Pregled bibliografske jedinice broj: 363582
Utjecaj bakterizacije i prihrane dušikom na osobine i produktivnost novog genotipa ozimog graška u smjesi s pšenicom cv. Sana
Utjecaj bakterizacije i prihrane dušikom na osobine i produktivnost novog genotipa ozimog graška u smjesi s pšenicom cv. Sana // Zbornik sažetaka / Tratnik, Ljubica (ur.).
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2006. str. 37-38 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 363582 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj bakterizacije i prihrane dušikom na osobine i produktivnost novog genotipa ozimog graška u smjesi s pšenicom cv. Sana
(The effect of inoculation and nitrogen top-dressing on features and productivity of new winter pea genotyp compound with winter wheat cv. Sana)
Autori
Štafa, Zvonimir ; Uher, Darko ; Redžepović, Sulejman ; Blažinkov, Mihaela ; Sikora, Sanja ; Pisačić, Ana ; Sadorski, Natalija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka
/ Tratnik, Ljubica - Zagreb : Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2006, 37-38
Skup
37. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Lovran, Hrvatska, 26.11.2006. - 29.11.2006
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
bakterizacija sjemena ozimog graška; prihrana dušikom; prinos zelene mase graška; prinos zelene mase smjese; prinos suhe tvari graška; ukupan prinos suhe tvari smjese
(inoculation of winter pea seed; nitrogen top-dressing; winter pea green matter yield; mixture green matter yield; winter pea dry matter yield; total mixture dry matter yield)
Sažetak
Tijekom trogodišnjih istraživanjima (2003. do 2005.g.) utvrđivan je utjecaj bakterizacije sjemena novog genotipa ozimog graška L3 i prihrane dušikom na broj i masu suhe tvari kvržica, na prinose zelene mase, te prinose suhe tvari smjese ozimog graška i pšenice cv. Sana. Prije sjetve izvršena je bakterizacija sjemena graška sojem Rhizobium leguminosarum bv. viciae 1001 iz zbirke Zavoda za mikrobiologiju Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Iz rezultata istraživanja utvrđen je ukupno najveći broj kvržica na korijenu graška kod bakterizirane varijante sojem Rhizobium leguminosarum bv. viciae (39, 7 kvržica/biljka), kao i masa suhe tvari kvržica (0, 203 g/biljka). Prosječno najveći prinos zelene mase graška utvrđen je na bakteriziranoj varijanti (20, 4 t/ha). Ukupni prinosi zelene mase smjese graška i pšenice iznosili su od 41, 4 t/ha (kontrola bez bakterizacije sjeme graška i prihrane dušikom) do 45, 7 t/ha (bakterizacija). Prosječno najveći prinos suhe tvari graška ponovno je utvrđen bakteriziranom varijantom (4, 3 t/ha). Ukupni prinosi suhe tvari smjese graška i pšenice su iznosili od 8, 9 t/ha (kontrola) do 10, 6 t/ha (prihrana dušikom 2 x 30 kg/ha).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
0178036
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Mihaela Blažinkov
(autor)
Sanja Sikora
(autor)
Darko Uher
(autor)
Sulejman Redžepović
(autor)
Zvonimir Štafa
(autor)