Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 363242

Uzgoj komorača za destilaciju eteričnog ulja


Žutić, Ivanka; Uroić, Dunja; Falica, Josip
Uzgoj komorača za destilaciju eteričnog ulja // Zbornik radova 41. hrvatskog i 1. međunarodnog znanstvenog simpozija agronoma / Jovanovac, Sonja ; Kovačević, Vlado (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2006. str. 699-700 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 363242 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Uzgoj komorača za destilaciju eteričnog ulja
(Growing of fennel for essential oil distillation)

Autori
Žutić, Ivanka ; Uroić, Dunja ; Falica, Josip

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova 41. hrvatskog i 1. međunarodnog znanstvenog simpozija agronoma / Jovanovac, Sonja ; Kovačević, Vlado - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2006, 699-700

ISBN
953-6331-39-X

Skup
41. hrvatski i 1. međunarodni znanstveni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 13.02.2006. - 17.02.2006

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
biljna masa; eterično ulje; komorač; prinos; rokovi berbe; varijeteti
(essential oil; fresh herbage; fennel; harvest term; varieties; yield)

Sažetak
Komorač (Foeniculum vulgare ssp. capillaceum) višegodišnja je zeljasta aromatična i ljekovita biljna vrsta čiji cijeli nadzemni dio sadrži eterično ulje, ali prvenstveno se uzgaja zbog plodova ugodno slatkastog okusa, koji se koriste kao začin u prehrani, proizvodnji alkoholnih pića i farmaciji te za destilaciju eteričnog ulja. Ovim se istraživanjem žele ustanoviti prinosi nadzemne biljne mase i eteričnog ulja dvaju varijeteta (vulgare i dulce) u različitim razvojnim stadijima biljaka (prije cvatnje, puna cvatnja, zeleni plodovi i plodovi u voštanoj zriobi) te glavne sastavnice eteričnog ulja. Poljski su pokusi postavljeni na području Zagrebačke županije, po metodi slučajnog bloknog rasporeda u četiri ponavljanja. Ustanovljeno je da var. vulgare daje značajno veću količinu eteričnog ulja u odnosu na var. dulce te da se najviše eteričnog ulja, uz najmanju biljnu masu dobije berbom u fazi zelenih plodova. Glavna sastavnica eteričnog ulja je anetol.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ivanka Žutić (autor)

Avatar Url Dunja Uroić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Žutić, Ivanka; Uroić, Dunja; Falica, Josip
Uzgoj komorača za destilaciju eteričnog ulja // Zbornik radova 41. hrvatskog i 1. međunarodnog znanstvenog simpozija agronoma / Jovanovac, Sonja ; Kovačević, Vlado (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2006. str. 699-700 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Žutić, I., Uroić, D. & Falica, J. (2006) Uzgoj komorača za destilaciju eteričnog ulja. U: Jovanovac, S. & Kovačević, V. (ur.)Zbornik radova 41. hrvatskog i 1. međunarodnog znanstvenog simpozija agronoma.
@article{article, author = {\v{Z}uti\'{c}, Ivanka and Uroi\'{c}, Dunja and Falica, Josip}, year = {2006}, pages = {699-700}, keywords = {biljna masa, eteri\v{c}no ulje, komora\v{c}, prinos, rokovi berbe, varijeteti}, isbn = {953-6331-39-X}, title = {Uzgoj komora\v{c}a za destilaciju eteri\v{c}nog ulja}, keyword = {biljna masa, eteri\v{c}no ulje, komora\v{c}, prinos, rokovi berbe, varijeteti}, publisher = {Poljoprivredni fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {\v{Z}uti\'{c}, Ivanka and Uroi\'{c}, Dunja and Falica, Josip}, year = {2006}, pages = {699-700}, keywords = {essential oil, fresh herbage, fennel, harvest term, varieties, yield}, isbn = {953-6331-39-X}, title = {Growing of fennel for essential oil distillation}, keyword = {essential oil, fresh herbage, fennel, harvest term, varieties, yield}, publisher = {Poljoprivredni fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font