Pregled bibliografske jedinice broj: 362894
Udjeli osnovnih dijelova i tkiva u trupovima mlade simentalske junadi
Udjeli osnovnih dijelova i tkiva u trupovima mlade simentalske junadi // MESO, 10 (2008), 3; 194-199 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 362894 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Udjeli osnovnih dijelova i tkiva u trupovima mlade simentalske junadi
(Share of main cuts and tissues in the carcasses of young Simmental cattle)
Autori
Karolyi, Danijel ; Đikić, Marija ; Salajpal, Krešimir ; Čubrić Čurik, Vlatka ; Jurić, Ivan
Izvornik
MESO (1332-0025) 10
(2008), 3;
194-199
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
Mlada junad; disekcija; dijelovi trupa; tkivo; simentalska pasmina
(young cattle; dissection; carcass cuts; tissue; Simmental breed)
Sažetak
Obnova domaće proizvodnje goveđeg mesa i mogućnost značajnijeg povratka na negdašnja izvozna tržišta posljednjih su godina aktualizirali istraživanja domaće mlade junetine za izvoz (tzv. ¨baby-beef¨). U ovom radu analizirani su udjeli osnovnih dijelova i tkiva (mišićnog, masnog, kosti i vezivnog) u trupovima mlade simentalske junadi za izvoz na talijansko tržište. U tu svrhu provedena je disekcija 26 polovica prosječne mase 129, 2 kg. Udio dijela trupa I kategorije (but) činio je u prosjeku 30, 5 %, udio dijelova trupa II kategorije (leđa i lopatica) 23, 1 %, a udio dijelova trupa III kategorije (gornja pod lopatica, donja pod lopatica, rebra, grudi, vrat, trbušina, prednja i stražnja koljenica) 44, 4 %. Disekcijom osnovnih dijelova na tkiva, najveća varijabilnost utvrđena je za udjele masnog tkiva i vezivnog tkiva, a najmanja za udio kosti i mišićnog tkiva. Prosječni udio mišićnog tkiva u butu bio je 76, 1 %, a u dijelovima trupa II i III kategorije 70, 2 %, odnosno 59, 2 %. Prosječni udio masnog tkiva i kosti u dijelovima trupa I kategorije bio je 5, 2 i 13, 3 %, u dijelovima trupa II kategorije 7, 2 i 17, 4 %, a u dijelovima trupa III kategorije 12, 5 i 21, 8 %. Prosječni udio vezivnog tkiva u dijelovima trupa I, II i III kategorije iznosio je 5, 4 %, 5, 1 % i 6, 5 %. Prosječni udio mišićnog tkiva u polovicama iznosio je 68, 8 %, masnog tkiva 9, 1 %, vezivnog tkiva 5, 9 %, a udio kosti bio je 16, 3 %.
Izvorni jezik
Hrvatski, engleski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Povijest
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1780460-0409 - Fenotipska i genetska povezanost za svojstva kakvoće trupa i tkiva kod svinja (Đikić, Marija, MZOS ) ( CroRIS)
178-1780716-0714 - Povijest poljoprivrede-prilozi za povijest gospodarstva Hrvatske (Karolyi, Danijel, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Krešimir Salajpal
(autor)
Marija Đikić
(autor)
Danijel Karolyi
(autor)
Vlatka Čubrić Čurik
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts
- Zoological Record