Pregled bibliografske jedinice broj: 364125
Stanje i perspektive hmeljarstva u Republici Hrvatskoj
Stanje i perspektive hmeljarstva u Republici Hrvatskoj // Zbornik plrnarnih izlaganja i sažetaka / Srećko Brkić (ur.).
Zagreb: Hrvatsko agroekonomsko društvo (HAED), 2000. str. 121-122 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 364125 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Stanje i perspektive hmeljarstva u Republici Hrvatskoj
(Situation in Croatian hop production and perspectives of hop production in Croatia)
Autori
Srečec, Siniša ; Kamenjak, Dragutin
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik plrnarnih izlaganja i sažetaka
/ Srećko Brkić - Zagreb : Hrvatsko agroekonomsko društvo (HAED), 2000, 121-122
Skup
Izazovi hrvatskoj poljoprivredi na pragu 21. stoljeća
Mjesto i datum
Poreč, Hrvatska, 08.11.2000. - 11.11.2000
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
hmelj ; sirovina ; potrošnja hmelja ; proizvodnja hmelja ; Porterov model nacionalnih konkurentskih prednosti
(hops ; raw material ; hop consumption ; hop production ; Prter's Diamond of National Competitive Adventages)
Sažetak
Poznato je da je hmelj jedena od esencijalnih sirovina u proizvodnji piva. Hrvatske pivovare svoje potrebe za hmeljnom sirovinom podmiruju isključivo na svjetskom tržištu, a cijena ovisi o svimmogućim kolebanjima, često uzrokovanih stresnim situacijama. Potrošnja hmelja u Republici Hrvatskoj prelazi 300 tona, a vrijednost uvezenog hmelja u razdoblju od 1990. do 1998. godine, kretala se u granicama od 2, 5 do 1, 5 milijuna američkih dolara. Nažalost, dobro poznati strukturalni problemi u hrvatskom agraru limitiraju obnocu proizvodnje hmelja u tradicionalnim hmeljnim rajonima (Hrvatsko Podunavlje), odnosno razvoj proizvodnje hmelja u novim hmeljnim rajonima (Kalničko Prigorje). Cilj ovog rada jest utvrditi stvarno stanje u proizvodnji hmelja u Hrvatskoj, s aspekta fizičkog obima, kao i strukture proizvodnje. Na osnovi dobivenih rezultata donijeti određene zaključke kako bi se ubrzalo restrukturiranje, obnova i povećanje proizvodnje hmelja u Hrvatskoj, respektirajući pri tome potrebe na količini i kvaliteti hmelja i hmeljnih proizvoda od strane hrvatskih pivovara i svjetskih veletrgovačkih kuća hmeljem i hmeljnim proizvodima. Dobiveni rezultati nastali su anketiranjem proizvođača hmelja, proizvođača piva i veletrgovaca hmeljem, uz korištenje povijesne, komparativne metode i metode analize i sinteze. Smatramo da je proizvodnja hmelja u Republici Hrvatskoj moguća na osnovi Porterovog modela nacionalnih konkurentskih prednostim čime bi se osigurao stabilan plasman hrvatskog hmelja
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Visoko gospodarsko učilište, Križevci