Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 363582

Utjecaj bakterizacije i prihrane dušikom na osobine i produktivnost novog genotipa ozimog graška u smjesi s pšenicom cv. Sana


Štafa, Zvonimir; Uher, Darko; Redžepović, Sulejman; Blažinkov, Mihaela; Sikora, Sanja; Pisačić, Ana; Sadorski, Natalija
Utjecaj bakterizacije i prihrane dušikom na osobine i produktivnost novog genotipa ozimog graška u smjesi s pšenicom cv. Sana // Zbornik sažetaka / Tratnik, Ljubica (ur.).
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2006. str. 37-38 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 363582 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj bakterizacije i prihrane dušikom na osobine i produktivnost novog genotipa ozimog graška u smjesi s pšenicom cv. Sana
(The effect of inoculation and nitrogen top-dressing on features and productivity of new winter pea genotyp compound with winter wheat cv. Sana)

Autori
Štafa, Zvonimir ; Uher, Darko ; Redžepović, Sulejman ; Blažinkov, Mihaela ; Sikora, Sanja ; Pisačić, Ana ; Sadorski, Natalija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka / Tratnik, Ljubica - Zagreb : Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2006, 37-38

Skup
37. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Lovran, Hrvatska, 26.11.2006. - 29.11.2006

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
bakterizacija sjemena ozimog graška; prihrana dušikom; prinos zelene mase graška; prinos zelene mase smjese; prinos suhe tvari graška; ukupan prinos suhe tvari smjese
(inoculation of winter pea seed; nitrogen top-dressing; winter pea green matter yield; mixture green matter yield; winter pea dry matter yield; total mixture dry matter yield)

Sažetak
Tijekom trogodišnjih istraživanjima (2003. do 2005.g.) utvrđivan je utjecaj bakterizacije sjemena novog genotipa ozimog graška L3 i prihrane dušikom na broj i masu suhe tvari kvržica, na prinose zelene mase, te prinose suhe tvari smjese ozimog graška i pšenice cv. Sana. Prije sjetve izvršena je bakterizacija sjemena graška sojem Rhizobium leguminosarum bv. viciae 1001 iz zbirke Zavoda za mikrobiologiju Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Iz rezultata istraživanja utvrđen je ukupno najveći broj kvržica na korijenu graška kod bakterizirane varijante sojem Rhizobium leguminosarum bv. viciae (39, 7 kvržica/biljka), kao i masa suhe tvari kvržica (0, 203 g/biljka). Prosječno najveći prinos zelene mase graška utvrđen je na bakteriziranoj varijanti (20, 4 t/ha). Ukupni prinosi zelene mase smjese graška i pšenice iznosili su od 41, 4 t/ha (kontrola bez bakterizacije sjeme graška i prihrane dušikom) do 45, 7 t/ha (bakterizacija). Prosječno najveći prinos suhe tvari graška ponovno je utvrđen bakteriziranom varijantom (4, 3 t/ha). Ukupni prinosi suhe tvari smjese graška i pšenice su iznosili od 8, 9 t/ha (kontrola) do 10, 6 t/ha (prihrana dušikom 2 x 30 kg/ha).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
0178036

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Štafa, Zvonimir; Uher, Darko; Redžepović, Sulejman; Blažinkov, Mihaela; Sikora, Sanja; Pisačić, Ana; Sadorski, Natalija
Utjecaj bakterizacije i prihrane dušikom na osobine i produktivnost novog genotipa ozimog graška u smjesi s pšenicom cv. Sana // Zbornik sažetaka / Tratnik, Ljubica (ur.).
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2006. str. 37-38 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Štafa, Z., Uher, D., Redžepović, S., Blažinkov, M., Sikora, S., Pisačić, A. & Sadorski, N. (2006) Utjecaj bakterizacije i prihrane dušikom na osobine i produktivnost novog genotipa ozimog graška u smjesi s pšenicom cv. Sana. U: Tratnik, L. (ur.)Zbornik sažetaka.
@article{article, author = {\v{S}tafa, Zvonimir and Uher, Darko and Red\v{z}epovi\'{c}, Sulejman and Bla\v{z}inkov, Mihaela and Sikora, Sanja and Pisa\v{c}i\'{c}, Ana and Sadorski, Natalija}, editor = {Tratnik, L.}, year = {2006}, pages = {37-38}, keywords = {bakterizacija sjemena ozimog gra\v{s}ka, prihrana du\v{s}ikom, prinos zelene mase gra\v{s}ka, prinos zelene mase smjese, prinos suhe tvari gra\v{s}ka, ukupan prinos suhe tvari smjese}, title = {Utjecaj bakterizacije i prihrane du\v{s}ikom na osobine i produktivnost novog genotipa ozimog gra\v{s}ka u smjesi s p\v{s}enicom cv. Sana}, keyword = {bakterizacija sjemena ozimog gra\v{s}ka, prihrana du\v{s}ikom, prinos zelene mase gra\v{s}ka, prinos zelene mase smjese, prinos suhe tvari gra\v{s}ka, ukupan prinos suhe tvari smjese}, publisher = {Hrvatska mljekarska udruga (HMU)}, publisherplace = {Lovran, Hrvatska} }
@article{article, author = {\v{S}tafa, Zvonimir and Uher, Darko and Red\v{z}epovi\'{c}, Sulejman and Bla\v{z}inkov, Mihaela and Sikora, Sanja and Pisa\v{c}i\'{c}, Ana and Sadorski, Natalija}, editor = {Tratnik, L.}, year = {2006}, pages = {37-38}, keywords = {inoculation of winter pea seed, nitrogen top-dressing, winter pea green matter yield, mixture green matter yield, winter pea dry matter yield, total mixture dry matter yield}, title = {The effect of inoculation and nitrogen top-dressing on features and productivity of new winter pea genotyp compound with winter wheat cv. Sana}, keyword = {inoculation of winter pea seed, nitrogen top-dressing, winter pea green matter yield, mixture green matter yield, winter pea dry matter yield, total mixture dry matter yield}, publisher = {Hrvatska mljekarska udruga (HMU)}, publisherplace = {Lovran, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font