Pregled bibliografske jedinice broj: 362599
Prehrana u turizmu prilagođena suvremenim morbiditetnim kretanjima
Prehrana u turizmu prilagođena suvremenim morbiditetnim kretanjima // Znanstveno - stručno savjetovanje : Prehrana i unapređenje zdravlja u Republici Hrvatskoj u XXI. stoljeću ; Zbornik radova / Katica, Dijana (ur.).
Zagreb: Akademija medicinskih znanosti Hrvatske, 1999. str. 69-89 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 362599 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prehrana u turizmu prilagođena suvremenim morbiditetnim kretanjima
(Nutrition in tourism adapted to contemporary mrbidity trends)
Autori
Ćurin, Katja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Znanstveno - stručno savjetovanje : Prehrana i unapređenje zdravlja u Republici Hrvatskoj u XXI. stoljeću ; Zbornik radova
/ Katica, Dijana - Zagreb : Akademija medicinskih znanosti Hrvatske, 1999, 69-89
Skup
Znanstveno - stručno savjetovanje : Prehrana i unapređenje zdravlja u Republici Hrvatskoj u XXI. stoljeću
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 24.05.1999
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
prehrana; turizam; kronične bolesti; zdravstvena kultura
(nutrition; tourism; chronic diseases; health culture)
Sažetak
Europsko i svjetsko turističko tržište se mijenja , jer se mijenjaju potrebe i zahtjevi njegovih korisnika. S jedne strane turist je često opterećen kroničnim bolestima i slabostima današnje civilizacije ( kardiovaskularne, gastrointestinalne i maligne bolesti , pretilost stres , alergije ) , a sdruge strane ima visoku razinu zdravstvene kulture i naglašenu ekološku svijest o kvaliteti življenja. I upravo turistička djelatnost kroz svoje usluge ( gastronomske, rekreativne, kulturne, zabavne ) može postati značajan faktor u ponovnom uspostavljanju ravnoteže psihičkog i fizičkog zdravlja suvremenog čovjeka. Kako je prehrana vodeći faktor u nastajanju i prevenciji večine kroničnih bolesti suvremenog čovjeka njeno znanstveno - stručno planiranje i primjena u turizmu a i uopće ima ključno mjesto u zaštiti zdravlja turista i cjelokupnog pučanstva. Unapređenje i proširenje primjene informatike na svim područjima prehrane, a posebno u turizmu je imperativ današnje civilizacije. Suvremenim pristupom planiranju prehrane u turizmu peroširuju se i stvaraju nove i bolje mogućnosti gastronomske ponude.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita