Pregled bibliografske jedinice broj: 364907
Sastav, mukoadhezivna i antiradikalna svojstva medvjeđeg luka (Allium ursinum L.)
Sastav, mukoadhezivna i antiradikalna svojstva medvjeđeg luka (Allium ursinum L.), 2008., diplomski rad, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 364907 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sastav, mukoadhezivna i antiradikalna svojstva medvjeđeg luka (Allium ursinum L.)
(Composition, mucoadhesive and antiradical properties of ramsons (Allium Ursinum L.))
Autori
Galić, Liljana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
08.07
Godina
2008
Stranica
38
Mentor
Zovko, Marijana
Neposredni voditelj
Jug, Mario
Ključne riječi
mukoadhezivnost; antiradikalna aktivnost; medvjeđi luk; Allium ursinum L.
(mucoadhesivity; antiradikal activity; ramsons; Allium ursinum L.)
Sažetak
U radu je ispitana ukupna količina ugljikohidrata i fenola te mukoadhezivnost i antiradikalno djelovanje ekstrakata medvjeđeg luka (Allium ursinum L.). Listovi (Allii ursini herba) i lukovice (Allii ursini bulbus) ekstrahirani su pomoću 5 mmol/L HCl u vodi, odnosno 20 %-tnom etanolu, te su nakon postupka liofilizacije dobivena četiri ekstrakta. Sadržaj šećera ispitan je spektrofotometrijski s fenolom kao reagensom. Utvrđeno je da vodeni ekstrakti sadržavaju oko 60, a etanolni preko 90 % šećera. Mukoadhezivnost ekstrakata ispitana je mjerenjem rada adhezije. Zbog nemogućnosti kompresije ekstrakata listova, ispitivanje je vršeno samo sa ekstraktima lukovica. Oba ekstrakta pokazuju umjerena mukoadhezivna svojstva. Spektrofotometrijski je ispitana količina fenolnih spojeva pomoću Folin-Ciocalteau reagensa te antiradikalno djelovanje ekstrakata medvjeđeg luka na DPPH slobodni radikal. Pokazalo se da ekstrakti tek u višim koncentracijama pokazuju značajniju antiradikalnu aktivnost, ali znatno nižu od sintetskog antioksidansa butiliranog hidroksianisola. Antioksidativna aktivnost rasla je istim redoslijedom kao i količina fenola u ekstraktima, što navodi na zaključak da su fenoli vjerojatno glavni nositelji antioksidativnog djelovanja u ekstraktima Allium ursinum L.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Temeljne medicinske znanosti, Farmacija