Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 364986

Ispitivanje mikrobioloških i fizikalno-kemijskih parametara meda kadulje proizvedenog 2006. godine


Selenić, Kaća
Ispitivanje mikrobioloških i fizikalno-kemijskih parametara meda kadulje proizvedenog 2006. godine, 2008., diplomski rad, Medicinski fakultet, Rijeka


CROSBI ID: 364986 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Ispitivanje mikrobioloških i fizikalno-kemijskih parametara meda kadulje proizvedenog 2006. godine
(Microbiological and physico-chemical analyses of croatian sage honey manufactured in 2006.)

Autori
Selenić, Kaća

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Medicinski fakultet

Mjesto
Rijeka

Datum
08.02

Godina
2008

Stranica
45

Mentor
Gobin, Ivana

Neposredni voditelj
Lušić, Dražen

Ključne riječi
med kadulje; mikrobiološke analize; fizikalno-kemijske analize; bakterije
(sage honey; microbiological analyses; physico-chemical analyses; bacteria)

Sažetak
Med kadulje (Salvia officinalis) posjeduje karakteristična organoleptička svojstva, i njegova se proizvodnja povezuje s priobalnim područjima s mediteranskom klimom. U Hrvatskoj su najznačajnija područja proizvodnje kvarnersko priobalje i otoci, Pag, Hvar, dolina rijeke Raše u Istri, Kornati i područje Konavala. Na 15 uzoraka kaduljinog meda s područja kvarnerskih otoka, Primorja, sjevernog hrvatskog i podvelebitskog područja ispitivani su mikrobiološki parametri propisani Pravilnikom o mikrobiološkim standardima za namirnice (NN 129/03), te odabrani fizikalno – kemijski parametri, propisani od strane Međunarodne komisije za med (Bogdanov i suradnici, 1997) i Pravilnikom o kakvoći meda i drugih pčelinjih proizvoda (NN 20/2000). Rezultati mikrobioloških ispitivanja zadovoljavaju odredbe navedene Pravilnikom o mikrobiološkim standardima (NN 129/03), iz čega proizlazi zaključak da su svi uzorci bili unutar okvira propisanih za zdravstvenu ispravnost meda. Rezultati ispitivanja fizikalno – kemijskih parametara zadovoljavaju odredbe Pravilnika (NN 20/2000) za ispitivane parametre. Niti jedan uzorak nije pokazivao odstupanje od propisanih vrijednosti, iz čega se da zaključiti da su svi uzorci bili ispravni i s mikrobiološkog i fizikalno – kemijskog stajališta.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Medicinski fakultet, Rijeka

Profili:

Avatar Url Ivana Gobin (mentor)

Avatar Url Dražen Lušić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Selenić, Kaća
Ispitivanje mikrobioloških i fizikalno-kemijskih parametara meda kadulje proizvedenog 2006. godine, 2008., diplomski rad, Medicinski fakultet, Rijeka
Selenić, K. (2008) 'Ispitivanje mikrobioloških i fizikalno-kemijskih parametara meda kadulje proizvedenog 2006. godine', diplomski rad, Medicinski fakultet, Rijeka.
@phdthesis{phdthesis, author = {Seleni\'{c}, Ka\'{c}a}, year = {2008}, pages = {45}, keywords = {med kadulje, mikrobiolo\v{s}ke analize, fizikalno-kemijske analize, bakterije}, title = {Ispitivanje mikrobiolo\v{s}kih i fizikalno-kemijskih parametara meda kadulje proizvedenog 2006. godine}, keyword = {med kadulje, mikrobiolo\v{s}ke analize, fizikalno-kemijske analize, bakterije}, publisherplace = {Rijeka} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Seleni\'{c}, Ka\'{c}a}, year = {2008}, pages = {45}, keywords = {sage honey, microbiological analyses, physico-chemical analyses, bacteria}, title = {Microbiological and physico-chemical analyses of croatian sage honey manufactured in 2006.}, keyword = {sage honey, microbiological analyses, physico-chemical analyses, bacteria}, publisherplace = {Rijeka} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font