction of epicatechin and procyanidin B2 from chocholate)

Autori
Ašperger, Danijela ; Babić, Sandra ; Drljača, Dijana ; Mrđa, Marina ; Mutavdžić Pavlović, Dragana ; Horvat, Alka J.M. ; Kaštelan-Macan, Marija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
XII. Ružičkini dani Znanost i nove tehnologije u razvoju gospodarstva : Zbornik radova i sažetaka / Hassenay, Damir - Osijek : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI) ; Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2008, 92-92

ISBN
978-953-6894-35-2

Skup
Ružičkini dani (12 ; 2008)

Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 18.09.2008. - 19.09.2008

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
ultrazvučna ekstrakcija otapalima; epikatehin; procijanidin B2; čokolada
(ultrasonic solvent extraction; epicatechin; procyanidin B2; chocholate)

Sažetak
Proantocijanidini su polifenolni spojevi koji su zapravo velika skupina bioflavonoida. Mogu se naći u različitim biljkama. Karakteristični polifenolni spojevi u sjemenkama kakaovca su epikatehin (EC) i procijanidin B2 (pB2), koji djeluju antioksidativno. Izrazito crna čokolada sadrži jako puno EC i pB2 za koje je utvrđeno da su dvostruko, pa i trostruko jači antioksidansi od bioflavonoida u crnom vinu i zelenom čaju. Da bi bilo moguće pratiti utjecaj tehnološkog procesa proizvodnje čokolade na sadržaj EC i pB2 nužno ih je ekstrahirati iz polazne sirovine, ali i nakon svakog pojedinog koraka proizvodnje. Klasičnom ekstrakcijom tekuće-kruto ekstrahira se niz spojeva koji smetaju pri određivanju EC i pB2. Ultrazvučna ekstrakcija je metoda ekstrakcije analita otapalom iz krutog uzorka djelovanjem ultrazvučnih valova kod kontroliranih uvjeta temperature i snage, čime se postiže bolje iskorištenje uz manju potrošnju organskih otapala i kraće vrijeme ekstrakcije. Pravilnim odabirom otapala za ekstrakciju i eksperimentalnih uvjeta, moguće je ukloniti ukupne interferencije ostalih tvari prisutnih u uzorku. Cilj ovog rada bio je optimirati postupak ultrazvučne ekstrakcije EC i pB2 kako bi se smanjio utjecaj matice, odnosno poboljšalo iskorištenje. U svrhu postizanja što bolje ekstrakcije ispitana su različita otapala (voda, etanol, metanol, 1- i 2- propanol, aceton i acetonitril), i mijenjani su eksperimentalni uvjeti kao što su: volumen otapala (2, 5 ; 7 ; 10 mL), temperatura (30 ; 60 ; 80 oC) i vrijeme (5 ; 10 ; 15, 20, 25, 30 minuta) ekstrakcije, te snaga ultrazvučne kupelji (120, 600, 1200 W). Dobiveni optimalni uvjeti mikrovalne ekstrakcije za 25 mg odmašćenog uzorka čokoladnog praha bez masnoće su: 5 mL 80% metanola kod 30 oC uz trajanje ekstrakcije 25 minuta kod snage ultrazvučne kupelji od 600 W. Za određivanje EC i pB2 u ekstraktima primijenjena je tankoslojna kromatografija.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija

Napomena
ISSN 978-953-7005-17-7 (PTF)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Ašperger, Danijela; Babić, Sandra; Drljača, Dijana; Mrđa, Marina; Mutavdžić Pavlović, Dragana; Horvat, Alka J.M.; Kaštelan-Macan, Marija
Ultrazvučna ekstrakcija epikatehina i procijanidina B2 iz čokolade // XII. Ružičkini dani Znanost i nove tehnologije u razvoju gospodarstva : Zbornik radova i sažetaka / Hassenay, Damir (ur.).
Osijek: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI) ; Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2008. str. 92-92 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Ašperger, D., Babić, S., Drljača, D., Mrđa, M., Mutavdžić Pavlović, D., Horvat, A. & Kaštelan-Macan, M. (2008) Ultrazvučna ekstrakcija epikatehina i procijanidina B2 iz čokolade. U: Hassenay, D. (ur.)XII. Ružičkini dani Znanost i nove tehnologije u razvoju gospodarstva : Zbornik radova i sažetaka.
@article{article, author = {A\v{s}perger, Danijela and Babi\'{c}, Sandra and Drlja\v{c}a, Dijana and Mr\dja, Marina and Mutavd\v{z}i\'{c} Pavlovi\'{c}, Dragana and Horvat, Alka J.M. and Ka\v{s}telan-Macan, Marija}, editor = {Hassenay, D.}, year = {2008}, pages = {92-92}, keywords = {ultrazvu\v{c}na ekstrakcija otapalima, epikatehin, procijanidin B2, \v{c}okolada}, isbn = {978-953-6894-35-2}, title = {Ultrazvu\v{c}na ekstrakcija epikatehina i procijanidina B2 iz \v{c}okolade}, keyword = {ultrazvu\v{c}na ekstrakcija otapalima, epikatehin, procijanidin B2, \v{c}okolada}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo kemijskih in\v{z}enjera i tehnologa (HDKI) ; Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Vukovar, Hrvatska} }
@article{article, author = {A\v{s}perger, Danijela and Babi\'{c}, Sandra and Drlja\v{c}a, Dijana and Mr\dja, Marina and Mutavd\v{z}i\'{c} Pavlovi\'{c}, Dragana and Horvat, Alka J.M. and Ka\v{s}telan-Macan, Marija}, editor = {Hassenay, D.}, year = {2008}, pages = {92-92}, keywords = {ultrasonic solvent extraction, epicatechin, procyanidin B2, chocholate}, isbn = {978-953-6894-35-2}, title = {Ultrasonic solvent extraction of epicatechin and procyanidin B2 from chocholate}, keyword = {ultrasonic solvent extraction, epicatechin, procyanidin B2, chocholate}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo kemijskih in\v{z}enjera i tehnologa (HDKI) ; Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Vukovar, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font