Pregled bibliografske jedinice broj: 363242
Uzgoj komorača za destilaciju eteričnog ulja
Uzgoj komorača za destilaciju eteričnog ulja // Zbornik radova 41. hrvatskog i 1. međunarodnog znanstvenog simpozija agronoma / Jovanovac, Sonja ; Kovačević, Vlado (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2006. str. 699-700 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 363242 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Uzgoj komorača za destilaciju eteričnog ulja
(Growing of fennel for essential oil distillation)
Autori
Žutić, Ivanka ; Uroić, Dunja ; Falica, Josip
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova 41. hrvatskog i 1. međunarodnog znanstvenog simpozija agronoma
/ Jovanovac, Sonja ; Kovačević, Vlado - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2006, 699-700
ISBN
953-6331-39-X
Skup
41. hrvatski i 1. međunarodni znanstveni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 13.02.2006. - 17.02.2006
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
biljna masa; eterično ulje; komorač; prinos; rokovi berbe; varijeteti
(essential oil; fresh herbage; fennel; harvest term; varieties; yield)
Sažetak
Komorač (Foeniculum vulgare ssp. capillaceum) višegodišnja je zeljasta aromatična i ljekovita biljna vrsta čiji cijeli nadzemni dio sadrži eterično ulje, ali prvenstveno se uzgaja zbog plodova ugodno slatkastog okusa, koji se koriste kao začin u prehrani, proizvodnji alkoholnih pića i farmaciji te za destilaciju eteričnog ulja. Ovim se istraživanjem žele ustanoviti prinosi nadzemne biljne mase i eteričnog ulja dvaju varijeteta (vulgare i dulce) u različitim razvojnim stadijima biljaka (prije cvatnje, puna cvatnja, zeleni plodovi i plodovi u voštanoj zriobi) te glavne sastavnice eteričnog ulja. Poljski su pokusi postavljeni na području Zagrebačke županije, po metodi slučajnog bloknog rasporeda u četiri ponavljanja. Ustanovljeno je da var. vulgare daje značajno veću količinu eteričnog ulja u odnosu na var. dulce te da se najviše eteričnog ulja, uz najmanju biljnu masu dobije berbom u fazi zelenih plodova. Glavna sastavnica eteričnog ulja je anetol.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb